Завърши 23-тото изложение Архитектурно-строителна седмица

Публикувано на 19/04/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 19/04/2023 | Видяно 2 237 пъти

За поредна година Интер Експо център стана домакин на изложението Архитектурно-строителна седмица. Събитието се проведе между 29 март и 1 април и събра на едно място цели 660 бранда от 11 държави, сред които Турция, Италия, Дания, Австрия, Германия, Швеция и др. Всички 211 компании имаха възможност да покажат продуктите си, разположени в 6 отделни зали, в следните сегменти: „Довършителни дейности”, “Врати, прозорци и фасади”, „Дървени конструкции“, “Строително оборудване и механизация“, „Вертикално планиране и ландшафт“, „Индустриално строителство и оборудване“, „Сградната автоматизация”, “ОВиК“. На събитието присъстваха инвеститори, предприемачи, мениджъри в строителни компании, строителни инженери, архитекти и проектанти, технически специалисти, интериорни дизайнери, както и крайни потребители.

Официалното откриване на изложенията се проведе на 29 март в зала Витоша, като участие в церемонията взеха: Никола Стоянов – министър на икономиката и индустрията, Росен Христов – министър на енергетиката,  Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството, Явор Гечев – министър на земеделието, инж. Марин Гергов – председател УС на КИИП,  инж. Любомир Качамаков – Зам.-председател на УС на КСБ, Цанко Миланов – председател на УС на БАИС, д-р Антоанета Барес – изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, Борислав Тодоров – председател на Асоциацията на търговците на едра строителна техника, Васко Живков – председател на БКДМП, Любомир Тричков – ИАГ.


Кои бяха акцентите на събитието?

Едно от ключовите събития на Архитектурно-строителната седмица беше раздаването на наградите DIBLA DESIGN AWARDS 2022 и излъчването на „Дизайнер на годината“, което се състоя още първия ден - 29 март. Конкурсът, организиран от платформата Dibla, пожъна голям успех за седма поредна година. Наградените бяха обявени пред повече от 1200 гости, които лично се докоснаха до магията на интериорния дизайн. Събитието се проведе в типичната за Dibla бляскава обстановка, конкурираща се с подобни събития от световен мащаб. Участниците в конкурса доказаха безспорното разрастване на значението на интериорният дизайн в България и авторитета, който печели от година на година. Проектите им определено затрудниха избора на международното жури.

Силно впечатление направи и международната конференция „Строителните отпадъци като ресурс“, организирана от УАСГ, Интер Експо Център, Главболгарстрой Холдинг и Център по Компетентност "Clean&Circle". На нея доц. д-р инж. Румяна Захариева заяви, че Нормативната уредба по управление на строителните отпадъци трябва да се актуализира, така че да отговаря на съвременните изисквания - проблем, който е силно наболял в последно време. Според нея има множество възможности за рециклиране на материалите и повторното им използване, а презентацията ѝ е покана за усъвършенстване на наредбата, за да може да бъде по-ефективна. Тя подчерта, че в момента не се спазва йерархията за управление на строителните отпадъци. Освен това България докладва пред ЕС, че рециклира 80% от строителните отпадъци, но това не е вярно. Всъщност, те се предават на лица, които имат правото да извършват дейности, които се отчитат като оползотворяване - R10, R5, R12 - и това влиза в графата рециклиране, но отпадъците реално не са рециклирани. Бяха разгледани още възможностите за кръгова икономика у нас и обсъдена т.нар. “таксономия”, която дава критерий, посредством който дадена икономическа дейност може да бъде класифицирана като устойчива. Презентацията може да бъде гледана във Фейсбук страницата на Inter Expo Center.

Важен акцент на Архитектурно-строителната седмица беше и дискусията на тема "Енергийно ефективно обновяване на многофамилни жилищни сгради“, която беше многократно обсъждана през изминалата 2022 г. В дискусията участваха експерти и представители на организации с експертиза и опит в процеса на обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, както и собственици от многофамилни жилищни сгради. Целта на срещата беше да бъдат обсъдени проблемите, начини за решаването им и възможностите  за оптимизиране на процеса в подкрепа на собствениците от сгради, управлявани в режим на етажна собственост.


Първото издание на формата Green Energy

По време на Архитектурно-строителната седмица стартира и Green Energy - новият формат за енергийна ефективност, рециклиране и възобновяема енергия. Според организаторите проектът Green Energy е резултат на нагласите и глобалните тенденции в енергийната ефективност, възобновяемата енергия, рециклирането и управлението на отпадъците, които лежат в основата на пътя към намаляване на въглеродните емисии и успехите в борбата с климатичните промени. Съвсем логично обаче изникват въпросите как да открием правилните решения, кои специалисти могат да ни дадат правилните насоки, какви са тенденциите и много други.

Акценти в изложението Green Energy бяха ВЕИ системите, енергийната ефективност и мениджмънт, Smart системите и технологии за отопление, вентилация и климатизация (ОВК), дигитални решения за сгради, системи „умен дом“. Изложението беше фокусирано също и върху управлението на отпадъци и рециклирането, технологиите за рекултивиране на замърсени почви, чистотата на въздуха, локалните пречиствателни съоръжения за сгради, соларните технологии и съоръжения, басейни, термостати, термопомпи и др. Посетителите имаха възможност да се запознаят на живо с всички тези възможности и да получат отговори на всякакви въпроси относно приложението и начина им на работа.

На изложението беше разгледана и темата за енергийно ефективните зелени иновации, сградната автоматизация и устойчивото зелено бъдеще на България. Презентаторите подчертаха нуждата от създаване на все по-съвременни, съвършени продукти и решения в посока на намаляване на енергийната консумация. Според тях това е ключов момент за успеха на компаниите, както и морална отговорност в личен план и път към успешното ни бъдеще, а енергийната ефективност на сградите придобива все по-голямо значение с нарастващите цени на енергията.


ЕКСПОМЕБЕЛ

В рамките на Архитектурно-строителна седмица 2023 се проведе и изложението ЕКСПОМЕБЕЛ - специализирано за мебели, интериорен дизайн и архитектура и обзавеждане. Изложението представи български и чуждестранни компании за обзавеждане за дома, офиса и хотела - корпусни и тапицирани мебели, матраци и подматрачни рамки, маси и столове, офис мебели, градински мебели, интериорен текстил.

ЕКСПОМЕБЕЛ е единствена по рода си професионална платформа за срещи и генериране на нови идеи в интериорния дизайн, вътрешната архитектура и обзавеждането. Изложението беше организирано съвместно с Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП), която е единственият официален представител на работодателите в секторите производство на мебели, дървообработване, производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелната промишленост.

Посетителите имаха възможност да видят интересна изложба в централното фоайе, озаглавена „Български дизайн 21 век – форма и функция“. В нея изпъкна емблематичната Seat Table, или накратко ST - елегантно и грабващо с простотата си решение за трансформиращ се в маса стол. Той дължи появата си на успешното сътрудничество между дизайнера Илиан Милинов и визионера Младен Цонев, мениджър на компанията за производство на офис мебели ОРТ. Друг интересен експонат, включен в изложбата, беше полувелосипеда на дизайнера Мартин Ангелов.

Като основен компонент за успеха на Архитектурно-строителна седмица организаторите определиха подкрепата на браншовите организации: Камара на строителите в България, Камара на архитектите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Българска асоциация за изолации в строителството, Българска асоциация на фасадната индустрия, Асоциация на търговците на едра строителна техника, Национална асоциация на строителните предприемачи, Български съвет за устойчиво развитие, Национална компания индустриални зони, Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта