Стъпка №1: Направете план

Последна редакция на 26/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 578 пъти

Ключовата стъпка към успеха е доброто планиране. Тук основното нещо, на което трябва да обърнете внимание е да направите правилен избор на цветова схема. Не забравяйте да съобразите новите нюанси с интериора и мебелите си.

  • Помислете дали няма да е добра идея да направите една акцентна стена, която да бъде в контраст с останалите три.
  • Освен това не съществува правило, което да ви задължава да изберете един и същ цвят за всички стени. Може да комбинирате 2 по 2, като заложите на по-светъл и по-наситен тон.
  • Не забравяйте да обърнете внимание и на тавана. Ако и той има нужда от освежаване, не се колебайте да нанесете боя и върху него.
  • Ако искате конкретен цвят, който трудно ще намерите в готови разфасовки, то съвсем спокойно може да се спрете на тониране. Голяма част от големите търговски вериги предлагат тази услуга. Много честно хората се заблуждават, че тази опция ще се отрази на цената. Това обаче не е така.
  • Обмислете какво количество боя ще ви бъде нужно, спрямо квадратурата. Приблизителната норма е около 1 литър на 10 кв.м. Най-добрият съвет е да се консултирате с продавачите, за да придобиете представа за каква площ е предназначена разфасовката и каква е покртивността на продукта. На етикетите също може да получите такава информация. В най-добрия случай ще трябва да нанесете два слоя. Ако обаче качеството на латекса не е много добро, то тогава ще ви се наложи на увеличите този брой. Равномерното разпръскване на боята с пистолет дава максимална ефективност и рядко се налага да планирате допълнително резервно количество боя.
  • Имайте предвид, че ако минавате от тъмен на светъл цвят със сигурност ще имате нужда от повече боя, за да може да се покрие стария слой.

Свързано:

Работилница Lidl Как сами да боядисаме стените в дома си?