Зелени трамвайни релси в София

Публикувано на 10/06/2014 от Адриана | Последна редакция на 30/08/2016 | Видяно 4 566 пъти

Първите зелени релси в столицата ще бъдат в участъка на площад Руски паметник. Пилотният проект предвижда изграждането им да стане заедно с подмяната на паветата. Това обеща пред БНР заместник-кметът по направление "Транспорт и транспортни комуникации" в София - Любомир Христов. До два месеца се очаква да започне подготовката за изпълнение на проекта, а след 2016-та можем да очакваме да видим завършени "зелени" трамвайни трасета и в други участъци.

Вижте още: Първите зелени телси в България вече са факт

Темата за зелените релси на столичните трамваи за пръв път е поставена на дневен ред от сдружението "Архитекти за София", като част от кампанията "София 2020". Съчетанието на обществения транспорт с озеленяването се е превърнало в еталон на развитите европейски градове. Барселона, Прага, Щутгард, Лион, Билбао и Франкфурт са само част от местата, на които можете да видите трамвайни релси с тревно покритие.


Предимства на зелените площи

  • Тревното покритие намалява температурата на почвата и въздуха. Ефектът е особено осезаем, докато чакате на трамвайната спирка в горещ летен ден.

  • Зелените релси изглеждат естетически доста по-добре от асфалта, бетона или чакъла. В дългосрочен план са по-евтини за поддръжка, а при проливни дъждове действат като естествен дренаж.

  • Зелената покривка абсорбира вредните частици в атмосферата и намалява шума с между 500 и 1000 херца. София е един от градовете с най-високо "шумово замърсяване" в Европа.

Тревното покритие намалява температурата на почвата и въздуха. Ефектът е особено осезаем, докато чакате на трамвайната спирка в горещ летен ден.

Зелените релси изглеждат естетически доста по-добре от асфалта, бетона или чакъла. В дългосрочен план са по-евтини за поддръжка, а при проливни дъждове действат като естествен дренаж.

Зелената покривка абсорбира вредните частици в атмосферата и намалява шума с между 500 и 1000 херца. София е един от градовете с най-високо "шумово замърсяване" в Европа.

 


Постижимо изпълнение на територията на България

Създателите на инициативата за изграждане на зелени релси в столицата отбелязват, че изпълнението на подобен проект в България е напълно възможно и постижимо. Еко технологията не е скъпа, но затова пък има редица ползи за околната среда, облика на града и жителите му.

Вижте още: Скоро ще се возим на нови трамваи



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта