Излезте от здрача: правилно проектиране на осветлението в апартамента

Публикувано на 18/02/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 18/02/2020 | Видяно 4 455 пъти

Всяко жилище се нуждае от осветление. Как да изберем и поставим източниците на светлина в апартамента си, така че дори през зимата светлината да е толкова ярка, колкото и през лятото?

Намаленото количество слънчева светлина през зимните месеци причинява често депресия и по тази причина е хубаво в дома ни да има повече светлина. В същото време не бива да забравяме, че някои апартаменти са проектирани с прекалено малко прозорци и това налага използването на подходящо осветление. С цел правилното организиране на осветлението в жилището е подходящо да направите консултация със специалистите на MaistorPlus, които винаги могат да предложат оригинални и свежи решения.


Водеща тенденция в Европа е използването на LED лампи

Водеща тенденция в повечето от европейските държави е да се прави икономия на потреблението на ток чрез ползване на LED лампи. 

  • Все по-рядко се използва осветление в апартамента чрез лампи, които са окачени на тавана.
  • Предпочитани са точкови източници на светлина, като например подови или нощни лампи.
  • Постиганаето на горепосоченото не е толкова лесна задача и  ел.специалистите и интериорните дизайнери тук идват на помощ, за да имаме оптимално осветление в апартамента. Така няма да влизаме в зоната на здрача.
  • Дрезгавата светлина в жилището е изключително опасна за очите и за общото състояние на тялото. При нас зимата е много по-мрачна, отколкото, да речем, в Италия и Испания, поради което искаме да удължим дневните часове. И така, как да постигнем това с електрическо осветление?


Дневна – ползвайте осветлението на макс

По правило дневната е просторна и многофункционална стая. В нея обикновено гледаме телевизия, вечеряме, четем книга, работим на лаптопа си или посрещаме гости. Трябва да разберете, че за всяко едно от изброените действия се нуждаете от собствен източник на светлина.

  • Визията на дизайнерите само за един голям полилей в средата на тавана непрекъснато се променя: сега той се счита за остаряло решение. Но, така или иначе, през зимата за една просторна стая големият полилей е незаменим, а броят на лампите трябва директно да зависи от квадратурата на стаята.
  • За малка стая от 15–20 кв. метра ще са достатъчни четири лампи, за по-просторна стая - шест или повече. Но ако имате повече осветителни тела, прекалената светлина може да доведе до повече дискомфорт, отколкото ползи.
  • Добро решение за дневната е монтирането на основен централен полилей, който се комбинира с допълнителни лампи. Ако в стаята има рафтове, стелажи и други отворени конструкции, по горния ръб може да се монтира осветително тяло, което ще допълни полилея.
  • Оригинално изглежда и настолен абажур, който се вписва хармонично в интериора.

Вижте още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома 


Нужно ли е силно осветление в спалнята?

Категорично в спалнята не се нуждаете от много източници на светлина. Колкото по-мека и обрана е тя, толкова по-добре!

  • Ако имате малък апартамент, то често спалнята и дневната са едно общо помещение, което е зонирано. При цялата ни любов към светлината, в спалнята е за предпочитане да имате лек здрач, докато дневната си остава епицентър на светлината, особено през зимата. Така  в този случай осветлението в стаята ще зависи не само от лампите, но и от местоположението на мебелите.
  • Препоръчително е да поставите леглото в ъгъла, където е по-сумрачно. Над него може да има  чифт стенни лампи, които са подходящи за четене, но не дават ефект на дневна светлина. А другите мебели като диван, маса, столове са разположени по-близо до главния източник на светлина – основния полилей.
  • Не е необходимо да окачвате полилея в центъра на стаята, такава асиметрия няма да наруши цялостната картина, напротив, ще ви помогне да разпределите правилно светлината.


Кухня – тук трябва да се направи перфектно осветление

В повечето апартаменти кухните са доста малки, което означава, че тук не са нужни много лампи. Но все пак трябва да се спазят основните правила за местоположението им.

  • В кухнята като цяло не е важно количеството, а качеството на осветителните тела. Тоест, може да има лунички и малък полилей. Или малък полилей и статични лампи, вградени в панелите на шкафовете.
  • Вярно е, че голям полилей не би бил подходящ, ако кухнята не надвишава 10 кв. метра, в противен случай съществува риск от загуба на пространство. Но можете да използвате точковото осветление.
  • Основното правило при избора на осветление за кухнята е следното: правилното позициониране на посоката на светлината зависи от работната повърхност. Тя трябва да бъде перфектно осветена, а мебелите, кухненските уреди и т.н. не трябва да хвърлят ненужни сенки върху работната повърхност.
  • Ако в края на краищата светлината на една лампа не е достатъчна, препоръчваме да поставите допълнителна LED лампа над зоната, която използвате за готвене.

Вижте още: Енергоспестяващи крушки - видове и предимства


Баня – изберете влагоустойчиви лампи

Банята е помещение, което е често без прозорци и това налага изключително добра организация на осветителните тела.

  • Поради високата влажност тук не могат да се ползват обикновени лампи, а специални, които са влагоустойчиви.
  • Тяхното разположение също е важно и е отлична идея да има лампи тип прожектори край стенното огледало.
  • В банята не е практично да се слага полилей, който да виси в центъра, а се използват осветителни тръби или аплици. Те обикновено са монтирани високо на стените и светлината им покрива цялото пространство.

И ако сте стигнали вече дотук, то трябва да сте наясно, че вашият апартамент, за да изглежда хармонично, трябва да има предварително дизайнерско решение за обща визия за осветлението. Става дума както за мощността на лампите, така и за техния вид и местоположение. В допълнение, светлоотразителните повърхности в апартамента могат да се използват за добавяне на светлина в стаята.

Важно е да знаете, че не се препоръчва комбинацията на най-разнообразни източници на светлина въз основа на собствените желания. Нужен е и професионален съвет, съобразно квадратурата и интериора на помещението. За тази цел може да се консултирате с професионалистите, които са регистрирани в нашата платформа. Още сега направете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която е най-подходяща за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта