Домашна библиотека - как да създадем пространство, в което да се потопим във въображението си?

Публикувано на 26/10/2021 от Anna Stankova | Последна редакция на 30/11/2021 | Видяно 13 415 пъти

Повечето любители на книги мечтаят да имат място, където да избягат от света и да се потопят във въображението си. И въпреки че върлува твърдението, че домашните библиотеки са отживелица, няма как да не го опровергаем. Домашните библиотеки са остров, в който може да останете насаме със себе си, да починете и да избягате от задълженията. И няма причина да не можете да създадете такава и в собствения си дом. Необходимо е единствено малко планиране, за да сте сигурни, че резултатът от този проект ще бъде точно такъв, какъвто сте си го представяли.

Тъй като това пространство е много интимно, голяма част от дизайна му зависи от вашите лични интериорни усещания. Но има някои тънкости, които да ви помогнат да създадете една наистина прекрасна библиотека в дома ви, независимо какъв е интериорният ви вкус. 


Къде ще съхранявате книгите си?

Правилното съхранение на книгите ви е най-важният фактор за доброто функциониране на домашната библиотека. Ако сте запален читател, вероятно книгите ви са прекарали много време в условия, които не са идеалните за тях. И сега, когато сте се ангажирали да проектирате своя собствена библиотека, е време да се погрижите за тях. 

  • Първата стъпка е да изберете най-доброто място във вашия дом за този проект. Малцина имат късмета да могат да посветят цяла стая на задачата. Най-често срещането решение е да се обособи специален кът в дневната или домашния офис. 

  • След като решите къде ще обособите библиотеката си, е време да се заемете сериозно със задачата къде ще съхранявате книгите си. Пазарът изобилства от различни предложения, които улесняват задачата ви. Рафтовете или вградените стени от пода до тавана са традиционният избор. В наши дни обаче собствениците на жилища стават все по-креативни. Потърсете дизайнерско вдъхновение за алтернативи, които ще работят във вашето уникално пространство.


Секции и рафтове

Библиотечните рафтове и секции са един от ключовите елементи във вашата домашна библиотека. Цветът и стилът на рафтовете играят голяма роля при определянето на цялостната естетика на стаята. 

  • Модерните домашни библиотеки са склонни да разчитат на прости бели стелажи за отличаващ се и елегантен вид. 

  • Ако искате да създадете по-класическа и изискана стая, потърсете по-тъмни елементи от дърво. 

  • Помислете и за включване на други елементи, като снимки и картини в декора на рафтовете. Те ще направят дизайна по-балансиран и ще внесат по-нестандартен визуален елемент.

  • Без значение какъв стил на библиотечните рафтове сте избрали, уверете се, че те са здрави и способни да издържат тежестта на книгите.


Обзавеждане

Избраните от вас мебели, които ще поставите в библиотечното ви кътче, трябва да допълват рафтовете ви и да подпомогнат дизайна на стаята. 

  • Съвременните библиотеки могат да бъдат оборудвани с по-меки столове и канапета, които ще внесат усещане за уют. 

  • Класическите библиотеки с по-тъмни дървесни тонове хармонират идеално с кожени мебели и други елементи от дърво като бюра и маси.

  • Най-важното е да изберете удобни и функционални мебели, които отразяват начина, по който планирате да използвате пространството. Ако пространството ще се удвои като кабинет или офис, намерете правилното бюро и работно пространство. 


Как да изберете правилното осветление?

Всеки знае, че правилното осветление е ключов елемент във всяка стая в дома. Но то е особено важно в библиотеката. Все пак едва ли има човек, който обича да чете в не добре осветена среда. Именно затова осигуряването на подходяща схема на осветление, както и правилния тип светлина, е от съществено значение за способността на помещението да функционира така, както трябва. В идеалния случай всяка домашна библиотека е добре да включва следните осветителни елементи:

  • Общо осветление

Общото осветление е това, което изпълва по-голямата част от стаята със светлина. Обикновено това са полилеи, вградено осветление, или монтирани на стена осветителни тела.

  • Акцентно осветление

Акцентното осветление се използва за подчертаване на определена фокусна точка, като например картина, закачена на стената. Монтираните на стената осветителни тела са най-често срещани.

  • Допълнително осветление

Този тип осветление се използва, за да ви помогне при изпълнението на определена задача. Това могат да бъдат всякакъв тип осветителни тела - от настолни лампи до лампиони и вградени светлини.

Както споменахме, осветлението е особено важно в домашната библиотека. Затова се уверете, че тя е добре осветена и в нея може комфортно и уютно да се насладите на любимо четиво. 


Уютът е важен

Последният, но не и по важност, компонент на всяка домашна библиотека е уютът. Въпреки че това не е официален принцип на интериорния дизайн, той е абсолютно необходим в това помещение. Защото именно тук трябва да се чувствате най-много себе си. Това е местенцето, където с удоволствие бихте се сгушили с интересна книга и бихте ѝ се любували часове наред. 

  • Използването на текстил е особено добър вариант за внасяне на доза непринуден уют в стаята. Например, можете да декорирате пространството с хубав, плюшен килим. След това да добавите няколко възглавници към всеки стол или. И накрая, помислете за добавяне на меко одеяло към дизайна.

  • Последният компонент е добавянето на елемент, който отразява вас самите. Тъй като домашната ви библиотека вероятно ще е вашият оазис, в който бягате от грижите, е добре в нея да присъства елемент с лична стойност. Независимо дали става въпрос за произведение на изкуството или конкретен декоративен елемент.

Много от нас мечтаят един ден да имат своя собствена библиотека. И няма причина тази мечта да не стане реалност. В Мебели Виденов ще откриете уникални предложения, които ще направят домашната ви библиотека истински рай – от секции и етажерки, през удобни канапета и бюра. Не се колебайте и създайте библиотеката, за която копнеете! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта