Как да постигнем провансалски полъх в градината

Публикувано на 12/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/08/2019 | Видяно 3 261 пъти

Прованс… Мечтана дестинация за много от нас. Мекият климат в Югоизточна Франция дава възможност на жителите да се радват на топло време почти целогодишно (благородно им завиждаме). Необятни полета, много слънце, летен загар, красиви, цветни тераси, камъни, маслинови дръвчета, глициния и многоооо лавандула. Всичко това може да го пренесете и в своята градина. Нужно ви е само малко желание, сръчност и любов по Прованс. Специално за вас сме подбрали няколко идеи, с които да трансформирате двора си и да му дадете щипка френски привкус. В случай че имате нужда от професионална помощ, доверете се на доказаните специалисти по озеленяването, регистрирани в нашия сайт, които ще превърнат вашата градина в малък провансалски рай. 


Вечнозелените растения са добре дошли в провансалската градина

Градините в Прованс трябва целогодишно да се „борят“ със сухия климат и безпощадно силното слънце. На родна земя определено няма да имате този проблем. Затова и изборът ви ще бъде драстично по-голям.

  • Засадете туя или кипарис. Чудесно ще си паснат на провансалския стил, а и със сигурност ще оцелеят през зимата, и ще бъдат зелени. Чемшир или всякакъв друг вариант за жив плет също са много подходящи.
  • Може да ги комбинирате по няколко в конфигурация или да ги поставите за акцент. Все пак, не забравяйте, че достигат завидно големи размери, така че, не прекалявайте с тях.


Използвайте естествените предимства на терена и го терасирайте!

Провансалски двор без елегантна тераса е почти невъзможен вариант. Релефът в региона позволява това да се случи съвсем естествено. Разбира се, ако нямате възможност и време да направите мащабно терасиране, то съвсем спокойно може да заложите на мини вариант. За да я превърнете в невероятно място, трябва да направите следните неща:

  • Да насипете пръст на обособеното място. Разучете коя е правилният избор спрямо спецификите на района, в който се намира градината ви, като климат, влажност и т.н.;
  • Да засадите подходяща растителност. Наред с удачно подбраните цветя, дървета и храсти, е важно да съобразите и доброто им разположение едно спрямо друго. Имайте предрид например да не позиционирате посеви, обичащи повече светлина под плътната сянка на някое дърво;
  • Да се наслаждавате на красотата, с компанията на приятели, кафе или летни коктейли.


Създайте алпинеум за повишено провансалско настроение

Наличието на камъни е сред основните белези на провансалския дух. Може да изберете да направите такава стена. Но все пак, ако нямате тази възможност, ви препоръчваме да заложите на красив алпинеум, който да комбинира растителност и старинни каменни късове. За целта ще са ви нужни:

  • Почва, с която да създадете малък релеф. Не се стремете към изравняване на терена, направете го по-разчупен, за да изглежда максимално естествено;
  • Растения, които да засадите. Заложете на различни нюанси зелено, може да разнообразите и с някои други цветове;
  • Камъни, които да разпръснете по начин, който ви допада;
  • Декоративен фонтан или водопад ще бъдат перфектен завършек. 

 Вижте още: Приказен градински оазис от палети


Не забравяйте любимите лавандула и глициния

И двете растения прекрасно виреят на нашите географски ширини, така че няма какво да ви спре да бъдат част от вашата градина.

  • Лавандулата е ниско растение, което е най-красиво на обемни туфи. Може да ги засадите, където сърцето ви пожелае. В обособени лехи, сред алпинеума, изборът е ваш. Ухае чудесно и дава лятно настроение. Отглежда се сравнително лесно и издържа на минусови температури. Сигурни сме, че ще бъдете очаровани от ефекта.
  • Глицинията е дървовидно, пълзящо растение, със страхотни лилави цветове. Може да я обособите около арка, беседка, стена или самостоятелно като акцент. Трябва да знаете обаче, че имате ли това растение, то задължително в градината си ще имате водопад от цветове. Когато избирате място за нейното позициониране, трябва да се съобразите с факта, че глицинията обича слънце, и то поне по 6 часа на ден. За да може да се радвате на богати цветове, ще бъде нужно да изградите конструкция, по която растението да пълзи. Имайте предвид, че е важно да се заредите с търпение, тъй като цъфтежът му се случва поне 3 години, след като сте го засадили и продължава в периода – май-юни.


Не пропускайте бръшляна

Бръшлянът е най-добрият приятел на провансалските градини, който чудесно вирее и по нашите географски ширини. Затова ви предпоръчваме да не го пропускате при оформление на градината си в провансалски стил: 

  • Увивното растение е чудесен вариант както за стени, така и за арка, алпинеум или основа на площадка. С негова помощ ще си създадете очарователно свежа зелена атмосфера. Добавите и пъстри цветя към общата картина, ще превърнете градината си в приказен оазис. 
  • Имайте предвид, че свойството му да се оплита може да ви докара главоболия, ако не го подрязвате редовно, затова полагайте необходимите грижи. 

Вижте още: 5 тенденции за вълшебна градина през 2019 г.


Посипете чакъл в градината си

Чакълът има способността да даде френски полъх на градинския ви кът, затова задължително се възползвайте от неговите естетически предимства. Добре е да вземете под внимание следните фактори, свързани с него:

  • Изключително подходящо е да го използвате, за да обособите градински пътечки, цветни участъци или място за отдих. Бъдете внимателни обаче. Не забравяйте, че не е най-подходящата основа за масички, столчета или барбекю.
  • Много красиво ще бъде, ако насипете почвата около растенията с него. Но преценете доколко ще ви е удобно, ако го използвате за обособяване на цяла площадка.
  • Подходящ е по-ситният чакъл, особено за пътечките, тъй като по него ще ви бъде по-лесно да вървите, а и визуално изглежда по-добре. 


Изградете прованс кът в градината си

Имате стари столове, лейки, саксии, сандъчета? Не ги изхвърляйте. Пуснете въображението си в действие и ги направете главни герои във вашата градинска, провансалска приказка. За да направите прованс кът, ще са ви необходими:

  • Място, което да обособите. Не е нужно да е много голямо. Може да е мъничко кътче, което да блести в двора ви с очарованието си;
  • Няколко столчета. По възможност със състарен ефект. Върху тях може да поставите цветя. Лавандулата е перфектен избор;
  • Маса, върху която да поставите декоративни елементи;
  • Няколко стари лейки, който да използвате за аранжиране на мястото. Ако не разполагате с такива, то съвсем спокойно може да купите от някоя железария.
  • Стари саксии, в които да засадите цветя. В случай че нямате стари саксии, може да купите нови, които да бъдат в духа на Прованс. В почти всички големи вериги за градинарство могат да ви предложат много красиви варианти.

Не се чудете, а превърнете градината си в малък рай, с дъх на Прованс. Специалистите по озеленяване, регистрирани в MaistorPlus винаги са насреща, за да ви подават ръка по пътя в сбъдване на вашите градински мечти. Направете заявка, напълно безплатно, и в отговор ще получите оферти, които да сравните. Преценете коя е най-удачната за вас, като предварително разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители, в които можете да откриете и оставени отзиви от предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
31 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта