5 съвета за съвършената градина на покрива

Публикувано на 15/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 16/05/2019 | Видяно 2 667 пъти

Представете си, че разполагате с час или два, в които сте свободни да направите нещо за себе си. Защо не се излегнете в удобно кресло сред зеленина, от която лъха свежест, с книга в ръка и чаша вкусно смути?

Веднага ще си зададете въпроса: къде мога да се отпусна за няколко часа, така че да презаредя силите си отново? Искате просто да съзерцавате облаците в небето или да слушате тиха музика, докато наоколо храсти, дървета и цветя разпръскват добра енергия, а градът спи в краката ви? Тогава просто се качете на покрива, на който досетливи хора са направили покривна градина. Ако все още нямате такава, проучете внимателно най-важното по темата, което сме подбрали за вас и потърсете специалист по озеленяване от MaistorPlus – партньорът на всички любители на природата и природата в дома.


Нека покривната градина диша

Добра идея, особено когато не разполагате с голям покрив, е да изградите и разположите градината си, така че тя да бъде открита. Незаменимо е  да имате визуален достъп по пейзажа пред и под себе си. За тази цел е необходимо само:

  • Да замените тухлените или бетонни прегради с прозрачни предпазващи оградки – от обикновено стъкло или от акрилно такова, стига листовете му да са с над 93% пропускливост на светлината. Или:
  • Да поставите жив плет вместо да използвате строителни материали. Един красив, опасващ покрива храст, би ви донесъл много свежо настроение и би скрил разпускащите ви занимания от любопитните очи на съседите по покрив.
  • Да се погрижите тентата – или изобщо покритието над градината ви – да предоставя възможност за прибиране в сухо време с приятно напичащи лъчи.


Растения, гонещи висотата на слънцето

Отлична идея за растенията в покривната градина е те да са високо растящи, тоест стъблата им да „проточват шия“ смело нагоре. Така бихте могли:

  • Да получите усещането за пребиваване в истинска гора или поне в растителна градина. Високите храсти и дървета визуално уголемяват мащаба на зеленото кътче и пренасят обитателите му в друга, по-истинска и чиста реалност. Поне за кратко.
  • Да скриете пейзажа около себе си, ако го намирате за неприятен. В случай че обликът на града пред вас ви се струва твърде еснафски, или ви напомня единствено за работа и забързаност, високите и пищни растения ще изтрият всякакъв спомен за делови бит.

Вижте още: Красива и практична градина на покрива


С грижа и внимание към всяко стръкче в градината на покрива

Все пак имайте предвид, че по-важно е разнообразието от растителни видове. Подберете внимателно цветята и храстите, които желаете да красят и облагородяват вашата градина на покрива. Едно просто и лесно за следване правило гласи, че във всяка покривна градина трябва да има: няколко големи цветни насаждения, няколко храста и също толкова на брой млади дървета. Тоест, балансът тук играе важна роля. Ето кои растения биха ви донесли радост, докато им се наслаждавате и се грижите за тях:

  • Туята и някои видове кипарис придават вълнуващо екзотично усещане;
  • Катерливите растения – като бръшлянът и лозите - са красиви и в същото време непретенциозни. В повечето случаи са и издръжливи на различни климатични условия;
  • Ако държите на цъфтящите екземпляри – прекрасно и поетично заради пленителния си аромат решение е люлякът;
  • Използвайте пода на градината, за да боднете в малки саксийки босилек и люти чушлета, или други билки и подправки – по ваш вкус.


Практични и шикозни легла за растенията

Късметлии са онези от вас, чиито покриви позволяват поставянето на повдигнати легла за растенията. Ако ги изградите правилно и ги разположите край стените на градината, ще имате практично и уютно – не само за вас, а и за самите растения – зелено пространство.

  • Може да изработите леглата от дърво, метал или цимент, като в последните добре биха вирели високи храсти и малки дръвчета – нужно е само да ги направете дълбоки и широки около 61 см. Ако на няколко години веднъж подрязвате корените на растенията, няма да имате проблем с площта.
  • В леглата монтирайте водоустойчива преграда, която да възпира корените. Така и покривът няма да се уврежда от растежа им. А ако сложите и подходящи лампи на всяко легло край стените, ще имате градина на покрива, която ще примамва вас и приятелите ви към дълги нощни разговори и закачки.


Водата е извор на стил и наслада

Някои от нас имат изключително силна връзка с водата и дори самото й съзерцаване ги прави щастливи. За повечето хора тихият ромон на бистра вода и нейното сливане с флората представлява едно от най-успокояващите и зареждащи неща. А че живителната течност е извор на хармония и баланс, важи за всички.

  • Не се страхувайте да проявите смелост и да пожелаете разкошен фонтан или красив градински водопад. Във формата на мини басейн, етажиран или извиращ – водният кът е обещание за много удовлетворяващи мигове в градината.
  • Може да устроите водно съоръжение на покривната градина с помощта на малко повече усилия и технически умения. Необходимо е да съобразите основния материал на конструкцията, помпата и включването към електрическата инсталация.

Преди да притъпите към устройване на градина на покрива, се допитайте до специалист по ремонт на покриви от базата на MaistorPlus. Заявката на проект от своя страна е безплатна и ви гарантира успешно решаване на всички въпроси, свързани с вашето ново място за релакс. Или за работа – вие решавате. В отговор на заявения от вас проект ще получите оферти от няколко изпълнители, които да сравните, за да се спрете на най-доброто решение за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта