7 лесни стъпки за печка, сияеща от чистота!

Публикувано на 22/04/2020 от Виктория Маринова | Последна редакция на 22/04/2020 | Видяно 101 389 пъти

Грижата за уредите у дома е от първостепенна важност за всяка домакиня. От хладилника до печката - всичко вкъщи трябва да блести от чистота и да впечатлява с неподражаема организация. На помощ в тази задача идват тези изпитани трикове, с които ще се отървете от засъхналите петна по печката за броени минути. Кои от тях бихте приложили вие? Споделете с нас своите хитрини за ефективно почистване на кухнята, а за нейния основен ремонт се доверете на опитни професионалисти!


Да започнем от керамичния плот

Често в опит да направим истински кулинарен шедьовър, жертваме вида на котлоните и печката като цяло. За да отстраните бързо и лесно петната от тях, използвайте разтвор от топла вода и препарат за миене на съдове, като внимателно изтъркате загорелите мазнини. Елегантните керамични котлони пък почистете със сода за хляб, лимон или оцет, като изтласкате внимателно замърсяванията с мека кърпа. Ако по керамичния плот са се настанили по-упорити замърсявания, снабдете се със специална стъргалка и препарат за почистване на подобни фини повърхности.

Виж още: Как да готвим в микровълнова?


Редовното почистване е от изключителна важност

Редовното почистване на печката е предпоставка за запазване на добрия й вид и изправност за по-дълго време. Ето защо специалистите препоръчват след всяко готвене или поне веднъж седмично да почиствате фурната с препарат. А ако искате да използвате подръчни материали, опитайте със смес от вода и лимонов сок. По този начин ще се справите по-лесно с петната от различни ястия и ще се лишите от досадното търкане на отдавна загоряла мазнина. Понякога ключът към добре поддържаната кухня се крие именно в постоянството!


Време е да почистим металните решетки

Преди да пристъпите към същинското почистване на фурната, премахнете всички подвижни елементи от нея – решетките и тавите се почистват отделно. За да разтворите натрупаните мазнини от тях, накиснете ги във вода и препарат за миене на съдове, след което внимателно почистете с кърпа или гъба. Някои домакини използват сода за хляб за почистването на решетките, но тя е приложима само към елементи от неръждаема стомана. Във всички останали случаи подобна паста би разрушила покритието на елемента.


Използвайте сода за хляб за петната във фурната

Содата за хляб е изпитано средство за борба с упоритите замърсявания у дома. Очаквано тя намира приложение и в освежаването на готварската печка, като за тази цел трябва да създадете гъста смес от сода за хляб, вода и по желание малко сол. След това нанесете сместа с помощта на гъба по стените и дъното на фурната. Сега оставете да подейства около 24 часа и внимателно отстранете сместа, заедно с наслоените замърсявания.

Виж още: Плюсове и минуси на материалите за изработка на тенджери и касероли


Друга идея е смесването на сода и оцет

Ако пък не разполагате с толкова търпение, след като нанесете пастата от сода и вода, полейте внимателно с малко оцет. Той ще спомогне за бързото разграждане на петната, както и за по-лесното им отстраняване с помощта на гъба. В случай че замърсяванията по фурната не са толкова упорити, бихте могли да използвате и само оцет за тяхното премахване. За целта напоете гъба с оцет и нанесете по вътрешността на фурната, оставете да подейства за няколко минути и избършете с мека кърпа.


Още няколко идеи за бързо и ефикасно почистване на фурната

Премахването на засъхналите петна от печката става лесно и бързо, като напълните малък съд с оцет и го поставите във фурната за няколко минути, така че течността да започне да кипи. След като печката изстине, премахнете замърсяванията с влажна кърпа. Алтернативна идея е използването на препарат за миене на съдове, разтворен в малко вода, като тук методът на прилагане остава същият.

Виж още: Здравословен начин на живот - предимствата на уредите за готвене на пара


Как да се отървем от петната по вратата на фурната?

Вратата на фурната често задържа изключително много замърсявания. За нейното ефикасно почистване използвайте вода и оцет, като нанесете внимателно сместа върху стъклото и отстраните петната с мека кърпа. Специалистите съветват да бъдете особено внимателни при почистване на уплътнението между вратичката и фурната. След като се погрижихме за вида на печката, е време да помислим и за състоянието на кухненските шкафове. Не губете време, а открийте подходящ майстор, който да сътвори за вас мечтаната кухня още сега! Направете заявка при нас напълно безплатно и разгледайте оферти и профили на доказани специалисти в областта!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта