4 уникални стила за вашата градина

Публикувано на 26/06/2020 от Иван Динев | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 2 906 пъти

Създаването на градина и придаването на определен стил и облик е нелека и в същото време авантюристична задача за всеки стопанин или градинар. Градината е място, в което природата става подчинена на човека, той я обработва и се грижи за нея, така тя става гостоприемна, функционална и красива.

Градините могат да бъдат ползвани, както за приятни разговори с любими хора, релаксирайки на по чаша кафе, така и за барбекюта, партита и забавни игри. Съществуват различни стилове, което позволявана всеки да развихри своето въображение и да изрази себе си чрез различни видове декорации, градинска мебел и растения. Ако имате нужда от помощ, не забравяйте да се свържете със специалистите, регистрирани в сайта ни.


Дзен градина за вашето спокойствие

Дзен градината е стил екстериорно обзавеждане, вдъхновено от будизма, което интерпретира раят, който са представяли азиатски художници и мъдреци в миналото. 

  • Тя се характеризира с простота и баланс между елементите, които я съставят – камъни, пясък, вода, бамбук, зелени, добре оформени растения и религиозни статуетки.
  • Нечетният брой на елементите е считано, че носи позитивизъм и биват нареждани асиметрично. Разстоянията помежду им помага да изпъкне тяхната стойност и потенциал в градината.
  • Градините Дзен са подходящи за малки и големи площи.
  • Камъните в този стил олицетворят планини и скали, а чакълът – сухи реки и потоци. Набавени от природата те имат естествено износен вид, което е основна цел в тези градини.
  • В шинтоистката философия и будизма водата пречиства и дава нов живот. Бивайки в движение, водата в миниатюрен водопад дава усещане за спокойствие и хармония.
  • Статуетките на Буда са типични за дзен градините.
  • Растенията в този тип градина са храстовидни, зелени и нецъфтящи, които обичат влага.
  • Създаването й се базира на принципа за постигане на естествена хармония с природата, внасяне на спокойствие и релаксация, приканващи към медитация.

Вижте още: Как да засадите красива градина: 7 съвета за начинаещи


Модерна градина за градските условия

Оформянето на градината в модерен стил се променя непрестанно в зависимост от периода и тенденциите. Избирайки модерен стил за вашата градина, трябва да се съобразявате с колекциите от мебели на пазара и актуалните декорации.

  • Характерни за модерните градини са геометрични форми, елементи в бяло, черно, кафяво и други неутрални и естествени цветове.
  • Използват се едноцветни градински мебели, за да се запази модерният стил.
  • Често се използва изкуствена тревна настилка или настилка от чакъл. Растенията имат функция на декорация и са лесни за поддръжка, що се касае до практичността.
  • Модерните градини са осветени често от лампи тип „лунички“, неонови или други представители на модерните осветителни тела.

Виж още: 5 тенденции за вълшебна градина през 2019 г.

 


Винтидж градина за вилата ви

За винтидж градините собствениците използват различни стари мебели и предмети, като им дават нов живот, без излишно харчене на пари в тяхната реставрация. Хубавото при този стил е, че често по разпродажби може да намерите стари мебели на ниски цени, от които да се възползвате и да създадете желаната от вас градинска атмосфера за скромна сума.

  • Растенията използвани във винтидж градините са храстовидни и намират своето място в грижливо посадени метални пособия, глинени саксии или градински легла.
  • Могат да бъдат използвани стари декори от вкъщи, като килими, черги, възглавнички и декорации, които да допринасят за атмосфера.
  • Мебелите са стари с естествено захабена боя, а ако са метални те могат да имат и малко ръжда (добре е ръждата да бъде лакирана за да не разпространява).

В случай, че не разполагате с такива мебели, можете да състарите вашите мебели с помощта на шкурка (фина и едра), но имайте предвид, че се вдига прах при шкуренето. Ако решите да боядисвате в друг цвят, се постарайте да приберете мебелите на закрито, за да не полепне прах по тях. Използвайте грунд и боя на водна основа, след което използвайте лак за мебели (препоръчително е да се използва лак с матов ефект).

Виж повече: Как да постигнем провансалски полъх в градината


Минималистична градина за индустриалния стил

На пръв поглед минималистичните градини доста се доближават до модерните, но се характеризират с това, че не изискват много грижа. Основната разлика е, че в минималистичните градини се залага на изчистения дизайн. 

  • В този стил градини преобладават изкуствените тревни настилки, защото не изискват много грижа, а в същото време изглеждат чудесно.
  • Не рядко се срещат и чакълени настилки, като е добре те да бъдат обградени от бордюр или друг вид заграждение. Така се създава по-естествен вид и контраст в градината.
  • Често са използвани бетонни повдигнати легла, където са посадни старателно декоративни растения и дръвчета.
  • Едно от основните неща за минималистичните градини е, че не са богато озеленени. Използват се грижовно поддържани храстовидни растения, кактуси, палми в по-малки размери или бонсай. Така се създава чувство за изтънченост и минимализъм.

В случай, че сте се вдъхновили от нашите предложения, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти по озеленяване. За целта може да направите безплатна заявка за проект, да разгледате профилите на кандидатите и да се запознаете с оставените за тях оценки от предишните им клиенти. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните.


Тагове:

Двор

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта