Кампанията стартира още през 2014г.

Последна редакция на 03/05/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 641 пъти

Автор на идеята за зелена настилка по релсите е Кирил Беспалов, който е създател и на Facebook-инициативата "Зелени релси". Страницата е регистрирана съвсем скоро - през април 2014 г., но идеята набира скорост изключително бързо и получава обществена подкрепа.

"Това е исторически момент, който показа, че общественият натиск може да промени действията и нагласите на градските управници. Когато стартирахме кампанията през април 2014-а, за мнозина идеята беше налудничава - кой ще ги поддържа, щяло да капе масло, абе няма смисъл. Малко по малко, медиите подхванаха темата и дискусията премина към решаващите фактори в Столична община. Въпреки че нямаха опит и капацитет, те показаха, че това може да се случи", пишат на страницата си създателите на "Зелени релси".

 

Виж още: Скоро ще се возим на нови трамваи

Авторите на идеята са получили вдъхновение по време на пътуванията си в Европа. Зелени релси има в повечето градове с развита инфраструктура - Берлин, Будапеща, Прага, Щутгарт, Барселона. Инициаторите се надяват, че еко релсите на пл. "Руски паметник" няма да останат единичен случай, а зелената идея ще стане приоритет на повече общини в страната.

Свързано:

Първите зелени релси в България вече са факт