Как лесно да отстраним лепенки с подръчни средства?

Публикувано на 07/07/2020 от Михаела Генчева | Последна редакция на 07/07/2020 | Видяно 13 259 пъти

Лепенките - тези упорити хартиени неща, които могат да докарат до тиха лудост и най-спокойния човек. Ако никога не сте имали проблеми с тях, то честито - вие сте истински късметлия. Едва ли обаче има човек, който не се е борил с отстраняването им. Разбира се, като изключим тези, които никога не са опитвали да ги премахнат от прозореца, секцията, дървената летва, вратата, чашите и какво ли още не.

Има обаче едни малки хитрини, които могат да направят живота ни по-лесен. С тяхна помощ премахването на хартиените стикери става много по-лесно. Днес ще ви покажем няколко домашни средства, с които да кажете "сбогом" на досадните лепенки. А ако имате нужда и от професионално съдействие за почистване в дома ви, то винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани при нас.


Сода

Содата е универсално средство както за готвене, така и за почистване. С нейна помощ може да поддържате отлична хигиена в дома си. А способността й да премахва лепенките е една от причините да присъства в шкафовете ви.

  • Сода(сода каустик) – содата винаги идва на помощ, когато става дума за поддържане на хигиена. С магическите си способности, тя е способна да почисти почти всичко. Тук също можем да разчитаме на нея. Ако имаме бутилка или буркан, чийто етикет безуспешно се опитваме да махнем, всичко, което ни трябва е съд с вода и сода.
  • Може да напълним мивката с гореща вода, в която да изсипем няколко лъжици сода. След това потапяме предметът, който искаме да почистим. Оставяме го да поседи и да се напои добре етикетът, който искаме да отлепим.
  • Накрая с кухненска гъба и няколко движения стикерът ще се отстрани без никакви проблеми.

Вижте още: 5 домашно приготвени препарата за по-чист дом


Сешоар

Сешоарът освен за добре поддържана коса, може да влезе в употреба и с мисията по премахване на лепенки. Не ви се вярва? Опитайте и сами ще се убедите.

  • Отстраняването на лепенки и лепило със сешоар е лесна и чиста процедура.
  • Трябва само да го включим и насочим към желаното място.
  • Оставяме го да работи за 30 секунди. Топлината размеква и стопява лепилото и след това без проблем ще отстраним и почистим мястото.
  • Може да се наложи да го оставим да действа повече време, ако лепилото е силно и по-бавно се нагрява.

Вижте още: 7 лесни стъпки за печка, сияеща от чистота


Гумичка за моливи

Гумичките за моливи могат успешно да изтрият и остатъците от лепило. Вместо да купувате скъпи препарати, само за няколко стотинки в близката книжарница ще намерите правилния инструмент за махане на стикери.

  • За по-лесно отстраняване, предварително може да накиснете за няколко минути мястото с лепенка, ако остатъците са по-упорити.
  • Изтъркайте повърхността с гумичка. Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти.
  • Имайте предвид, че и гумичката, и лепенката ще се ронят, така че е добре да сложите плик и съд, където да падат парченцата.

 


Алкохол

Тук можем да ползваме всичко, което е на алкохолна основа – алкохол за пиене, лакочистител и т.н. Дори и спирта се справя доста успешно с премахването на лепенките. 

  • За отстраняването ще са ви необходими памучен тампон, алкохолен разтвор и гумени ръкавици, за да предпазите кожата си. 
  • Трябва да намокрим добре мястото и да го оставим да се напои добре. Хубаво би било да повторите няколко пъти тази процедура, за по-добър ефект.
  • След това почистете етикета с памучния тампон.
  • Ако стикерът е по-упорит може в мисията по премахването му да включите и макетно ножче. Не забравяйте да бъдете много внимателни при работата с него.

Вижте още: Как да почистим дограмата у дома


WD 40

Универсален спрей, който освен за смазване на много неща, може да послужи и за премахване на лепенки.

  • Цялата процедура е много лесна. Просто напръскайте и оставете да постои около 30 мин.
  • Мазнината в спрея ще попие в хартията и ще я разгради, така че махането после ще е много лесно.
  • След това изтъркайте с памучен тампон, парцал или пръсти и измийте добре участъка със стикер. Имайте предвид, че е добре да не третирате с него огромни дървени повърхности, защото може да останат мазни петна.

Тези лесни хитринки могат много да ви помогнат в почистването и поддържането на чистотата в дома. Не всичко обаче се почиства толкова лесно и с подръчни средства. Ако имате нужда от професионален съвет и опит, свържете се с майстори в областта, регистрирани при нас. Още сега може да направите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и направете правилен избор!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта