Как лесно и бързо да създадем есенен уют в дневната?

Публикувано на 29/10/2021 от Anna Stankova | Последна редакция на 16/11/2021 | Видяно 13 206 пъти

Всеки сезон носи свой специален и неповторим дух. И макар преминаването от топлото, слънчево лято към хладната, но много уютна есен, да е малко по-трудно, с няколко лесни интериорни трика можем лесно и бързо да се приспособим към промяната. 

През есента, когато температурите стават все по-ниски, а небето все по-сиво, вероятно у вас се заражда желанието да добавите малко повече цвят и настроение към декора на дома. 

Есента е сезонът, който се асоциира с красиви декорации в нюанси от топлата гама – червен, оранжев, жълт. И именно затова всеки вид украса, съдържащ ги, може да придаде безупречна нотка есенен уют на всяко пространство. 

Тъй като всекидневната е стаята, която определя каква ще бъде атмосферата в целия дом, тук ви представяме няколко интересни и лесно приложими идеи за създаване на невероятно есенно усещане именно в нея.


Започнете от цветовете

Декорирането с вдъхновени от есента цветове е един от най-простичките и ефектни начини да вдъхнете повече топлина и комфорт в хола. И да допринесете за приятния му вид не само през този, но и през всички останали сезони. 

От оранжево и бордо до жълто през шоколадово кафяво и тъмно лилаво… Нюансите, които могат да помогнат за внасянето на атрактивен есенен дух са множество и разнообразни. 

Прибавянето на тези цветове към интериора не включва задължително боядисване на стените или смяна на мебелите. Въпреки че на пазара се предлагат многобройни достъпни интериорни предложения, които със сигурност биха допринесли за топлото усещане в дома през цялата година. 

Пъстър цвят лесно и ефектно може да бъде добавен чрез смяна на завесите, възглавниците или аксесоарите с такива в по-топлата гама.

  • Една от най-очарователните цветови комбинации, идеална за есента, е тази между бяло и други земни нюанси като шоколадово, бежово и меко зелено. Ако притежавате бял, кремав или сив диван, можете да го украсите с възглавнички именно в естествената гама. Цветовете на аксесоарите биха внесли така желаната нотка уют, а мекият, неутрален тон на дивана би повлиял за по-добра визуална идентичност. 

  • Друга, типична за есента, цветова палитра е смесването на кафяви, оранжеви, сини и зелени нюанси. Тези нюанси работят добре заедно, тъй като създават повече интерес и придават на всяко помещение омагьосващ вид, вдъхновен от красивата есен. В допълнение с нежни цветя, атмосферата със сигурност ще бъде още по-свежа и без съмнение – уютна.

  • Произведения на изкуството като картини, окачени на стената, също внасят уютна атмосфера. Особено в дневна, чийто дизайн е предимно минималистичен.

  • Дървените мебели и декоративни предмети също помагат да се създаде усещане за топлина, уют и комфорт.


Смесвайте различни текстури за допълнително есенно усещане

Какъвто и да е интериорният дизайн на вашата дневна - традиционен или по-съвременен, всекидневните, вдъхновени от есента, винаги носят топло настроение и имат неповторима естетическа привлекателност. В тях обикновено преобладава усещането за спокойствие и простор, присъстват топли есенни нюанси, характерни със своята индивидуалност и нетипичност, както и различни меки текстури и шарки.

Използването на различни текстури помага да се придаде на всяко пространство, особено ако то е неутрално и монохромно, по-многопластов и завършен вид, повече баланс и повече уют. Все пак една стая, в която липсват елементи, предлагащи разнообразни текстури, носи повече студенина и не е особено приветлива. 

  • Обичайните начини за внасяне на текстури са като се използват различни видове текстил, мебели, килими и растения. Изкуствената кожа си пасва добре с пуха, дървото – с кадифето, текстилът – с метала и камъка. Възможните комбинации са безкрайни и всяка от тях носи усещане за индивидуалност и динамика. 

  • Въпросните текстури можете да добавите в интериора под формата на декоративни възглавнички, килими, стенни покрития и тапицерии. Кожените дивани са идеално решение, върху което може да изградите впечатляваща декорация.

  • Каретата в дълбоки, топли нюанси също са опция за добавяне на есенни нотки към холното пространство.

  • Есенните листа също допринасят за създаването на привлекателен и подходящ за сезона декор. Независимо дали са пресни или изсушени, поставени в рамка или не, боядисани или пък с естествен цвят, когато се използват по артистичен начин, листата могат да трансформират всяко помещение и да му придадат очарователен, елегантен, вдъхновен от есента облик.


Обърнете внимание на формите

Всекидневната е мястото, което трябва да носи онази топла и приятна атмосфера, която кара у всеки да се породи усещане за уют и спокойствие. Именно затова в нея е препоръчително да присъстват повече мебели и елементи с гладки, извити форми, носещи естествена мекота и привлекателност. По-острите ръбове и правите линии пораждат усещане за повече статичност и сериозност. А всички знаем, че холът е мястото, където ни се иска да забравим за грижите и да се отпуснем. 

В една уютна всекидневна е добре мебелите да носят усещане, сякаш ви прегръщат. Кръговите елементи, като кръгла масичка за кафе, меки дивани и комфортни фотьойли карат едно помещение да изглежда по-приветливо и чаровно. А и са идеален инструмент, с който да добавите щипка есенна магия в дневната.

Използвайте мебелите, за да създадете специални моменти

Когато декорирате или проектирате дадено пространство, препоръчваме да помислите как всъщност бихте могли да го използвате. Как ще ви е по-комфортно то, дали предпочитате събеседникът ви да е срещу вас или пък искате да сте сгушени в прегръдката му, дали искате да има повече въздух между отделните мебели или пък искате те да бъдат едно цяло. 

За да засилите усещането за сплотеност и уют, групирайте мебелите си заедно. Така ще създадете дневна, в която приятно ще прекарвате есенните вечери с любими хора и ще създавате специални моменти заедно.


Използвайте топли, вдъхновяващи аромати

Ароматът на застоял въздух със сигурност не е сред тези, които напомнят за есенния уют. От друга страна пък меките, успокояващи аромати могат да ви пренесат в рая, да ви вдъхновят и да стимулират сетивата.

Запалете свещ или напръскайте с предпочитан от вас ароматизатор стаята, като преди това не забравяйте да проветрите добре. Използвайте аромати, които ви напомнят за есента – канела, ванилия, цитруси. Или пък заложете на такива, с които да пренесете красотата на природата вътре - пушени дървесни аромати, лавандула или мента. Ароматът оказва силно влияние върху настроението ни - веднага щом запалите няколко свещи, ще усетите как моментално се пренасяте в друг, по-спокоен свят.

Какво ви кара да се чувствате у дома си? За някои това може да е природата и нейните форми и аромати, за други - ярките цветове и модерните форми, за трети – книгите и естествените текстури. Когато придадете по-дълбок смисъл на едно пространство и внимателно обмислите какви елементи ще присъстват в него, можете лесно да създадете интериор, който да е уютен и приветлив, не само през есента, но и през всеки друг сезон. В Мебели Виденов ще откриете чудесни дизайнерски решения, които отговарят на вашите вкус и предпочитания. Мебелите им отговарят на разнообразието от изисквания, които всеки има, и със сигурност биха повлияли положително на естетиката в дома ви и на атмосферата, която се стремите да създадете. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта