Наръчник за избор на бюро за офис в дома

Публикувано на 27/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 27/05/2020 | Видяно 4 376 пъти

Креативните хора, научните работници, фрийленсърите и предприемачите, които често работят от своя дом или са принудени дълго време да са пред компютъра след работа, имат нужда от собствено работно пространство извън офиса. Рано или късно почти всеки, който работи от дома си, организира офис в апартамента, тъй като дивана или кухненска маса не отговарят на изискванията за оптимално работното пространство.

Няма значение дали става за отделна стая, балкон или за зона от дневната, функционалността и удобството на мебелите винаги са на първо място. Техният асортимент в магазините е огромен, така че е много важно ясно да изберете мебели за вашия офис в дома, а работното пространство да е уютно и благоприятно за продуктивни дейности. За консултация се свържете с експертите по интериорен дизайн, регистрирани в MaistorPlus.


Основните мебели за офиса в дома са...

Основният комплект мебели за всеки офис включва: бюро и стол. Тези елементи със сигурност присъстват както в самостоятелна стая, пригодена за офис, така и за зона, обособена в дневната, спалнята или на балкона. Всички допълнителни елементи за този тип офис зависят от спецификата на конкретно извършваната дейност

Някои хора се нуждаят още от:

  • малка масичка с чифт чекмеджета,
  • настолна лампа,
  • допълнителен стол,
  • рафтове за документи и книги,
  • стелажи,
  • възглавница.

Тези, които имат собствена стая за офис в дома си, могат да си позволят да поставят диван или чифт кресла с масичка за кафе. Това пространство ще служи за релакс или бизнес преговори. Понякога работното пространство се допълва от собствен бар с високи столове или специален шкаф за вино

Вижте още: Полезни съвети и идеи за вашия домашен офис


Офис в дома – нужен ви е проект

Преди да отидете в магазина и да купите не само бюро и мебели за вашия домашен офис, е задължително да имате дизайнерски проект. Особено това е необходимо, ако ще създавате работната зона и не разполагате с отделна стая. Този проект ще ви помогне да изберете бюро и мебели с оптимални размери и да ги позиционирате правилно. Когато офисът е ограничен до балкон или част от друга стая, е още по-важно да знаете с какво пространство разполагате, за да се побере в него всичко необходимо.

Общите изисквания за проекта са свързани с:

  • удобство,
  • функционалност,
  • издръжливост,
  • екологичност,
  • дълготрайност.


Как да изберем правилния размер бюро за домашния си офис?

Изборът на бюро зависи от две неща: предназначение и размер на работното пространство.

  • Хората, които използват бюрото за рисуване, чертане и работят с купчина хартиени документи, трябва да изберат от онези модели, при които работната повърхност има параметри 140Х70 см: те се считат за оптимални. И за тях е нужно голямо помещение.
  • Ако няма толкова много място или работата е свързана с компютър или лаптоп, можете да се спрете на бюро, дълго около 80-90 см. Но не забравяйте, че в допълнение към него, трябва да имате спомагателни елементи: за поставяне на телефон, документи и други необходими неща. За удобна работа височината на бюрото трябва да бъде 76-78 см - оптимални параметри за хора с височина 160-180 см.


Не подценявайте формата и материала на бюрото за работа

Формата на бюрото за офиса в дома е по-добре да е без остри ъгли. За да оборудвате работната зона в малък офис или дневна, можете да се спрете на ъглов модел, който е компактен и ергономичен.

Бюрото за домашния офис може да бъде направено от следните материали:

  • естественото дърво – това е луксозен и скъп вариант. Такова бюро разкрива високия статус на неговия собственик. Основният недостатък е високата му цена;
  • MDF – с право може да кажем, че е един от най-популярните материали за производството на мебели. Той е от дървени стърготини, които се пресоват при високо налягане и температура. Използването на карбамидни смоли, модифицирани с меламин като свързващо вещество, може значително да намали емисиите на формалдехид. MDF плоскостите са трайни, лесни за обработка, могат да бъдат боядисани, фурнировани или ламинирани.
  • стъкло – такова бюро в горната си част е леко, стилно и почти невидимо, чудесно за интериори в Хай-Тек стил и минимализъм. Честата работа на такава маса ще изисква внимателни грижи и честа поддръжка,
  • пластмаса и акрил -  бюрата от такива материали не са предпочитани за офиси и могат да се използват от хора, които не работят много в дома си.


Дизайн на бюрото – възможностите са огромни

Дизайнът на бюрото може да е наистина доста различен и да бъде с:

  • плъзгаща долна повърхност, която е подходяща за тези, които работят изключително със стационарен компютър. Така има място за клавиатурата.
  • чекмеджета и рафтове за съхранение на малки предмети – става дума за удобен вариант, ако в допълнение към компютъра се използват документи, канцеларски материали и други неща. Така всичко, което ви е необходимо, винаги ще бъде под ръка.
  • бюро със сгъваем работен плот, което изглежда като маса.  В края на работата можете просто да го трансформирате и нищо в апартамента не напомня на офис.

Вижте още: 4 впечатляващи предложения за уютен домашен офис


Къде да поставим бюрото си в своя офис в дома?

Има оптимално добри места, където да позиционирате бюрото си. По този начин работата ви ще бъде в пъти по-лесна. 

  • Препоръчително е да поставите бюрото си така, че слънчевата светлина да пада отляво, ако работите с дясна ръка.
  • Да се седи с гръб към прозореца е нежелателно, тъй като на екрана винаги ще има отблясъци.
  • Оптимално е да организирате бюрото си  така, че входната врата да се вижда от работното място, а зад гърба да има стена.
  • Не винаги е възможно да се спазват тези правила, особено когато стаята е малка или офисът е разположен на балкона.

Вярваме, че нашите съвети са ви допаднали и може да се  възползвате от тях. Ако смятате, че ви е необходима консултация със специалист, то насреща винаги ще се отзоват професионалистите в интериорния дизайн, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект още сега. В отговор получите оферти, между които да изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Иван VIP
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта