Предимствата и недостатъците на климатиците

Публикувано на 07/06/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 07/06/2023 | Видяно 1 520 пъти

По-рано климатикът беше екстравагантност, предоставена само на малцина привилегировани, но в тази епоха, въпреки че е норма в офисите и в няколко системи за обществен транспорт, той се е превърнал в част от живота на много от хората и в дома им. Да, свикнали сме с комфорта на климатиците в горещите слънчеви дни. Безспорно те са отлични спасители от жегите, но могат да крият и доста рискове за здравето. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на климатика при ползването му в дългосрочен план.


Предимства на климатика

Екстремните горещини оказват отрицателно въздействие върху интелекта и физическата активност на хората, а използването на климатик и усещането за хладен въздух може донякъде да коригира това. Климатикът подобрява нивата на комфорт, повишава ефективността на работата, води до повишена интелектуална и физическа активност. Освен това по-ниската температура намалява наличието на паразити и насекоми. По-ниската температура означава по-малко изпотяване, което намалява риска от обезводняване. Климатичната система също така помага за изключването на външни алергени като полени. Добрата инсталация и поддръжка на климатика обновява и подобрява качеството на въздуха. В крайна сметка, няма нужда да се мъчите в жегата, когато може да си осигурите по-нормален климат в помещението.


Недостатъци на климатика

Въпреки облекчението, което климатикът носи в горещите слънчеви дни, има някои здравословни проблеми, които се дължат на денонощната работа на климатика. Неочакваните промени във влажността и температурата засягат дихателната система на човека. Редовната употреба на климатик изсушава кожата и лигавиците. Циркулацията на въздуха пренася инфекциозни заболявания до дихателните пътища. Въздушният прах и гъбичките предизвикват алергични реакции. Климатикът е свързан с хроничен ринит и фарингит, хрипове и дразнене на гърлото. Климатизацията може да влоши очните заболявания като конюнктивит и блефарит, както и да доведе до проблеми за хората, носещи контактни лещи. Понякога замърсяването на въздуха в помещенията е по-голямо от замърсяването на външния въздух. Ако въздухът в помещението съдържа алергени, може да страдате от проблеми с носа, главоболие, сърбеж в очите, затруднено дишане и замаяност. В екстремни случаи могат да се развият и пневмония и астматични пристъпи.

Прекарвайки дълги часове в климатизирани офиси или вкъщи, може да си предизвикате и непоносимост към топлина, когато излезете навън. Ако страдате от алергии през летните месеци, постоянно работещият климатик влошава симптомите ви, ако климатичната система не е била редовно поддържана.


Как да се предпазите при ползването на климатик?

Следвайте тези правила, за да се предпазите от недостатъците на климатика върху здравето:

  • проверете инструкциите на производителя за почистване/смяна на въздушните филтри на климатика;

  • отворете прозорците и позволете на свежия въздух да циркулира, за да се отмие замърсителите;

  • сменяйте климатика на всеки 10 години;

  • възложете на ОВК техник да извършва годишни проверки за поддръжка;

  • опитайте да използвате режима на вентилатор на вашия климатик;

  • сменяйте въздушните филтри често.

За още съвети и съдействие по въпросите за климатизацията и отоплението, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта