Дневна – ползвайте осветлението на макс

Последна редакция на 03/05/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 864 пъти

По правило дневната е просторна и многофункционална стая. В нея обикновено гледаме телевизия, вечеряме, четем книга, работим на лаптопа си или посрещаме гости. Трябва да разберете, че за всяко едно от изброените действия се нуждаете от собствен източник на светлина.

  • Визията на дизайнерите само за един голям полилей в средата на тавана непрекъснато се променя: сега той се счита за остаряло решение. Но, така или иначе, през зимата за една просторна стая големият полилей е незаменим, а броят на лампите трябва директно да зависи от квадратурата на стаята.
  • За малка стая от 15–20 кв. метра ще са достатъчни четири лампи, за по-просторна стая - шест или повече. Но ако имате повече осветителни тела, прекалената светлина може да доведе до повече дискомфорт, отколкото ползи.
  • Добро решение за дневната е монтирането на основен централен полилей, който се комбинира с допълнителни лампи. Ако в стаята има рафтове, стелажи и други отворени конструкции, по горния ръб може да се монтира осветително тяло, което ще допълни полилея.
  • Оригинално изглежда и настолен абажур, който се вписва хармонично в интериора.

Вижте още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома 

Свързано:

Идеи за хол Излезте от здрача: правилно проектиране на осветлението в апартамента