Как да се грижим правилно за декинга

Публикувано на 18/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 2 043 пъти

Декингът е прекрасен начин за трансформира на външните пространства като двор или тераса, осигурявайки идеалното пространство за забавление със семейството и приятелите. Изграждането или ремоделирането на открито с помощта на различни видове декинг материали, може да се случи за кратко време, като се предлагат редица дизайнерски решения. Например повдигнати зони, като по този начин ще можете да създадете различни кътчета в двора. Разгледайте и изберете най-подходящите декинг материали и продукти, предлагани на пазара. Средно декинг настилките могат да издържат между 15 и 30 години. С правилните грижи и поддръжка, може да издържи десeтилетия и отново да бъде в пълния си блясък. Ние ще ви представим как да се грижите за декинга! Независимо дали вече сте го поставили или ви предстои, е добре да сте запознати за необходимите за него грижи.

Имате желание да поставите декинг на откритите пространства в дома си? Свържете се с опитните специалисти, част от MaistorPlus, които ще ви консултират и ще реализират проекта ви.


Как да почиствате декинга

Почистването е важна стъпка за запазването на добрия вид и състояние на декинга. Може да направите това с помощта на препарати, които да ви съдействат, като не се изисква много от ваша страна. Но тези почистващи разтвори, от своя страна могат да бъдат вредни за вашите растения, така че, ако имате възможност – покрийте ги.

Друг алтернативен вариант без използването на химически продукти е водоструйка, телена четка и почистване на ръка, може да се окаже напълно достатъчно, за да премахнете мръсотията. Не препоръчваме този метод, в случай че декингът е започнал да загнива или мухлясва, тъй като това може да влоши състоянието му допълнително.

Забележка: Ако има мухъл на декинга, първо го третирайте и премахнете. Използването на водоструйка, крие риск от разпространение и влошаване. След като сте почистили


Какво е по-добро: масло или байц за декинг?

Когато стане въпрос за третиране и предпазване на декинга, имате две различни опции – масло или байц за декинг.

  • Масло за декинг – маслата обикновено са в натурална цветова гама или безцветни, като освежават вида на дървото. Те навлизат дълбоко в дървото и предлагат защита отвътре навън. Това предотвратява напукването, разцепването или изкривяването на дървото и поддържа дървесината подхранена и по-здрава за по-дълго. Предпазва, както от дъжд и сняг, така и от слънчевите лъчи, по този начин дървото няма да избелее вследствие на метеорологичните условия. Покритието е по-малко хлъзгаво, тъй като маслото прониква в дървто, вместо да остава отгоре. Дървесината не може да бъде оцветена или боядисана, така че ще трябва да премахнете маслото предварително.
  • Байц за декинг – байцът е сходен на лака и се предлага в богата гама от цветове, в сравнение с маслата. За разлика от маслата, байцът запечатва дървения материал, вместо да прониква в дълбочина. Осигурява същото ниво на защита срещу атмосферните условия и помага за предотвратяване образуването на мухъл върху декинга. За съжаление, може да е хлъзгаво, когато се намокри. Възможно е с времето горният слой да започне да се бели. Заради пигментацията може да покрие натуралните шарки на дървото, така че ако предпочитате естествен завършек, заложете на масло.


Как да третирате новия декинг

Повечето настилки, коите се предлагат, са предварително обработени. Огледайте за зеленикав или кафяв оттенък, или по-различен цвят на дървото от този, който е там, където е отрязано. Добре е чисто новият декинг да се остави за известно време, за да отмине действието предварителната обработка, като вече ще бъде готов за третиране с масло или байц. Препоръчваме ви да изчакате поне 6 месеца преди да предприемете, каквато и да е обработка на дървото. Завършете края на декинга с ъглови профили, като по този начин ще го предпазите допълнително. Това гарантира, че няма да прониква влага в дървесината, която може да допринесе за деформиране и разцепване на дървото.


Kак да възстановите вида на декинга

Вследствие на метеорологичните условия видът на декинга може да се влоши – да избледнее, да се напука или пък да измени формата си. Влагата може да допринесе за напукване и мухъл. За съжаление в този случаи няма какво толкова да направите, подменете частите, които са в лошо състояние. Добре е да направите това веднага щом забележите, тъй като може да допринесе за структурни проблеми. Декингът, който е изсветлял от слънцето, спасете с малко повече внимание и грижа.

  • Ако наистина искате декингът да изглежда като нов, първо ремонтирайте и подменете необходимото. Уточнете всички зони, които се нуждаят от поправка или шлайфане, отстранете треските и неравностите, подменете гредите в лошо състояние.
  • Следващата стъпка е добре да почистите декинга. Прочетете „Как да почиствате декинга“ за повече информация.
  • Изберете продукта, с който ще възвърнете цвета на декинга. Може да изберете да възвърнете естествения цвят като използвате безцветно масло или пък да постигнете изцяло нова визия с различен от естествения цвят на дървото, използвайки широката палитра от цветове байц.

Ако имате нужда от професионална помощ или съвет, по всяко време може да се допитате до доказаните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка за проект, сравнете офертите, които ще получите, и изберете най-подходящата за вас. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта