Как сами да направим окачен таван от гипсокартон?

Публикувано на 29/11/2019 от Реклама | Последна редакция на 29/11/2019 | Видяно 10 841 пъти

Можем ли сами да направим окачен таван от гипсокартон? На пръв поглед задачата изглежда непосилна за любител-строител или човек с почти нулев опит в тази област. Това обаче не е точно така. С подходящи инструменти, умело набавена, добра информация и огромно желание всеки човек, дори начинаещ, ще успее да се справи с монтирането на окачен таван от гипсокартон. Как точно се случва това, кои са тънкостите при инсталацията му, и кои са материалите и инструментите, които са ви нужни, за да изпълните този “Направи си сам” проект ви показваме тук.


Материали и инструменти, които са ви необходими

  • Рапидни винтове 25 мм;
  • Копчета;
  • CD - монтажни и носещи профили. Ширината им е 6 см., а дължината между 3 м. и 4 м.;
  • UD - окрайчващ профил. Ширината е 2,7 см., а дължината - 3 м. и 4 м.;
  • Гипсокартон - В зависимост от нуждите ви на пазара се предлага влагоустойчив, пожароустойчив и обикновен;
  • Директни окачвачи или бързи окачвачи (котви). Избирате на кой вариант да се спрете в зависимост от това на какво разстояние от основния таван искате да монтирате окачения. При разстояние по-малко от 24 см. се използват директни, при по-голямо - бързи;
  • Шиш с ухо;
  • Грунд;
  • Перфоратор или ударна бормашина;
  • Две стълби;
  • Лазерен нивелир с кръстосани линии;
  • Ролетка;
  • Макетно ножче;
  • Чук;
  • Молив и чертожен инструмент.

Нужните ви материали и инструменти можете да намерите във всяка железария или строителен магазин. Важен съвет от нас обаче е за изпълнението на този проект да обърнете специално внимание на нивелира, който ще използвате. Изборът на качествен инструмент ще ви гарантира удовлетворителен краен резултат и не на последно място - ще ви осигури приятна, бърза и ползотворна работа. Чудесен вариант, от който несъмнено ще останете доволни, е лазерният нивелир с кръстосани линии “Parkside”, който можете да откриете на промоционална цена в Lidl от 05.12.2019 г до изчерпване на количествата.

Вижте още: Лазерен нивелир с кръстосани връзки „Парксайд“ - какво показват тестовете на доверения майстор?


Начин на изработване

Стъпка 1: Най-важната и определяща качествения краен резултат стъпка е да определите нивото на окачения таван. Затова трябва да знаете на какво разстояние от основния таван искате да монтирате окачения. Доста често основният таван е крив, така че, за да извършите правилно замерване, трябва да го направите от най-ниската точка на основния таван до окачения такъв. За целта е необходимо да използвате лазерен нивелир. Тук на помощ идва нивелирът с крастосани линии на “Parkside”. С него трябва да замерите кривия таван и да намерите най-ниската му точка. След това, отново с нивелира, трябва да определите исканото от вас ниво, на което ще окачите втория таван, този от гипсокартон. За целта изберете подходяща основа, на която да положите триножника и фиксирайте нивелира за статива посредством бързодействащие закопчалки. Функцията на изтеглящото рамо ви позволява да правите корекции на височината до +65 см., така че за жилище със стандартна архитектура на таваните основа от 1,8м, на която да поставите нивелира трябва да ви е напълно достатъчна. След това изтеглете нивелира до желаната височина и включете функцията за самонивелиране. Ярките чевени линии ще ви посочат точното място, на което да нанесете маркировките на стената!

Стъпка 2: Сега е време да изчислите квадратурата на помещението. Тази стъпка също е от основна важност, тъй като трябва да се пресметне необходимия ви UD-профил. Той се смята доста лесно - колкото е обиколката на помещението, толкова линейни метри ви трябват. Монтирането на окрайчващия профил трябва да се случи по цялата обиколка на помещението.

Стъпка 3: Разбира се, за изработването на таван от гипсокартон е нужно да пресметнете и инсталирате CD-профилите или иначе казано монтажните такива. В зависимост от това на какво ниво е окаченият таван от основния, трябва да прецените какви окачвачи са ви нужни - директни  или бързи. Затова по основния таван трябва да отбележите линии, разстоянието между които не бива да е повече от един метър. Те ще служат за ориентир за местоположението на всеки един от носещите профили. Монтажните профили се подреждат напречно към носещите и е изключително важно да ги поставите под ъгъл от 90 градуса на поне една от стените. След като сте изпълнили тези стъпки, преминавате към инсталирането на носещите профили върху основния таван. Това се случва с помощта на окачвачите. Разстоянието между тях трябва да е максимум 90 см.

