Фактор “Цена”

Последна редакция на 25/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 591 пъти

Правилното разпределение на бюджета е ключово при планирането на промени по жилището. Независимо дали ще се осъществяват под формата на голям ремонт или пък се изразяват в промяната на мебелите в дома, разходите са фактор, на който трябва да се обърне специално внимание.

Вариантите за промяна на мебелите да два - или да реновирате някой стар шкаф, вратички, скрин или маса, или да купите нови.

1. Разбира се, по всяко време може да посетите някой магазин за мебели и да си изберете нова придобивка за вашия дом. Несъмнено ще трябва да съобразите интериора с избора си, за да не останете разочаровани. Хубава новина е, че на пазара съществуват и нискобюджетни оферти, които са финансово приемливи. Не очаквайте от тях обаче страхотно качество. В същото време пък мебелите, които са изработени от добри материали са и по-скъпи. В случай че решите да смените шкафа в дома си, то за среден клас подобна мебел с размери 70Х40Х70 ще трябва да приготвите най-малко 100 лв.

Хубавата страна на този вариант е, че ще имате възможността да избирате цвета. Не рядко обаче опциите, които ще имате са класически и може да не отговорят на вашите представи. Отделно към тази цена ще трябва да прибавите и транспортните разходи – евентуално ваши и тези на фирмата, която ще ви го достави. А също така ще трябва да заплатите и монтаж, ако нямате възможност сами да се справите. Така цената на вашия нов шкаф може да стигне до 150 лв.

2. Доста по-бюджетен и определено вдъхновяващ за вас вариант е сами да реновирате любимата си мебел. Задачата е лесна, бърза, изключително приятна и много удовлетворяваща. Все пак какво по-хубаво от това да видиш труда си материализиран под формата на красиво творение. Единственото, което ви е нужно, за да обновите своя любим домашен предмет, е да си набавите материали и инструменти.

  • За да реновирате вашата стара мебел, ще е необходимо да се сдобиете с шкурка с хартиена основа с грит 120 (цената й е около 3 лв.), а също и такава с грит 240 (също около 3 лв.), минерален терпентин, който ще ви струва 4 лв., боя за дърво, чиято цена варира между 10 лв. и 15 лв. за 400 мл., лак за дърво (около 12 лв. за 750 мл), валяк за нанасяне на боя (между 3 лв. и 10 лв. в зависимост от размера му), четка (около 3 лв.), препарат за почистване на дърво (2 лв.), предпазни очила (между 4 лв. и 5 лв.), предпазна маска (2 лв.), кърпа за почистване  (2 лв.) и най- важният инструмент - лентовият шлайф. С негова помощ ще си спестите търкането на ръка, което, нека бъдем честни, е изключително досадно и изморително.
  • Безспорен факт е, че качествените инструменти играят основна роля за качественото изпълнение на всеки един домашен проект. Нашият съвет за придобивка за този и още много други проекти, е да заложите на лентовия шлайф с марка “Parkside”, който можете да откриете в Lidl. Работата с него е удоволствие, благодарение на множеството му удобни функции. Едни от тях са отличните му възможности за почистване, заглаждане и шлифоване на разнообразни повърхности като дърво, метал и пластмаса. Лентовият шлайф “Parkside” също е идеален уред за сваляне на боя и лак. Неоспоримо негово удобство е системата за затягане без инструменти, която подсигурява лесната смяна на лентовата шкурка. Най-голямото предимство на този уред е вградената функция за прахоулавяне със сваляща се кутия за събиране на прах, с чиято помощ се намалява запрашването на обработвания детайл и работната среда. Най-вероятно вече сами сте се убедили, че предимствата на лентовия шлайф “Parkside” са безброй. Повече информация за приложенията на уреда ще откриете в ревюто на доверения майстор, а за да разберете каква е цената на уреда и от кога ще е наличен в търговската мрежа, следете каталога на партньорите ни от LIDL.
     

Средно необходим бюджет изводи:

  1. При закупуване на нов шкаф със средно качество на материали и размери 70Х40Х70 цените започват от 150 лв. Като за този клас мебели не очаквайте нещо особено по отношение дизайн.
  2. При “Направи си сам” проект - за мебел със средна големина (каквато вече имате в дома си) , необходимата сума ще бъде около 120 лв. Нужно е да отбележим, че в тази цена са включени всички необходими материали, както и среден клас инструменти, които ще ви свършат работа и за бъдещи проекти.

Свързано:

Сравнение на цени - сами да реновираме старите мебели или да купим нови?