Изкуството на избора на килим: как да съчетаем стил и функционалност

Публикувано на 01/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/06/2023 | Видяно 3 805 пъти

Функция, размер, форма, дизайн - за правилния килим всичко има значение. Прочетете това, ако искате да овладеете изкуството на неговия избор. 

Наричат килима “царят на домашния уют” и ние се съгласяваме с това без възражения. В дома, килимите играят главна роля - те не само добавят комфорт и топлина, но също така могат да променят атмосферата и да направят интериора по-хармоничен и естетичен. Килимът внася нотка разкош в интериора и поставя онзи декоративен акцент, който е способен да впечатли абсолютно всички. 

Изборът на правилния килим обаче може да бъде предизвикателство, особено ако не знаете какво да търсите. Ето няколко базови съвета, които ще ви помогнат да изберете идеалния килим.  


Размерът има значение

Преди да започнете да избирате килим, трябва да определите размера на стаята, където ще го сложите. Правилната големина на килима е важна не само за естетични цели, но и за практични. Ако килимът е твърде малък за стаята, той може да изглежда несъразмерен и да не служи на предназначението си. От друга страна, килимът, който е твърде голям отново няма да изглежда добре. 

Нещо повече - правилният килим зависи и от ролята си в конкретната стая. Килим за хола, например, трябва да бъде избран така, че цялата група на меката мебел, заедно с масичката за кафе да се побере върху него и дори да излиза извън външните й граници. В противен случай зоната ще изглежда несъразмерно, а стаята визуално ще изглежда по-малка. В някои случаи е по-добре да поръчате персонализиран модел, направен по поръчка за размера на вашата стая. 


Форма

Кой е казал, че килимът задължително трябва да е правоъгълен? Както знаем - правилата са създадени, за да се нарушават. Формата на килима може да има голямо значение за визията и функционалността на стаята. Според дизайнерите,  килима трябва да съответства по формата на композицията на мебелите и помещението.  Например на овална маса за хранене ще подхожда овален килим. 

Формата на килима може също така да влияе върху пространственото усещане в стаята. Например, правоъгълният килим може да удължи стаята и да я направи по-просторна, а кръгъл или асиметричен килим ще се превърне в ефектна декорация на хола ви и винаги ще привлича окото. 


Ярък акцент или монохромно допълнение

Еднозначен отговор на този въпрос няма. Ако не сте привърженик на артистичния дизайн в интериора или пък декорацията в стаята е твърде активна и наситена, то подходящ би бил едноцветен и не особено натрапващ се килим.  

Цветът на килима е важен фактор, който влияе съществено на общата визия, а също и върху вашето настроение. Например килима за спалнята може да изберете в меки и релаксиращи тонове като нюансите на бежово, сиво или бледо синьо. Но не забравяте, че съвременните тенденции и интериорните дизайнери много обичат ексклузивните авторски модели. Заложете на тях и няма да сгрешите. 


Функция: интелигентно зониране

Килимът може да работи в интериора не само като елемент на декора, който създава комфорт и да придаде допълнителна красота на стаята. Съвременната задача на килима е и да изпълнява функционална роля, а именно да зонира пространството. Например, с помощта на два килима, можете визуално да разделите комбинираната всекидневна и трапезария на две отделни зони. 

Възползвайте се от този лесен метод, който успешно оформя зоните, без да поставя прегради в пространството и не нарушава простора и лекотата на стаята. 


Не подценявайте качеството

Суровините, от които е направен килимът имат много голямо значение. Избирайте предимно висококачествени материали, ако искате продуктът да ви служи вярно повече от една година. Най-добрите килими са тъкани на ръка, важен показател за качеството е плътността (броят на възлите на квадратен сантиметър - колкото повече, толкова по-добре). Винаги проверявайте ръба и ресните и начина, по който са обработени краищата на килима. Това е важно! 

Накрая, след като сте избрали килима, не забравяйте да му осигурите правилна грижа. Редовното почистване е от съществено значение, за да запазите килима си в добро състояние и да продължите да се наслаждавате на красивата му визия за много години напред. 

В крайна сметка, изборът на правилния килим може да бъде предизвикателство, но като се имат предвид тези фактори, можете да направите подходящия избор за вашия дом. Винаги трябва да помните, че килимът е не само практичен елемент в дома, но и важна част от декора, който може да промени атмосферата на цялата стая. 

Ако имате нужда от експертна  помощ или изпълнители във връзка с ваш проект, не забравяйте да се обърнете към специалистите, които с богатия си опит са готови да се заемат с всяко предизвикателство.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта