Направи си сам ефектни свещници от буркани в 4 лесни стъпки

Публикувано на 19/11/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 25/07/2016 | Видяно 12 424 пъти

Свещите представляват един прекрасен начин да украсим дома си и да го озарим с нежна светлина. Те са подходящи за всякакъв тип интериор, внасят много уют и създават така търсеното усещане за спокойствие и комфорт. Основният елемент обаче, който декорира жилището, е съдът, в който поставяме свещите. Изключително лесно е сами да си изработим свещници с подръчни материали - не отнема много време и усилия, излиза изключително изгодно, а ефектът е уникален и много красив. Нека ви представим в няколко много простички стъпки как да се сдобиете със свои, ръчно изработени свещници, направени от буркани. Вложете цялото си въображение и експериментирайте и със свои идеи, защото основната цел тук е да декорирате по начина, по който на вас ви харесва най-много! А ако имате необходимост и от малко професионална намеса за още по-фантастични интериорни решения, разчитайте на специалистите, които са винаги на ваше разположение.


Подготовка на материалите

По принцип, изборът на материали може да варира в зависимост от ефекта, който искате да постигнете, но ето един от основните варианти - подгответе си:

  • Коноп или прежда - сами преценете какъв размер да бъде, спрямо дебелината на линиите, с които искате да обрисувате буркана.

  • Боя - на снимката е показана обикновена акрилна боя в бял цвят. Но тук е точният момент да експериментирате - можете да изберете друг цвят или да комбинирате няколко различни. Практиката показва, че най-лесно се работи със спрей-боя.

  • Четка за боядисване или рисуване - няма да ви е необходима, ако сте се спрели на варианта със спрей-боя.

  • Ножица

  • Буркани - могат да бъдат с всякакъв размер или форма, невъзможно е да не се получи страхотна украса!


Стъпка 1 - подготовка на бурканите

Подгответе всички буркани, които ще обработвате. Измийте ги хубаво, подсушете ги и ги оставете за още няколко минути, докато се изпари напълно влагата. След като това се случи, можете да ги минете още веднъж с микрофибърна кърпа, за да не останат прашинки по тях, но това не е задължително, тъй като от преждата отново ще полепнат влакна.


Стъпка 2 - увиване с коноп или прежда

Тук е необходимо да използвате въображение - виждате каква е разликата между увитите с коноп и увитите с прежда буркани. Конопът е по-плътен, но по-тънък и ако използвате метода с ръчно нанасяне на боя, без впръскване, с него ще ви бъде по-лесно. Експериментирайте с начина, по който ще обвиете бурканите - просто го направете така, както на вас ви харесва.


Стъпка 3 - боядисване

Тази стъпка е най-пипкавата част от целия процес, но можете да сте спокойни, тъй като сте почти на финалната права. Обърнете бурканите върху голямо парче стар плат, вестници или някаква хартия - материал, който спокойно можете да изцапате, без да се безпокоите. Нанесете няколко слоя боя, но бъдете търпеливи и изчаквайте изсъхването на всеки от тях, преди да нанесете следващия. При боята с впръскване - инструкциите са абсолютно същите - можете да напръскате бурканите няколко пъти, в зависимост от плътността, която искате да постигнете. Оставете ги да престоят за 1 денонощие на сухо място.


Стъпка 4 - премахване на преждата/конопа

Тук процесът е ясен - просто премахнете обвивката, като срежете влакното на няколко места с остра ножица. На снимката отляво се вижда ефектът от боядисване върху коноп, а отдясно е използвана прежда.


Допълнете с въображение

Използвайте боя с различни цветове, завържете декоративни панделки, залепете мъниста или други дребни елементи и украшения. Изразете собствената си фантазия върху този свеж проект и внесете в дома си частица от себе си!

И в случай че искате да направите по-големи интериорни промени, не забравяйте, че професионалните дизайнери са на ваше разположение. Направете безплатна заявка и ще се получите конкурентни оферти, с опция за преглед на профилите и клиентските оценки на различните компании.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта