Как да почистим климатика вкъщи?

Публикувано на 08/06/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/06/2023 | Видяно 1 490 пъти

Вашият климатик е важна част от това, което превръща дома ви в оазис за почивка и релаксация. С течение на времето може да забележите, че климатикът ви работи по-трудно, за да постигне същото ниво на охлаждане, както някога. По същия начин, ако имате система за отопление, вентилация и климатизация (ОВК), отоплението може да стане по-малко ефективно с течение на времето.

Почистването на вашия климатик е важен елемент от поддръжката, който ще запази системата ви по-дълго време в добро здраве. Това се изразява в по-малко ремонти, както и в по-ниски сметки за енергия. С известно време, търпение и прецизност можете да почистите климатика си и сами и да му осигурите по-добра ефективност.


Почистване с мек сапун за съдове

Изключете устройството. От съображения за безопасност винаги е добре да изключвате захранването и да изваждате кабела от контакта, преди да работите по електрически уред. Свалете и почистете капака. В зависимост от устройството ви има преден капак, който е закрепен с планки, копчета или винтове. Направете справка в ръководството за експлоатация на вашия климатик, за да знаете как точно да го направите. Намерете филтъра, който обикновено се намира в предната част на уреда. Почистете го от прах с помощта на кърпа. Изплакнете го с хладка вода и мек сапун. Оставете филтъра да изсъхне напълно, преди да го поставите обратно в уреда.

Почистете серпентините. Повечето климатици имат два комплекта намотки: изпарителни намотки отпред (отвътре) и кондензаторни намотки отзад (отвън). Изчистете замърсяванията от намотките с мека четка или кърпа. Почистете всички допълнителни замърсявания с бутилка с пулверизатор, пълна с леко сапунена вода. Ако замърсяванията се отстраняват трудно, опитайте да сложите в бутилката малко мек детергент или сапун за съдове, но не толкова много сапун, че да стане прекалено мръсна. Подсушете с чиста кърпа. Уверете се, че всички части на уреда са сухи. След това поставете частите на мястото им и затворете капака. Включете отново устройството.


Почистване на кондензаторния блок

Почистването на кондензаторния блок отвън е друга важна част от поддръжката на вашия климатик. Обикновено това трябва да се прави само веднъж годишно, но може да се наложи да се прави и по-често в зависимост от местоположението на устройството и от това дали то е предразположено към много замърсявания.

Важно е да поддържате зоната около кондензаторното устройство чиста и без замърсявания. Добро правило е да не позволявате на растения да растат в радиус от 2 метра от вашия климатик. Уверете се също така, че нищо не блокира устройството. Въздушният поток е много важен за охладителните системи, затова се уверете, че няма легла, скринове, дрехи, книги или други предмети, които да блокират вентилационните отвори на устройството.


Съвети за сезонна поддръжка и обслужване

Смяна на филтрите. Препоръчително е да се проверява на всеки 30 до 60 дни, за да се види дали не е замърсен или запрашен. Честата смяна е от голямо значение, хората, които имат деца или домашни любимци, може да се наложи да го сменят всеки месец, докато тези, които нямат много посетители или животни, могат да го сменят само на два-три месеца.

Според проучване на American Standard Heating & Air Conditioning, проведено сред 2000 американски собственици на жилища, само 36% от тях сменят въздушните си филтри. Подобни прости превантивни мерки могат да отнемат само няколко минути, но могат да помогнат да се гарантира, че системата ви работи ефективно и спести пари в дългосрочен план.

Ако имате нужда от помощ по отношение на отоплението и климатизацията, свържете се с някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
11 извършени проекта