Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома

Публикувано на 13/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 15/05/2019 | Видяно 5 055 пъти

Всичко, което виси от тавана, смалява пространството допълнително – ето защо съветът ни е да използвате вградено осветление. То може да бъде втъкнато в тавана, като по този начин се освобождава пространството до самата таванска плоскост. Осветлението може да бъде и изцяло вградено в стените, придавайки модернистичен привкус на стаите.

Ако обаче нямате нито желанието за тези все още нестандартни за родния вкус решения, нито възможност тепърва да пробивате и къртите стените и тавана, може да се доверите на класическите висящи лампи и полилеи – те няма да ви предадат, а напротив – ще върнат частица от добре познатия ни домашен уют. Предлагаме на вашето внимание няколко изпитани и много ценни съвета относно разполагането на лампите, които се спускат от тавана в дома ви. Винаги взимайте тези основни правила под внимание, когато решите да изненадате себе си с нов атрибут на осветлението.

А ако се затруднявате с проектирането или изпълнението на осветителните работи у дома, заявете проект от специалистите по осветление, регистрирани в MaistorPlus. Те знаят как да осветят и най-трудните местенца от въображението ви.


Светлината над кухненското пространство

В кухнята – или там, където се храним – светлината има преобразуваща сила, която рефлектира върху апетита, насладата от храненето и цялостното настроение на компанията. За да оползотворите максималните възможности за осветяване в пространството за хранене, първо трябва да вземете предвид неговата големина, както и цветовете в него – от пода до покритието на чашите за чай. После си отговорете на въпроса – какъв стил целя: индустриален, битов или модерен? Или може би нещо друго?

Когато решите да сложите показаните на снимката лампи над масата за хранене, вече е ясно: всичко, което искате, е вашата малка любима кухня да стане светла и още по-любима. Оставяйки настрана малките лампички в чекмеджетата и над мивката, вие имате нужда от абажури над плота, на който хапвате сандвич. Три висящи лампи – като трите порции пред вас – са може би най-удачният начин да обособите мястото за пир с вкусотии, да приканите близките да опитат най-новото ви кулинарно творение и да внесете светлина над всички мрачни мисли и настроения, които човекът на XXI век неимоверно изпитва.

Правилото при поставяне на висящи осветителни тела гласи, че разстоянието между тях трябва да е около 76,20 см, а самите лампи трябва да висят над плота между 76 и 91,44 см. Тези пропорции гарантират необходимото свободно пространство, плавното разпръскване на светлината и ясната видимост за седящите под лампите.

Виж още: Кой е най-подходящият тип осветление за вашата кухня?


Линейно разположени лампи над плота - лесно и просто правило

Ако разполагате с линейно разположени лампи в масив – дали защото продавачът ви е изкушил, или просто монолитните осветителни продукти ви харесват повече – сигурно вече сте открили, че те внасят известна строгост. Тя обаче може да бъде разглеждана и приемана и като точност, изрядност, подреденост, прецизност и изящество, хармония и съвършенство.

  • Линейните лампи пасват отлично на кухни с минималистичен интериорен дизайн, но все пак имайте предвид, че подобно осветление варира от семпли лампи тип „крушка“ до пищни барокови изпълнения.
  • Старайте се да съобразявате стила на осветителното тяло със стила на кухнята, както и с вашия урбанистичен или лежерен стил, разбира се.
  • Правилото при поставянето на линейно разположени осветителни тела над каквото и да било покритие – плот за приготвяне на храна или домашен бар – повелява дължината на редицата лампи в тялото да не надвишава 2/3 от дължината на покритието отдолу.
  • Ако искате да осветите по-голямо пространство – над по-голяма площ за хранене или готвене – монтирайте два или повече линейни осветителни масива, следващи същото „две-трети“ правило.


Специално "светло" правило за масата за хранене

Примерът наподобява предния, но значителната разлика идва от факта, че линейното осветление тук е разположено над масата за хранене.

Всички искаме удобни столове, вкусна храна и да ни е светло. Ето защо и този път – когато мислим за разположението на осветителните тела над масата, на която се събираме за вечеря, е добре да познаваме всички малки тънкости на занаята.

  • Специалистите по интериорен дизайн са наясно, че разстоянието между масата и лампата е добре да варира между 76,20 и 91,44 см – също както трябва да бъде над повечето повърхности в дома.
  • Но що се отнася до маса за хранене и полилей, ние имаме още един съвет за вас: нека ширината на осветителното тяло, което сте избрали, да е с поне 15-16 см по-малка от ширината на масата. На снимката виждаме ясно как полилеят е по-тесен и по-къс от масата, а това придава компактност на осветителния аксесоар и цялостен шик на интериора.

Виж още: 10 иновативни решения за осветление над трапезарната маса


Светлина на входа - съвет за лампите в антрето

Антрето на жилището е като прелюдия към дълъг и вълнуващ роман – за живота на обитателите на този дом и техните случки и мисли. За да се чувстваме добре, когато пристъпваме прага на личната си обител, а и за да се представим добре пред гостите на дома си, е важно осветлението в антрето да бъде правилно позиционирано и нито твърде бледо, нито прекалено ярко.

Крайностите пораждат дискомфорт, ето защо би било прекрасно да внесем топлина и умереност в пространството около входа. Редом с чистотата и красивите предмети, един хубав абажур би „произвел“ още повече уют и хармония. Тук правилото отрежда:

  • Абажурът да отстои на минимум 213,36 см от пода и да виси с най-широката си част на поне 121,92 см от обграждащите стени.
  • Така светлината ще пада до прага, без лампата да закача раменете на обитателите. Съветът важи и за големи пространства и зали.


На кръгла маса - простички правила за остветлението

При лампите над кръглата маса за хранене правилото напомня на онова за стандартната маса – осветителното тяло трябва да стои между 76,20 и 91,44 см над масата. Различното в случая с кръглата маса се състои в това, че е нужно да съобразите диаметъра ѝ с ширината на абажура, ако той отново е линейна съвкупност от лампи или е направен от няколко лампи в кръг, както е на снимката. И по-точно: диаметърът на абажура (или неговата широчина) трябва да се изразява в стойност, варираща от ½ до ¾ от диаметъра на масата.

Знаете ли че…? Кръглата маса за хранене на американския певец, барабанист и моден дизайнер Фарел Уилямс побира дванадесет души и притежава 180-градусова гледка към Маями. Обратният аквариум, който образно представлява дневната на артиста, му дава възможност да се пренесе – ако не с плуване, то поне визуално – във вечното атлантическо лято. Благородна завист изпълва сърцата ни на мечтатели, които обаче вече могат да си позволят качествено осветление над кръглата маса в дневната.

Ако и вие искате да заблестите – като звезда или поне като крушка – очакваме да заявите безплатно проект към специалистите по интериорен дизайн на MaistorPlus, които ще дойдат на оглед в дома ви, за да ви дадат съвет как е най-подходящо да организирате осветлението в отделните помещения. Ще можете да сравните оферти и да изберете най-добрата за вас. Визуализирайте светлото в себе си – за още по-ярки дни и сияйни нощи.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта