4 уникални стила за вашата градина

Публикувано на 26/06/2020 от Иван Динев | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 038 пъти

Създаването на градина и придаването на определен стил и облик е нелека и в същото време авантюристична задача за всеки стопанин или градинар. Градината е място, в което природата става подчинена на човека, той я обработва и се грижи за нея, така тя става гостоприемна, функционална и красива.

Градините могат да бъдат ползвани, както за приятни разговори с любими хора, релаксирайки на по чаша кафе, така и за барбекюта, партита и забавни игри. Съществуват различни стилове, което позволявана всеки да развихри своето въображение и да изрази себе си чрез различни видове декорации, градинска мебел и растения. Ако имате нужда от помощ, не забравяйте да се свържете със специалистите, регистрирани в сайта ни.


Дзен градина за вашето спокойствие

Дзен градината е стил екстериорно обзавеждане, вдъхновено от будизма, което интерпретира раят, който са представяли азиатски художници и мъдреци в миналото. 

 • Тя се характеризира с простота и баланс между елементите, които я съставят – камъни, пясък, вода, бамбук, зелени, добре оформени растения и религиозни статуетки.
 • Нечетният брой на елементите е считано, че носи позитивизъм и биват нареждани асиметрично. Разстоянията помежду им помага да изпъкне тяхната стойност и потенциал в градината.
 • Градините Дзен са подходящи за малки и големи площи.
 • Камъните в този стил олицетворят планини и скали, а чакълът – сухи реки и потоци. Набавени от природата те имат естествено износен вид, което е основна цел в тези градини.
 • В шинтоистката философия и будизма водата пречиства и дава нов живот. Бивайки в движение, водата в миниатюрен водопад дава усещане за спокойствие и хармония.
 • Статуетките на Буда са типични за дзен градините.
 • Растенията в този тип градина са храстовидни, зелени и нецъфтящи, които обичат влага.
 • Създаването й се базира на принципа за постигане на естествена хармония с природата, внасяне на спокойствие и релаксация, приканващи към медитация.

Вижте още: Как да засадите красива градина: 7 съвета за начинаещи


Модерна градина за градските условия

Оформянето на градината в модерен стил се променя непрестанно в зависимост от периода и тенденциите. Избирайки модерен стил за вашата градина, трябва да се съобразявате с колекциите от мебели на пазара и актуалните декорации.

 • Характерни за модерните градини са геометрични форми, елементи в бяло, черно, кафяво и други неутрални и естествени цветове.
 • Използват се едноцветни градински мебели, за да се запази модерният стил.
 • Често се използва изкуствена тревна настилка или настилка от чакъл. Растенията имат функция на декорация и са лесни за поддръжка, що се касае до практичността.
 • Модерните градини са осветени често от лампи тип „лунички“, неонови или други представители на модерните осветителни тела.

Виж още: 5 тенденции за вълшебна градина през 2019 г.

 


Винтидж градина за вилата ви

За винтидж градините собствениците използват различни стари мебели и предмети, като им дават нов живот, без излишно харчене на пари в тяхната реставрация. Хубавото при този стил е, че често по разпродажби може да намерите стари мебели на ниски цени, от които да се възползвате и да създадете желаната от вас градинска атмосфера за скромна сума.

 • Растенията използвани във винтидж градините са храстовидни и намират своето място в грижливо посадени метални пособия, глинени саксии или градински легла.
 • Могат да бъдат използвани стари декори от вкъщи, като килими, черги, възглавнички и декорации, които да допринасят за атмосфера.
 • Мебелите са стари с естествено захабена боя, а ако са метални те могат да имат и малко ръжда (добре е ръждата да бъде лакирана за да не разпространява).

В случай, че не разполагате с такива мебели, можете да състарите вашите мебели с помощта на шкурка (фина и едра), но имайте предвид, че се вдига прах при шкуренето. Ако решите да боядисвате в друг цвят, се постарайте да приберете мебелите на закрито, за да не полепне прах по тях. Използвайте грунд и боя на водна основа, след което използвайте лак за мебели (препоръчително е да се използва лак с матов ефект).

Виж повече: Как да постигнем провансалски полъх в градината


Минималистична градина за индустриалния стил

На пръв поглед минималистичните градини доста се доближават до модерните, но се характеризират с това, че не изискват много грижа. Основната разлика е, че в минималистичните градини се залага на изчистения дизайн. 

 • В този стил градини преобладават изкуствените тревни настилки, защото не изискват много грижа, а в същото време изглеждат чудесно.
 • Не рядко се срещат и чакълени настилки, като е добре те да бъдат обградени от бордюр или друг вид заграждение. Така се създава по-естествен вид и контраст в градината.
 • Често са използвани бетонни повдигнати легла, където са посадни старателно декоративни растения и дръвчета.
 • Едно от основните неща за минималистичните градини е, че не са богато озеленени. Използват се грижовно поддържани храстовидни растения, кактуси, палми в по-малки размери или бонсай. Така се създава чувство за изтънченост и минимализъм.

В случай, че сте се вдъхновили от нашите предложения, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти по озеленяване. За целта може да направите безплатна заявка за проект, да разгледате профилите на кандидатите и да се запознаете с оставените за тях оценки от предишните им клиенти. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните.


Тагове:

Двор

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
28 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
9 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
39 извършени проекта