Енергоспестяващи крушки - видове и предимства

Публикувано на 08/08/2016 от Климентина Величкова | Последна редакция на 27/02/2023 | Видяно 16 840 пъти

Алтернативата за осветление са енергоспестяващите крушки, които имат пет пъти по-голяма мощност от традиционните.  

 • Енергоспестяваща крушка от 20 W, консумира 20 W енергия, но свети като 100W обикновена крушка.
 • Тези крушки изразходват до 80% по-малко енергия, което може да доведе до намаляване на разходите за осветление до 15% на година - за средно домакинство това е около 200 лв.
 • Коментираните крушки имат и много по-дълъг живот – могат да работят между пет и дванадесет години. Трябва да се знае, че животът на енергоспестяващите крушки се влияе от броя включвания и изключвания.
 • Върху опаковките на крушките произвеждани в ЕС има скала от А до F, която показва колко са ефективни. С най-добра ефективност са тези от клас А.
 • Енергоспестяващите крушки имат различна цветна температура и така осигуряват различна по цвят светлина. Тези с цветна температура 2700 К (2700 градуса по Келвин) внасят в жилището ни светлина максимално близка с тази на обикновените лампи, нарича се топла бяла светлина. Енергоспестяващи лампи с цветна температура от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (нарича се студена светлина). Светлината над 6500 К е синя, а над 12 000 К – синьо-виолетова. Някои производители предлагат и крушки със светлина от среден тип между топлата и студената бяла светлина - т.нар. натурална светлина (4200 К).


Енергоспестяващи крушки - видове и предимства

На 31 декември 2012 г. Европейският съюз изтегли от продажба последните партиди от електрически крушки с нажежаема жичка. Така този популярен през ХХ век продукт за осветление остана в миналото. Основен недостатък на крушките с нажежаема жичка беше ниското КПД, като само 5% от консумираната енергия се използваше за видима светлина, а другите 95% се отделяха като топлина.


Халогенни крушки

Халогенните крушки са подобрен вариант на традиционните крушки с нажежаема жичка, но се с двойно стъкло, което позволява в балона да се добавят халогенни пари (бром или йод). Издържат двойно повече от обикновените крушки - до две години. Обикновено са клас С или D.

Предимства:

 • по-ниска цена – за битови нужди обикновено 1-3 лв.;
 • могат да се поставят на мястото на обикновена крушка без никакви допълнителни приспособления.

Недостатъци:

 • не са много икономични - намаляват използването на ток само с до 25%.


Луминесцентни крушки

В луминесцентните крушки електрически разряд в живачни пари произвежда ултравиолетова светлина, която се превръща във видима светлина чрез вещество наречено луминофор (например калциев халофосфат и други елементи). Имат различни форми - навита спирала, успоредни тръбички или вид на обикновена крушка. Обикновено клас А и В. Цената им е средна сред видовете енергоспестяващи крушки - за битови нужди обикновено 3-15 лв.

Предимства:

 • икономични - харчат между 65 и 80% по-малко електроенергия от обикновена крушка.

Недостатъци:

 • съдържат живак – до 5 милиграма.


LED (светодиодни) крушки

При LED (light-emitting diode) крушките като източник на светлина се използва светодиод. Силата на този вид крушки не се мери във ватове, а в лумени - Lm. Например на 60W обикновена крушка съответства LED с 700 до 810 Lm. Т.нар.димируеми светодиодни крушки позволяват светлината да се намалява и увеличава според нуждата на потребителя.

Предимства:

 • дълъг живот – 5-10 години или около 25 хил. часа;
 • икономични - пестят 80% от енергията;
 • възможност за регулиране на светлината.

Недостатъци:

 • висока цена – 3-100 лв., средна цена 20-35 лв.

Ако се колебаете какъв вид енергоспестяващи крушки да изберете или имате нужда от ремонт на цялата елекрическа инсталация във вашия дом, не се колебайте, а се обърнете за съвет към специалистите в нашия сайт. Заявете проект безплатно и без обвързване и изберете най-изгодната за вас оферта.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
93 извършени проекта
Борислав Боздев
Електроуслуги, София
5 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
93 извършени проекта
Станислав
Отопление и климатизация, Каблешково
17 извършени проекта
Сергей Методиев
Хидроизолация, София
2 извършени проекта
Лазар
Сухо строителство, Пловдив
14 извършени проекта