Как лесно да отстраним лепенки с подръчни средства?

Публикувано на 07/07/2020 от Михаела Генчева | Последна редакция на 07/07/2020 | Видяно 2 664 пъти

Лепенките - тези упорити хартиени неща, които могат да докарат до тиха лудост и най-спокойния човек. Ако никога не сте имали проблеми с тях, то честито - вие сте истински късметлия. Едва ли обаче има човек, който не се е борил с отстраняването им. Разбира се, като изключим тези, които никога не са опитвали да ги премахнат от прозореца, секцията, дървената летва, вратата, чашите и какво ли още не.

Има обаче едни малки хитрини, които могат да направят живота ни по-лесен. С тяхна помощ премахването на хартиените стикери става много по-лесно. Днес ще ви покажем няколко домашни средства, с които да кажете "сбогом" на досадните лепенки. А ако имате нужда и от професионално съдействие за почистване в дома ви, то винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани при нас.


Сода

Содата е универсално средство както за готвене, така и за почистване. С нейна помощ може да поддържате отлична хигиена в дома си. А способността й да премахва лепенките е една от причините да присъства в шкафовете ви.

 • Сода(сода каустик) – содата винаги идва на помощ, когато става дума за поддържане на хигиена. С магическите си способности, тя е способна да почисти почти всичко. Тук също можем да разчитаме на нея. Ако имаме бутилка или буркан, чийто етикет безуспешно се опитваме да махнем, всичко, което ни трябва е съд с вода и сода.
 • Може да напълним мивката с гореща вода, в която да изсипем няколко лъжици сода. След това потапяме предметът, който искаме да почистим. Оставяме го да поседи и да се напои добре етикетът, който искаме да отлепим.
 • Накрая с кухненска гъба и няколко движения стикерът ще се отстрани без никакви проблеми.

Вижте още: 5 домашно приготвени препарата за по-чист дом


Сешоар

Сешоарът освен за добре поддържана коса, може да влезе в употреба и с мисията по премахване на лепенки. Не ви се вярва? Опитайте и сами ще се убедите.

 • Отстраняването на лепенки и лепило със сешоар е лесна и чиста процедура.
 • Трябва само да го включим и насочим към желаното място.
 • Оставяме го да работи за 30 секунди. Топлината размеква и стопява лепилото и след това без проблем ще отстраним и почистим мястото.
 • Може да се наложи да го оставим да действа повече време, ако лепилото е силно и по-бавно се нагрява.

Вижте още: 7 лесни стъпки за печка, сияеща от чистота


Гумичка за моливи

Гумичките за моливи могат успешно да изтрият и остатъците от лепило. Вместо да купувате скъпи препарати, само за няколко стотинки в близката книжарница ще намерите правилния инструмент за махане на стикери.

 • За по-лесно отстраняване, предварително може да накиснете за няколко минути мястото с лепенка, ако остатъците са по-упорити.
 • Изтъркайте повърхността с гумичка. Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти.
 • Имайте предвид, че и гумичката, и лепенката ще се ронят, така че е добре да сложите плик и съд, където да падат парченцата.

 


Алкохол

Тук можем да ползваме всичко, което е на алкохолна основа – алкохол за пиене, лакочистител и т.н. Дори и спирта се справя доста успешно с премахването на лепенките. 

 • За отстраняването ще са ви необходими памучен тампон, алкохолен разтвор и гумени ръкавици, за да предпазите кожата си. 
 • Трябва да намокрим добре мястото и да го оставим да се напои добре. Хубаво би било да повторите няколко пъти тази процедура, за по-добър ефект.
 • След това почистете етикета с памучния тампон.
 • Ако стикерът е по-упорит може в мисията по премахването му да включите и макетно ножче. Не забравяйте да бъдете много внимателни при работата с него.

Вижте още: Как да почистим дограмата у дома


WD 40

Универсален спрей, който освен за смазване на много неща, може да послужи и за премахване на лепенки.

 • Цялата процедура е много лесна. Просто напръскайте и оставете да постои около 30 мин.
 • Мазнината в спрея ще попие в хартията и ще я разгради, така че махането после ще е много лесно.
 • След това изтъркайте с памучен тампон, парцал или пръсти и измийте добре участъка със стикер. Имайте предвид, че е добре да не третирате с него огромни дървени повърхности, защото може да останат мазни петна.

Тези лесни хитринки могат много да ви помогнат в почистването и поддържането на чистотата в дома. Не всичко обаче се почиства толкова лесно и с подръчни средства. Ако имате нужда от професионален съвет и опит, свържете се с майстори в областта, регистрирани при нас. Още сега може да направите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и направете правилен избор!Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ЕТ “ЛИС СТРОЙ”
Покривни услуги, София
ЕТ “ЛИС СТРОЙ”
Покривни услуги, София
SD AURA 64
Изолация и Саниране, Добрич
1 извършен проект
SD AURA 64
Изолация и Саниране, Добрич
1 извършен проект
Phantom
Врати, София
1 извършен проект
Захари Григоров
Електроуслуги, Суворово