Стъпка 4: След като сте изпълнили предходните стъпки, е време да монтирате окачвачите. За целта, с помощта на перфоратор, трябва да пробиете отвори за дюбелите, които ще служат за прихващане на окачвачите към основния таван. Важно е да държите машината перпендикулярно на тавана.

Стъпка 5: Инсталирането на носещите профили е ключова стъпка при окачването на таван от гипсокартон. Как се случва това? Монтирането на носещите профили се случва, като двата края на всеки един такъв се поставят така, че да легнат върху горната част на окрайчващия профил, като за да бъдат сигурни и надеждни, в средата се захващат с окачвачи. Трябва обаче да знаете, че в зависимост от това какъв окачвач използвате - бърз или директен, прихващането на CD - профилите към тях се различава. Директните окачвачи се захващат с помощта на винтове, а при бързите - профилът се “нанизва” в тях. Следващата стъпка при изпълнението на този проект в свързана с нивелирането на носещите профили.

Стъпка 6: CD-профилите е нужно да се нивелират както по дължина, така и по ширина. Може да се каже, че това е най-”трудният” етап в този проект, но той може да бъде улеснен с използването на правилни машини. Тук отново следваме описаната по-горе процедура за работа с лазерния нивелир с кръстосани линии на “Parkside”, като за изходна точка на нивелацията вземете някой от окачващите UD - профили.

Монтажните профили се подреждат напречно на носещите с разстояние между всеки 50 см. Връзката между двата профила - монтажния и носещия - се случва с анкер винкел. След като сте готови, отново проверявате нивелацията, за да сте сигурни, че окачения таван е монтиран правилно и качествено.

Стъпка 7: След като вече сте готови с конструкцията, идва време да пристъпите към монтирането на гипсокартона към нея. Това са финалните щрихи на този интересен проект.

  1. Рязане на гипсокартона. Започнете, като положите листа гипсокартон върху равна и суха повърхност. Измерете дължината, която ще ви е необходима, и използвайте молив, за да маркирате къде ще трябва да отрежете листа. След това, използвайки макетно ножче или трион за сухо строителство, го изрежете по маркировките.
  2. Окачване на гипсокартона. Първото нещо, което трябва да направите, е добре да прецените от коя част на тавана да започнете инсталацията или иначе казано къде да поставите първия лист гипсокартон. При помещение с правоъгълна форма, най-подходящо би било да поставите първия лист в някой от ъглите. При разчупени помещения обаче правилата са други. В този случай монтирането на гипсокартонът задължително трябва да бъде перпендикулярно на една от дългите стени. От основна важност е и първият лист да бъде инсталиран така, че да е перпендикулярен на монтажните профили. Листовете гипсокартон трябва да се поставят плътно както едно към друго, така и към стените, тъй като могат да се образуват неприятни за окото фуги, които биха предизвикали бъдещи проблеми. Фугите не бива да са с големина повече от 5 мм. Важно е да отбележим, че разминаването между фугите трябва да е минимум 50 см. (един монтажен профил).
  3. Фугиране и шпакловка. Именно от тази стъпка зависи продължителността на живота на тавана. Тази операция се извършва малко по-бавно, за разлика от предходните стъпки, но за сметка на това ще ви осигури един наистина качествен краен резултат. Към запълването на фугите и шпакловането трябва да преминете само тогава, когато сте завили всички винтове така, че главите им да потънат под лицевата повърхност на плочите. Повърхността на гипсокартона трябва да е суха, чиста и без прах по фугите. Шпакловъчния материал трябва да ненаесете във вдлъбнадината на фугата, след което трябва да положите лента за фуги. Този етап се състои от три операции, като преди всяка следваща, шпакловъчният матриал трябва да е добре изсъхнал и втвърден.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва да си направим сами окачен таван от гипсокартон и да си поръчаме изработката му

Ако сте изпълнили всички стъпки до момента и след като нанесете боя или мазилка, вече е време да се насладите на крайния резултат, а именно качествен, майсторски направен окачен таван от гипсокартон.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта