Първото издание на формата Green Energy

Последна редакция на 08/05/2024 от Ирена Петрова

По време на Архитектурно-строителната седмица стартира и Green Energy - новият формат за енергийна ефективност, рециклиране и възобновяема енергия. Според организаторите проектът Green Energy е резултат на нагласите и глобалните тенденции в енергийната ефективност, възобновяемата енергия, рециклирането и управлението на отпадъците, които лежат в основата на пътя към намаляване на въглеродните емисии и успехите в борбата с климатичните промени. Съвсем логично обаче изникват въпросите как да открием правилните решения, кои специалисти могат да ни дадат правилните насоки, какви са тенденциите и много други.

Акценти в изложението Green Energy бяха ВЕИ системите, енергийната ефективност и мениджмънт, Smart системите и технологии за отопление, вентилация и климатизация (ОВК), дигитални решения за сгради, системи „умен дом“. Изложението беше фокусирано също и върху управлението на отпадъци и рециклирането, технологиите за рекултивиране на замърсени почви, чистотата на въздуха, локалните пречиствателни съоръжения за сгради, соларните технологии и съоръжения, басейни, термостати, термопомпи и др. Посетителите имаха възможност да се запознаят на живо с всички тези възможности и да получат отговори на всякакви въпроси относно приложението и начина им на работа.

На изложението беше разгледана и темата за енергийно ефективните зелени иновации, сградната автоматизация и устойчивото зелено бъдеще на България. Презентаторите подчертаха нуждата от създаване на все по-съвременни, съвършени продукти и решения в посока на намаляване на енергийната консумация. Според тях това е ключов момент за успеха на компаниите, както и морална отговорност в личен план и път към успешното ни бъдеще, а енергийната ефективност на сградите придобива все по-голямо значение с нарастващите цени на енергията.

Свързано:

Завърши 23-тото изложение Архитектурно-строителна седмица