Първите зелени релси в България вече са факт

Публикувано на 18/08/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 351 пъти

Първите зелени релси в България вече са факт и се намират на пл. "Руски паметник" в София. Тревната настилка беше поставена като част от ремонтните дейности в района. Тя замени кривите павета на площада, по които досега минаваха пешеходците, трамваите и автомобилите. Реконструкциите в участъка продължават.

Виж още: Зелените релси в София покафеняха само за дни


Въпреки трудностите - резултатът е вече сред нас

Еко релсите бяха поставени въпреки опасенията на градоначалника Йорданка Фандъкова, че тревната настилка около трамваите ще бъде твърде трудна за поддържане. Грижи за зеленината ще полага общинското предприятие "Паркове и градски градини" към Столична община.


Допълнителното озеленяване е плюс не само от естетическа гледна точка

Релсите са обгърнати изцяло от трева и се очаква това значително да намали шума от движението на трамваите. Освен че ще внесе свежест в една от най-натоварените точки на столицата, допълнителната тревна настилка ще бъде удачен дренаж през дъждовните сезони.

В София, която се нарежда на челни позиции в европейските класации за замърсяване на въздуха, допълнителното озеленяване ще окаже изключително благоприятен ефект.

Виж още: Зелени трамвайни релси в София


Кампанията стартира още през 2014г.

Автор на идеята за зелена настилка по релсите е Кирил Беспалов, който е създател и на Facebook-инициативата "Зелени релси". Страницата е регистрирана съвсем скоро - през април 2014 г., но идеята набира скорост изключително бързо и получава обществена подкрепа.

"Това е исторически момент, който показа, че общественият натиск може да промени действията и нагласите на градските управници. Когато стартирахме кампанията през април 2014-а, за мнозина идеята беше налудничава - кой ще ги поддържа, щяло да капе масло, абе няма смисъл. Малко по малко, медиите подхванаха темата и дискусията премина към решаващите фактори в Столична община. Въпреки че нямаха опит и капацитет, те показаха, че това може да се случи", пишат на страницата си създателите на "Зелени релси".

 

Виж още: Скоро ще се возим на нови трамваи

Авторите на идеята са получили вдъхновение по време на пътуванията си в Европа. Зелени релси има в повечето градове с развита инфраструктура - Берлин, Будапеща, Прага, Щутгарт, Барселона. Инициаторите се надяват, че еко релсите на пл. "Руски паметник" няма да останат единичен случай, а зелената идея ще стане приоритет на повече общини в страната.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
26 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта