Кои бяха акцентите на събитието?

Последна редакция на 08/05/2024 от Ирена Петрова

Едно от ключовите събития на Архитектурно-строителната седмица беше раздаването на наградите DIBLA DESIGN AWARDS 2022 и излъчването на „Дизайнер на годината“, което се състоя още първия ден - 29 март. Конкурсът, организиран от платформата Dibla, пожъна голям успех за седма поредна година. Наградените бяха обявени пред повече от 1200 гости, които лично се докоснаха до магията на интериорния дизайн. Събитието се проведе в типичната за Dibla бляскава обстановка, конкурираща се с подобни събития от световен мащаб. Участниците в конкурса доказаха безспорното разрастване на значението на интериорният дизайн в България и авторитета, който печели от година на година. Проектите им определено затрудниха избора на международното жури.

Силно впечатление направи и международната конференция „Строителните отпадъци като ресурс“, организирана от УАСГ, Интер Експо Център, Главболгарстрой Холдинг и Център по Компетентност "Clean&Circle". На нея доц. д-р инж. Румяна Захариева заяви, че Нормативната уредба по управление на строителните отпадъци трябва да се актуализира, така че да отговаря на съвременните изисквания - проблем, който е силно наболял в последно време. Според нея има множество възможности за рециклиране на материалите и повторното им използване, а презентацията ѝ е покана за усъвършенстване на наредбата, за да може да бъде по-ефективна. Тя подчерта, че в момента не се спазва йерархията за управление на строителните отпадъци. Освен това България докладва пред ЕС, че рециклира 80% от строителните отпадъци, но това не е вярно. Всъщност, те се предават на лица, които имат правото да извършват дейности, които се отчитат като оползотворяване - R10, R5, R12 - и това влиза в графата рециклиране, но отпадъците реално не са рециклирани. Бяха разгледани още възможностите за кръгова икономика у нас и обсъдена т.нар. “таксономия”, която дава критерий, посредством който дадена икономическа дейност може да бъде класифицирана като устойчива. Презентацията може да бъде гледана във Фейсбук страницата на Inter Expo Center.

Важен акцент на Архитектурно-строителната седмица беше и дискусията на тема "Енергийно ефективно обновяване на многофамилни жилищни сгради“, която беше многократно обсъждана през изминалата 2022 г. В дискусията участваха експерти и представители на организации с експертиза и опит в процеса на обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, както и собственици от многофамилни жилищни сгради. Целта на срещата беше да бъдат обсъдени проблемите, начини за решаването им и възможностите  за оптимизиране на процеса в подкрепа на собствениците от сгради, управлявани в режим на етажна собственост.

Свързано:

Завърши 23-тото изложение Архитектурно-строителна седмица