Енергоспестяващи крушки – общи характеристики

Последна редакция на 19/03/2024 от Климентина Величкова
Източник | Видяно 1 236 пъти

Алтернативата за осветление са енергоспестяващите крушки, които имат пет пъти по-голяма мощност от традиционните.  

  • Енергоспестяваща крушка от 20 W, консумира 20 W енергия, но свети като 100W обикновена крушка.
  • Тези крушки изразходват до 80% по-малко енергия, което може да доведе до намаляване на разходите за осветление до 15% на година - за средно домакинство това е около 200 лв.
  • Коментираните крушки имат и много по-дълъг живот – могат да работят между пет и дванадесет години. Трябва да се знае, че животът на енергоспестяващите крушки се влияе от броя включвания и изключвания.
  • Върху опаковките на крушките произвеждани в ЕС има скала от А до F, която показва колко са ефективни. С най-добра ефективност са тези от клас А.
  • Енергоспестяващите крушки имат различна цветна температура и така осигуряват различна по цвят светлина. Тези с цветна температура 2700 К (2700 градуса по Келвин) внасят в жилището ни светлина максимално близка с тази на обикновените лампи, нарича се топла бяла светлина. Енергоспестяващи лампи с цветна температура от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (нарича се студена светлина). Светлината над 6500 К е синя, а над 12 000 К – синьо-виолетова. Някои производители предлагат и крушки със светлина от среден тип между топлата и студената бяла светлина - т.нар. натурална светлина (4200 К).

Свързано:

Енергоспестяващи крушки - видове и предимства