5 тенденции за вълшебна градина през 2019 г.

Публикувано на 29/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 30/05/2019 | Видяно 3 166 пъти

Тази година фокус при градинския дизайн са функционалност, както и много цвят. Подбрахме 7 важни и шикозни тенденции, които ще важат през цялата 2019-та година - всеки път, когато става дума за вашата градина. В двора или на покрива – животът под открито небе може да бъде цветен и придружен от изискани забавления.

Ретро летен привкус, колоритни бликания, бой с пъстри възглавнички или релакс с коктейл край басейна – сезонът на градинските следобеди е тук с нови хитови сценарии и сюжети. Достатъчно е да помечтаете за морава с пчела и ще я имате, както гласи прочутото стихотворение на Емили Дикинсън. Добавете малко зеленина и няколко свежи усмивки и си осигурете любимия зелен кът.

Градината е там, където цяло лято ще споделяме вълнуващи мигове с близки и приятели. Ето защо е добре да отбележим тенденциите, които биха донесли, освен пчела, но и стил и настроение на нашата морава.

Потърсете съдействие от специалистите по озеленяване на MaistorPlus - те знаят как да превърнат зелената площ в сбъднат блян.


Цветове и разцветки в градината – ах, този весел край на десетилетието!

Модерен черно-бял контраст, големи флорални щампи и ярки цветове – това е залогът за щастливи емоции, който краят на второто десетилетие ни обещава. Всичко, което ще ни носи радост и наслада, е на мода: от наситените морско сини възглавнички с облачно-бели кръгове, през слънчевите постелки до игривите летни поставки за чаши. „Удоволствие“ е думата на този сезон. Сложете цветна шапка с широка периферия и тъмни очила, заредете мини бара с освежаващи напитки и се огледайте. Създадената от вас градина в закачливи цитрусови цветове е начинът да изживеете топлите, щастливи часове, които се задават.

Вижте още и: Пет съвета за съвършената градина на покрива


Добрите стари времена се завръщат и превземат градината

Поглеждаме към отминалите времена, както и към техните ретро десени и нюанси! Не можем да гарантираме, че нравите от миналото също ще бъдат възобновени – прословутата, принадлежаща на изтеклото време, вежливост или пък актуалната през 60-те вяра в мира и любовта. Но що се отнася до градината ви, имайте куража да се заровите в ретро мотивите, които днес отново тежат на мястото си.

Наситени цветове – кралско синьо, червено, зелено. Напластяване на различни оттенъци – зелено върху зелено, например. Смесване на десени. И разбира се, много зеленина – от фикуса зад стъклото, през бръшляна на оградата, до вариращи фигури от чемшир в двора и разнообразните цъфтящи растения, за които традиционно се грижи баба. География на блаженството, както е казал поетът. Или просто вашият малък градински оазис, заблестял с ретро отблясък.


Изкуство в ежедневието и на двора

Тенденция в декорирането на стени е стремежът към арт привкус. Дали ще окачите на стената в дневната класическо платно от маринист или пейзажист, или ще хванете валяка в собствени ръце и ще дадете глас на собственото си разбиране за изкуство върху външната ограда, няма никакво значение. В ерата на Инстаграм всеки е фотограф, а в настоящето всеки лесно би могъл да стане артист – с четка и кофа с боя или с шпакла и мистрия.

Да създаваме арт не значи на всяка цена да рисуваме картини. Арт може да бъде стената, която оголим до тухли. Можем да си представим изкуството като едно обиграно и набито око, което може да съзре изяществото в добре аранжирана цветна леха или в хармонично подредени (или небрежно разхвърляни) възглавнички за сядане. В крайна сметка да смесиш зелено и червено не е такова престъпление. Всичко е въпрос на вкус. На вашия вкус.


Вън е новото вътре

Защо да не се възползваме от всички удобства на дневната и кухнята, когато сме в градината? Всякакви ограничения са нежелани и излишни, защото вече можем – и дори е модно! – да създаваме и ползваме целия домашен уют, включително когато сме на открито.

  • Хит през тази година са обемните и комфортни дивани, канапета и фотьойли, които традиционно разполагаме в гостната и всекидневната. Не се страхувайте от дъжд – един ярко син чадър, разпънат над удобното голямо сиво канапе на двора, би пазил вас и вашите любими мебели сухи.
  • А ако сред вас има книжни маниаци, тоест, страстни почитатели на литературата, които не могат да живеят, ако не държат под око всички свои томове, не се страхувайте от топлите месеци, които приканват към престой навън. Хит е да разположим дори библиотека в градината – така че всички обичани от нас неща да се намират на един взор разстояние.


Металният акцент – последен писък в градинския дизайн

Независимо какви са модните тенденции през настоящата година, ние сме в правото си да харесваме и одобряваме, или да отхвърляме част от предлаганите ни актуални идеи. Ако нито един от изброените по-горе варианти на обзавеждане и подреждане не ви допада, но все още искате да направите от градината си вълшебно кътче, просто се вслушайте в собствения си глас. Представите ви за уют и комфорт са най-верни, именно защото са индивидуални и строго лични.

Все пак бихме искали да откроим още една тенденция в градинския дизайн и тя засяга именно онези почитатели на природата и забавленията на открито, които не си падат по ярките цветове, нито по ретро десените. Земните тонове, натуралните цветове, пастелните оттенъци - те са най-доброто и нерядко най-стилното решение за градината и дома като цяло.

Природните цветове вървят ръка за ръка с метала и металните елементи. За краката на градинските мебели и за някои саксии за цветя се доверете на изделия от метал. Той може да предостави невероятни възможности за изява на вашата естетика и усета ви за красиво. Минималистични или пищно декорирани, металните приспособления винаги внушават класа. А сега са и тотален хит сред идеите за градината на водещи дизайнери.

Престоят във вашата градина може да се превърне във вълшебство, ако се погрижите за нея. Специалистите по изработване на поръчкови мебели, регистрирани в MaistorPlus са на разположение и винаги отворени към вашите смели мечти. Заявете проект и открийте своя майстор – безплатно е ви дава възможност да сравните оферти от няколко кандидати и да се спрете на предпочитан от вас изпълнител. 


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта