Системи за сигурност и защита на дома - какво трябва да знаете?

Публикувано на 23/11/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 14/12/2018 | Видяно 4 626 пъти

Домът е мястото, на което трябва да се чувстваме защитени от външни влияния и сигурни, че сънят ни няма да бъде обезпокояван от натрапници. Необходимо е да имаме увереността, че ако заминем за седмица на почивка, когато се върнем у дома, всичко ще е такова, каквото сме го оставили. За да си осигурим необходимата защита и да повишим качеството си на живот, на помощ идват системите за сигурност на дома. На пазара вече съществуват различни видове продукти, а днес ще ви представим някои от основните такива, презентирайки техните характеристики, за да ви помогнем в избора. И не забравяйте, че изпитаните електротехници са на клик разстояние от вас и ще ви помогнат с монтаж и инсталация на всякакъв вид електротехника.


Аларемни устройства

Какво представлява?

  • Съществуват различни видове алармени устройства - жични и безжични, които се монтират по вратите или прозорците на жилището. Функционират така, че при опит за нахлуване, се активира силна звукова сигнализация, която ви известява незабавно, че се случва нещо нередно.

Ниво на сигурност

  • Ролята на аларменото устройство е да ви извести при извършен опит за нахлуване. Оттам нататък обаче, какви действия ще предприемете зависи изцяло от вас. Аларменото устройство рядко представлява особено сериозна заплаха за потенциалните натрапници, тъй като е по-дискретно и не се вижда, освен ако не залепите отвън предупредителни стикери, както се прави при СОТ системите. Специалистите по охранителни системи за дома препоръчват да комбинирате този метод на защита с друг - например камери за наблюдение. Предимствата са лесната инсталация и изключително ниска първоначална инвестиция.

Виж още: 5 енергоспестяващи джаджи, необходими във всеки модерен дом


Изграждане на СОТ

Какво представлява?

  • СОТ системите са често предпочитан за страната ни метод за охраняване на дома. Те представляват сигнална техника, която, когато е включена, изпраща известие до специализирана фирма при отваряне на врати, прозорци и засичане на движение. Патрулиращ екип пристига възможно най-бързо на адреса, в пълна готовност да засече натрапниците и да предотврати евентуална опасност.
  • Системата се включва и изключва посредством код, който въвеждате в устройство, монтирано в близост до входа/изхода на жилището, а предавателни устройства се монтират на ключови точки в дома.

Ниво на сигурност

  • СОТ системите могат да намалят нивото на потенциални престъпления, тъй като превръщат дома ви в по-малко желан обект за извършване на обири и други престъпни дейности от подобен тип. Казвайки това обаче, е необходимо да имате предвид, че СОТ-ът, сам по себе си, не предотвратява нахлуване в жилището, а това се извършва от охранителния екип, който пристига незабавно на адреса. Въпреки това този метод за защита е често предпочитан, тъй като не изисква голяма първоначална инвестиция и дава спокойствието на собствениците, че ако нещо се случи, помощта ще пристигне бързо на адреса.


Камери за видеонаблюдение

Какво представляват?

  • На пазара в момента съществува разнообразие от системи за видеонаблюдение. Повечето от тях са известни като IP камери, които се свързват посредством интернет към "контролен център" - монитор, приложение на телефона, компютър и др. Предават на живо картина от локацията, на която са поставени.
  • Видовете камери варират от обикновени, без допълнителни функции, до такива, свързани с алармена система, със СОТ (или друга известителна система) и т.н.
  • Повечето от тях притежават функцията да известяват при настъпване на промяна в обстановката (засичане на движение или звук), като, в зависимост от вида устройство, възможностите са:
    • получаване на нотификация (известие) на телефона;
    • изпращане на имейл с кратък запис на случилите се събития;
    • изпращане на сигнал до локален охранителен център.
  • Важно е да знаете, че съществуват камери както за външно, така и за вътрешно наблюдение, като тези за външно са изработени така, че да издържат на почти всякакви климатични условия.

Ниво на сигурност

  • Камерите за видеонаблюдение изискват най-скъпа първоначална инвестиция, но ако са свързани към СОТ или локален охранителен център, могат да предложат най-високо ниво на сигурност и защита за дома, в сравнение с други системи за сигурност.

Виж още: Първи стъпки: На какво да обърнем внимание при избора на фотоапарат?


Как да изберете най-доброто за вашия дом?

За да се ориентирате кой вариант система за сигурност ще работи най-добре за вашия дом е добре първо да вземете предвид някои основни фактори:

  • Локация на жилището - в предградията, извън града, в село, гора или друг отдалечен район, самостоятелна къща или апартамент в жилищен комплекс. При апартаментите съществуват някои ограничения, тъй като е необходимо да се съобразявате със съседите, с които делите сградата. В такива ситуации инсталацията на външни камери трябва да бъде съгласувана с тях. Ако жилището е вила или хижа на отдалечено от основния ви дом място и бива посещавано рядко, инсталиране единствено на видеонаблюдение няма да е особено надеждна. В такъв случай е по-добре да се свържете със СОТ фирма в района, за да могат те да се грижат за сигурността, докато ви няма.
  • Ако е в жилищна сграда, основният вход заключва ли се? Допускат ли се случайни лица ежедневно да влизат? Ако е личната ви къща - има ли изграден висок зид или хубава ограда? Какви са другите видове защита на дома? С какво заключване са вратите?

Вземете предвид тези фактори и ако всеки от тях осигурява високо ниво на сигурност, то вероятно обикновена алармена система ще свърши работа. При всички случаи обаче инсталацията на видонаблюдение в комбинация със СОТ или друга известителна система е най-добрият и надежден вариант, който се предлага на пазара към този момент. Свържете се със специалисти относно контрол и достъп, които да ви помогнат с инсталацията и да ви дадат насоки за поддръжката на избраната система за защита на дома. Ако имате идеи за извършване на промени у дома, опишете ги във формата ни за заявка на проект. Услугата е безплатна и ще получите оферти от най-добрите специалисти в областта. Разгледайте профилите и оценките, които техните клиенти са оставили за работата им, а след това изберете сами с кой от тях да работите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта