Как да изберете правилното осветление?

Последна редакция на 29/03/2024 от Anna Stankova

Всеки знае, че правилното осветление е ключов елемент във всяка стая в дома. Но то е особено важно в библиотеката. Все пак едва ли има човек, който обича да чете в не добре осветена среда. Именно затова осигуряването на подходяща схема на осветление, както и правилния тип светлина, е от съществено значение за способността на помещението да функционира така, както трябва. В идеалния случай всяка домашна библиотека е добре да включва следните осветителни елементи:

  • Общо осветление

Общото осветление е това, което изпълва по-голямата част от стаята със светлина. Обикновено това са полилеи, вградено осветление, или монтирани на стена осветителни тела.

  • Акцентно осветление

Акцентното осветление се използва за подчертаване на определена фокусна точка, като например картина, закачена на стената. Монтираните на стената осветителни тела са най-често срещани.

  • Допълнително осветление

Този тип осветление се използва, за да ви помогне при изпълнението на определена задача. Това могат да бъдат всякакъв тип осветителни тела - от настолни лампи до лампиони и вградени светлини.

Както споменахме, осветлението е особено важно в домашната библиотека. Затова се уверете, че тя е добре осветена и в нея може комфортно и уютно да се насладите на любимо четиво. 

Свързано:

Домашна библиотека - как да създадем пространство, в което да се потопим във въображението си?