Градско земеделие - удоволствие или необходимост?

Публикувано на 30/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 1 089 пъти

Преди години отглеждането плодове и зеленчуци е било напълно нормално и често срещано. С ускоряването на урбанизацията, тази тенденция се среща все по-рядко. В наши дни градското земеделие се завръща на сцената. Много международни програми финансират и подпомагат развитието точно на този сектор. Градинарството е забавен и релаксиращ начин да се докоснете до природата, но замисляли ли сте се какви са позитивите му за здравето ви? Дейност, която е добра, както за ума, така и за тялото.

Градското земеделие е позитив за хората, които живеят в големите градове, но все пак жадуват да се докоснат до красотата на селския живот.

Имате желание да се занимавате с градинарство, но нямате идея от къде да започнете? Свържете се с експертите, занимаващи се с озеленяване и градини, регистрирани в MaistorPlus.


Какво е градско земеделие и какви са ползите от него?

Растенията и дори отглеждането на животни в градовете и тяхната периферия, известно повече като градско селско стопанство, става все по-популярно, като има тенденции да се превърне в неразделна част от градската система. Градското земеделие е форма на селското стопанство, която е интегрирана в градската икономическа и екологична система, като предоставя прясна храна, нови работни места, компостиране на отпадъците, като в същото време помага на „зеления“ град да обогати околната среда и да спомогне за укрепването на устойчивостта на климата.

Градското земеделие обхваща широк спектър от дейности – отглеждане на различни култури като зърнени, зеленчуци, гъби и плодове, както и отглеждането на животни, отглеждането на билки и декоративни растения.


Как се развива градското земеделие?

В миналото градското земеделие е било начин за поддържане на достъпа до пресни плодове и зеленчуци, както и на зелените пространства. То помага на общността да прекарва време по-близо до природата. В България това е бил начин за снабдяване на семейството с храна през цялата година – пресни сезонни плодове и зеленчуци, и приготвена зимнина за студените месеци. Когато градовете започват да се развиват и все повече хора заживяват в апартаменти, отглеждането на градини остава на заден план. Колкото повече се разрастват градовете, толкова повече намаляват зелените площи за сметка на увеличаващите се застроени пространства.

През последните години има завръщане към интереса за отглеждане на собствена реколта. Не само осигурява достъп до прясна продукция, но е и спомагателно за околната среда, като по този начин се намаляват и пестицидите, които от своя страна могат да замърсят подземните води.


Бъдещето на градското земеделие

Наблюдавайки нарастването на интереса към екологичното движение, което увеличава и разпространява осведомеността за глобалното затопляне, и също имайки предвид икономическия климат през последното десетилетие, има смисъл в пътя към устойчив начин на живот. Потребителите стават все по-наясно със системата за снабдяване с храна, както и въздействието, което има над околната среда. Става ясно, че са необходими усилия, за да се направи промяна.

Един от стремежите на градското земеделие е да се сведе до минимум въглеродния отпечатък, свързан с масовото производство и доставките. Концепцията също се стреми към това здравословната храна да бъде по-лесно достъпна. Развитието на селското стопанство също допринася за икономиката и светлото бъдеще на земеделието.


Примери за градско земеделие

Ако смятате, че градското земеделие е нов тренд, може би ще се изненадате. Във Франция се отглеждат гъби наричани „champignon de Paris”, вид, отглеждан в парижките катакомби през 1670 до началото на 1960. Производството се премества, тъй като намират по-евтини вносни алтернативи.

Споделените дворове са още един пример. В градска среда хората са щастливи, ако притежават дори малко късче земя, което може да се използва за градина. Много блокове разполагат с площ, която може да се използва по предназначение.

Поради ниския процент на собствено производство, в Сингапур осъществяват идеята за Sky Greens, намирайки ефективен метод за отглеждане на плодове и зеленчуци. Всъщност, когато за първи път отваря врати, Sky Greens е първата нисковъглеродна вертикална феркма, която изисква много по-малко енергия в сравнение с традиционното земеделие.

А, ако имате желание винаги може да отглеждате собствена реколта у дома, вкусно и полезно!

Ако искате да създадете вашето градинско кътче, за което да полагате грижи, и накрая да се радвате на вкусни и екологични плодове и зеленчуци, то сега е моментът да се свържете със специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект напълно безплатно и намерете подходящата оферта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта