Сравнение на цени - колко струва да си направим сами окачен таван от гипсокартон и да си поръчаме изработката му

Публикувано на 29/11/2019 от Реклама | Последна редакция на 29/11/2019 | Видяно 9 456 пъти

Таванът определено е един от елементите в един интериор, който прави незабавно впечатление на човек. Точно той създава цялостния облик и естетически приятната визия на една стая. Именно затова таванът трябва да е в изряден вид, да бъде декориран красиво, да е качествено изработен и да бъде добре поддържан. Това обаче не винаги е възможно, тъй като налице могат да се появят непредвидени ситуации. Мухъл, влага, теч и некачествен ремонт са само малка част от неприятностите, които биха допринесли за неприветливия облик на тавана. Хубавата новина е, че състоянието му бързо и лесно може да се подобри. Нужен е само добър ремонт. 

Може би не ви е идвало на ум, но с помощта на качествени инструменти, голямо желание и, разбира се, вашите две ръце можете сами да направите ремонта на тавана във вашия дом. Доста подходящ вариант в случая е този от гипсокартон. Направата и инсталацията му не изискват особени умения. Резултатът е впечатляващ и променя облика на цялото помещение!. Разбира се, за ремонта винаги можете да се доверите и на специалист, който да се заеме с работата. Но кой от двата вариант е по-удачен за вас? 

За да улесним избора ви, тук представяме предимствата и недостатъците на това вие сами да инсталирате тавана от гипсокартон, както и тези от това да се доверите на майстор. 


Факторът “Цена”

Цената е един от факторите, който изцяло може да преобърне вашите идеи за ремонт. Затова правилното разпределяне на бюджета е от изключителна важност, независимо дали става въпрос за реконструкция на дома или нещо друго.

  • Вариантите при монтирането на таван от гипсокартон са два - вие сами да го направите и да се доверите на специалист. Безспорно добър избор е да потърсите професионалист, експерт в сферата на ремонтите на таван. Той ще прецени състоянието на стаята, ще предложи добри решения, ще даде професионални съвети и ще се съобрази с вашите идеи и предпочитания.  Стандартна цена за поставяне на гипсокартон е 30 лв/кв.м., като същата зависи и от големината на помещението ви. Важно е да отбележим, че тази цена е валидна за прав таван, без извивки, вдлъбнатини и други декоративни елементи. Ако искате таван с повече нива и по-интересен дизайн или форма, се подгответе, като предвидите по-голям бюджет.  В тази цена не са включени и други извънредни услуги, като инсталация на осветителни тела и други подобни елементи. В нея не са изчислени и шпаловката и фугирането. Важно е да кажем, че сумата на тези изпълненията, които не влизат в цената, се определят индивидуално от специалиста, който сте избрали.

Разбира се, предимството в този случай е, че майсторът ще вземе предвид желанията ви и ще ви снабди с професионални съвети.

  • Един по-бюджетен вариант е сами да извършите инсталацията на тавана от гипсокартон.
  1. Основен материал, който ще ви е нужен е гипсокартонът. Той се предлага в три разновидности - обикновен, огнезащитен и влагоустойчив. Цената на обикновения варира от 3 лв/кв.м до 5 лв/кв.м. Тази на огнезащитния и  влагоустойчивия се припокрива - от 4.50 лв/кв.м. до 7 лв.кв.м. На пазара се предлага и смесен гипсокартон- такъв, който е и влагоустойчив и огнезащитен. Неговата цена е между 7 лв. и 10 лв. за кв.м.
  2. За израбортата и инсталацията на тавана ще са ви нужни и CD (монтажни и носещи) и UD (окрайчващи) профили. Цената на CD профила е максимум 3 лв., като важи за дължина 3 метра. Тази на UD профила е подобна - около 2 лв., като отново е валидна за същата дължина. Ще трябва да закупите също и бърз или директен окачвач (0,39 лв./бр.), анкер винкел (0,13 лв./бр.), лента за фугиране (между 3 лв. и 5 лв. за руло, чиято дължина е около 25 метра), шиш с ухо (0,15 лв./бр), грунд (около 7 лв. за литър), ролетка за мерене, чертожен инструмент и молив.
  3. Естествено, за направата и монтирането на тавана ще ви трябват и инструменти. За целта е нужно да се снабдите с перфоратор или ударна бормашина, чук, макетно ножче или трион за сухо строителство и един от най важните инструменти - лазерен нивелир с кръстосани линии. Общата цена на инструментите варира от 50 лв. до 300 лв., в зависимост от класа на избраните продукти. И тъй като сравняваме цени, нашият съвет за изгодна придобивка за този проект е да заложите на лазерния нивелир с кръстосани линии “Parkside”, който можете да откриете в Lidl (от 05.12.2019 до изчерпване на количествата). Работата с него е лесна, бърза и приятна, цената му - достъпна, а качеството - идеално за домашни ремонти. Повече за предимствата му, както и актуалната му цена, можете да намерите в каталога на нашите партньори и ревюто, направено след тестове от нашите колеги. 

Средно необходим бюджет за реализиране на проекта:

  1. При “Направи си сам” проект - около 300 лв. за стая от 15 кв.м с обикновен гипсокартон. Като в цената са включени инструменти и материали със среден клас.Инструментите, разбира се са инвестиция, която ще се възвръща и при последващи ремонти и проекти
  2. При вариант с професионален изпълнител - в зависимост от големината на помещението - между 600 лв. за стая и 2000 лв. за цяло жилище. Отново да уточним - цената се определя от предпочитанията ви и дизайна, към който се стремите.


Факторът “Време”

Времето е още един фактор, който е от изключителна важност, когато става дума за ремонт.

  • Намирането на майстор, изработването и монтирането на окачен таван от гипсокартон от специалист би отнело от 5 до 10 дни за една стая. Важно е да отбележим, че времето се определя от големината на помещението ви, изискванията ви относно дизайна и други непредвидени фактори. Хубаво е да имате предвид и това, че намирането на наистина добър изпълнител и контактът с него биха отнели още време. Също трябва да предвидите и това, че след като вече сте намерили майстор, той трябва да дойде, да огледа помещението, да направи проект, който вие можете да одобрите или отхвърлите и чак тогава да пристъпи към изпълнението на ремонта.
  • За да направите ремонта на тавана сами, ще ви трябват от 2 до 3 дни за стая. За закупуването на всички материали ще е хубаво да предвидите около 2-3 часа, като в това време е включен и транспортът. След като си набавите необходимите материали, следва същинската част - монтирането на тавана. Това ще ви отнеме най-много 2 дни при добра организация и прецизна работа с внимание към всеки детайл.  Във това време са включени всички етапи на работа - предварителната подготовка на помещението, изработването на конструкцията, окачването на тавана, шпакловането и фугирането му. За по-лесна, бърза и приятна работа и за успешно изпълнение на проекта трябва да обърнете особено внимание на машините и инструментите, с които работите. Отличен пример за това, как ползването на правилните уреди ще ви спести време и средства, може да видите в наръчника Как сами да направим и окачим таван от гипсокартон?”в който е описано как употребата на лазерен нивелир е ключова за успешното изпълнение на замерването, което при неправилно нивелиране ще наложи корекции и съществено да затрудни и удължи работата. 
  • В случая с използвания вече за пример нивелир с кръстосани линии на Parkside, правилното замерването се постига бързо, автоматично и с абсолютна точност посредством функцията за “самонивелиране”.

Средно необходимо време - изводи:

 

  1. Ремонт от професионален изпълнител - от седмица до 10 дни. В този период е включен и периода по подбор на подходящ масйтор, проведени консултации, изграждане и монтиране за стая от 15 кв.м;
  2. “Направи си сам” проект - около 2 дни. В това време е включено и времето по закупуване на необходимите материали и монтирането за стая от 15 кв.м.

За завършен вид на окачения таван предстои той да бъде боядисан или нанесена мазилка.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта