Можем ли сами да реновираме стария шкаф?

Публикувано на 08/01/2020 от Станислава Матеева | Видяно 8 303 пъти

Новата година вече е тук, а с нея идва и желанието за подобряване както на личните навици, така и на облика на дома. И докато за първото процедурата е по-продължителна, то обновлението на жилището ще бъде значително по-бързо, достъпно и лесно.

Разбира се, задачата може да бъде постигната по всевъзможни начини - от пълна промяна на дома, през лек, козметичен ремонт до закупуване на декоративни елементи или нови мебели, които просто да бъдат поставени на предвиденото за тях място. Последното е идеален вариант, особено ако бързината е приоритет за вас. Също толкова лесна за постигане, но доста по-удовлетворяваща алтернатива е сами да изработите мебелите си или още по-добре - да реновирате вече наличните такива.

Най-вероятно у дома имате мебели любимци, с които не бихте искали да се разделите, като стария, но много функционален шкаф или малката кокетна масичка, например. Е, имаме добра новина - не е нужно да ги премахвате от дома си, а просто да им вдъхнете нов живот. Така не само ще постигнете промяната, за която жадувате в началото на новата година, но и ще останете доволни от себе си, че сте направили от нищо - нещо. За изпълнението на приятната мисия ще ви трябват само голямо желание, достоверна информация и естествено, качествени инструменти. А как точно да реновирате стария шкаф, ви показваме стъпка по стъпка тук.


Необходими материали и инструменти за проекта:

  • Шкурка с хартиена основа с грид 120;
  • Лентов шлайф;
  • Грунд за всякакви повърхности;
  • Блок за полиране с грид 240;
  • Минерален терпентин;
  • Боя;
  • Валяк за боядисване;
  • Лак (по желание);
  • Четка за нанасянето на лака;
  • Восък (по желание);
  • Мека кърпа, с която да нанесете восъка;
  • Препарат за почистване на дърво;
  • Кърпа;
  • Предпазни очила;
  • Предпазна маска.

Необходимите материали и инструменти за този “Направи си сам” проект можете да намерите във всеки специализиран строителен магазин или железария. Също така няма да сгрешите, ако потърсите и в магазини за художници. Там може да намерите страхотни находки и продукти, които ще ви свършат чудесна работа.

От изключителна важност за изпълнението на всеки домашен проект е да обръщате специално внимание на качеството на инструментите, с които работите. В този случай е добре да изберете добър и първокласен лентов шлайф, тъй като той ще ви бъде нужен по време на целия проект. Този уред ще ви улесни безкрайно много в премахването на стария слой боя и ще ви спести ръчното шкурене. Изборът на качествен инструмент ще ви осигури в пъти по-бърза, лесна и ползотворна работа и ще ви остави наистина удовлетворени от крайния резултат. Идеалният вариант, от който гарантирано ще останете доволни, е лентовият шлайф “Parkside”. Следете каталога на нашите партньори от LIDL, за да разберете кога продуктът ще е наличен в търговската мрежа и каква ще бъде неговата цена.

Вижте още: Лентов шлайф "Parkside" - какво показват тестовете на доверения майстор?


Предварителна подготовка

Предварителната подготовка е основата на всеки един проект, независимо дали става дума за ремонт, обновяване на мебел или нещо друго. Именно така ще гарантирате качеството на изработката си и устойчивостта й във времето. А за да имате един красив, реновирана шкаф, преди да пристъпите към същинската работа, е необходимо да:

  • Отстраните всички замърсявания, мръсотия и мазнини с парцал и препарат за почистване на дърво. Направете го така, сякаш почиствате плот.
  • Ако пък шкафът не е много мръсен, почистването само с влажен парцал също би свършило добра работа.
  • Докато реновирате шкафа си, ще създадете лек хаос. Затова ви препоръчваме да работите в лесна за почистване зона.

Старателното почистване на мебелите, които искате да реновирате, е от изключителна важност. Ако не го направите, при шлайфането на дървесината няма да отстраните нея, а въпросната нечистотия.


Стъпка 1: Премахнете първия слой

Проектът по реновиране на стара мебел е изключително лесен, а изпълнението му - много бързо. Точно затова е и толкова приятен.

Първата стъпка е и основна. Тук е моментът, в който трябва да се отървете от първия слой от повърхността на шкафа, който реновирате. За целта е необходимо да използвате лентов шлайф с шкурка с хартиена основа с грид 120. Препоръчваме ви да заложите на уреда с марка “Parkside”. Работата с него е плавна, лека, а уредът можете да използвате и стационарно. Още един негов плюс е вградената функция за

прахоулавяне със сваляща се кутия за събиране на прах. Именно това негово предимство ще ви бъде полезно в следващата стъпка. А ето какво още трябва направите, за да реновирате перфектно шкафа си:

  • Изшкурете повърхността и всички страни на шкафа, който обновявате.
  • Важно е и редовно да проверявате хартиената основа и да я заменяте, когато е вече износена.
  • Когато шлифовате, не забравяйте предпазното си оборудване, а именно предпазните очила, ръкавици и маска. Така ще избегнете навлизането на прах в очите, носа и устата ви.

Тази стъпка, а именно шлайфането, е абсолютно задължителна. Само и единствено по този начин боята ще попие и ще се задържи задълго на повърхността.


Стъпка 2: Премахнете прахa

След като сте премахнали слоя лак от шкафа, трябва да почистите образувалия се прах. За целта използвайте четка или кърпа за почистване. Ако видите участъци, които сте пропуснали по време на шлайфането, върнете се върху тях и ги изшкурете.


Стъпка 3: Изшкурете още веднъж

Време е да изшлайфате повърхността на шкафа още веднъж. Целта е да създадете една още по-гладка и удобна за работа основа. Затова този път заменете предишната шкурка и използвайте такава с по-фин грид. Препоръчваме да се насочите към такава с хартиена основа с грид 240. Поставете шкурката върху лентовия шлайф. Изшкурете повърхността, както в Стъпка 1. Резултатът трябва да бъде гладка и приятна на допир повърхност. А как да установите, че е такава? Просто прокарайте ръка по протежението на шкафа, който обновявате. Ако усетите неравномерни петна, изшлайфайте ги отново, докато не съвпаднат с останалата повърхност.


Стъпка 4: Почистете повърхността на шкафа

След като сте постигнали добър резултат, а именно гладка повърхност, е време да я почистите. Избършете шкафа с помощта на кърпа и минерален терпентин. Така ще премахнете финия прах и остатъци. Не забравяйте да сложите маска за лице. Все пак терпентинът е токсичен, а изпаренията му - неподходящи за вдишване.


Стъпка 5: Поставете желания от вас финиш

Ако сте изпълнили всички стъпки до момента, значи вече разполагате с добре подготвена, изчистена от мръсотия и перфектно изшлайфана повърхност на шкаф. Сега предстои моментът, в който трябва да изберете към какъв облик се стремите. А ето и какви са опциите:

  • Ако търсите по-естествен, дървесен вид на шкафа, то тогава заложете само на лак за дърво. За да нанесете избрания от вас финиш са ви нужни лак и четка, с която да го разнесете по повърхността на шкафа. Процедурата е лесна - потапяте четката в течността, след това прецизно нанасяте. Предимство на лакa е, че се предлага в много разновидности и цветови нюанси, така че можете да изберете този, който ви допада най-много. След като вече сте го нанесли, е нужно да изчакате да изсъхне. Това ще ви отнеме най-много 10 часа.
  • Ако искате да промените цвета на шкафа, то тогава заложете на боя за дърво. Процедурата по нанасяне на боята е идентична с тази по нанасяне на лак. В случая обаче, вместо четка, можете да използвате валяк. Разбира се, изборът кой от двата инструмента да изберете зависи изцяло от вас и облика, към който се стремите. А за да бъде крайният резултат красив и стилен, след нанасяне на първия слой боя, нанесете още един. След това изчакайте да изсъхне.

Ето, че мисията по реновиране на стария шкаф е изпълнена. След като сте се уверили колко бърз и лесен за изпълнение е този “Направи си сам” проект, вероятно вече сте мотивирани да го приложите и във вашия дом.

Вижте още: Сравнение на цени - сами да реновираме старите мебели или да купим нови?


Допълнителни съвети

Реновирането на стара мебел определено е лесно и много приятно начинание. А още по-приятна задача би била декорацията му. Как можете да я създадете?

  • Декупаж. С помощта на тази техника можете да декорирате абсолютно всяка една повърхност - от шкаф, през стена, до декоративно бурканче. Думата „декупаж“ от френски може да бъде преведена като „изрязвам“, а техниката се състои в поставянето на различни хартиени апликации върху предмети и повърхности и лакирането им. Декупажът не е нито труден, нито лесен, но гарантирано - много интересен.
  • Рисунки. Ако ви бива в рисуването, можете да вдъхнете свежест и пъстрота на любимия шкаф. По този начин не само ще има частичка от вас във вашето лично кътче, а и ще бъдете сигурни, че крайният резултат ще ви допадне и ще е в унисон с жилището ви.
  • Самозалепващо фолио. Достъпен, ефектен и лесен за прилагане начин да декорирате шкафа си е именно с фолио. Така ще поддържате интериора си в крак с тенденциите, без да е необходимо да влагате много разходи и време.

В крайна сметка, без значение кой вариант ще изберете, насладата от добре свършената работа ще е налице. А ако сте изпълнили всички стъпки до момента, вече спокойно можете да си отдъхнете и да се насладите на уникалния шкаф, който сте създали.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта