Как да почистим дограмата у дома?

Публикувано на 13/04/2020 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/07/2023 | Видяно 44 525 пъти

Почти всяко жилище вече е с алуминиева или ПВЦ дограма, като част от създаването на един по-приветлив и енергийно ефективен дом. Новите прозорци и врати обаче имат нужда от почистване както след монтажа, така и редовна грижа за тях, за да ги поддържаме в добро и красиво състояние. 

Събрахме за вас някои практични и работещи съвети за това как бързо и лесно да се справите с тази задача.

На помощ в борбата със замърсяванията, лепенките и монтажната пяна, идват майсторите от най-големия форум за строителство "Направи сам". Разгледайте някои от най-добрите и изпитани съвети по темата, като не забравяйте, че за поставянето на нова дограма ви е нужен опитен майстор на мига! Открийте го лесно и бързо в MaistorPlus!


Отстраняване на засъхнала монтажна пяна от дограмата

Когато монтажната пяна не е засъхнала по прозореца, може лесно да се отстрани с помощта на ацетон. Този трик научихме от Takezo Sensey от форум "Направи сам", а как да премахнем засъхнала монтажна пяна научихме от velsi, който съветва да я отстраним механично, използвайки дървена летвичка и след това вълнено парче плат. Запомнете, че монтажната пяна става по-крехка и податлива на влияния с течение на времето, така че може да се отстрани значително по-лесно, ако известно време е изложена на слънце.


Какви продукти обаче не бива да използваме при почистване на прозорци?

Въпреки различията в методите за почистване на алуминиевата и ПВЦ дограма, специалистите са единодушни в едно - за отстраняване на лепенки и замърсявания не трябва да се използват никакви абразивни материали. Те ще навредят на профила и ще отстранят горния му слой или дори боята. Други средства, които не е препоръчително да се използват са шлифоващи материали, препарати, съдържащи разтворители, както и прекалено твърди или груби четки, които могат да надраскат профила.


Измивайте стъклата, само когато не са пряко огрени от слънчева светлина

Важно е да отбележим, че прозорците се мият, само когато не са огрени пряко от слънчева светлина. В противен случай, има опасност по чистото стъкло да останат следи и пръски, заради по-бързото изсъхване на домашния препарат. Ето още няколко хитрини за лесно измиване на прозорците в домашни условия:

  • Смесете сода бикарбонат, сол и вода, след което забършете стъклото с получената течност;

  • Не особено популярно, но много ефикасно решение се явява изтъркването на стъклото с разрязан картоф, след което обаче трябва да се почисти и с мека кърпа;

  • Върху по-упоритите замърсявания и драскотините нанесете паста за зъби и внимателно изтъркайте проблемната зона, след което минете отново със сухо парче плат или кърпа.

Смесете сода бикарбонат, сол и вода, след което забършете стъклото с получената течност;

Не особено популярно, но много ефикасно решение се явява изтъркването на стъклото с разрязан картоф, след което обаче трябва да се почисти и с мека кърпа;

Върху по-упоритите замърсявания и драскотините нанесете паста за зъби и внимателно изтъркайте проблемната зона, след което минете отново със сухо парче плат или кърпа.


Не подминавайте грижата за обкова и уплътненията

Специалистите съветват на всеки шест-седем месеца да се използва смазка за намаляване на сухото триене на движещите се елементи от дограмата. По този начин тя ще остане здрава за по-дълго, а и няма да се чува неприятно скърцане при отваряне или затваряне на прозореца. При почистване на дограмата отвън, обърнете внимание на състоянието на гумените уплътняващи елементи и в случай, че те са се отлепили от профила, потърсете помощ от майстор.

Виж още: Как да почистим монитора?


Изпитано успешен метод за премахване на лепенките

Доказан и много популярен метод, използван от майсторите във форума, е премахването на старите лепенки от дограмата с помощта на памучно парче плат и олио или крем за ръце. Мазната основа на тези съставки не позволява на лепилото да се разнесе, а го събира на едно място. Важно е да отбележим, че олиото и кремът не влияят на консистенцията на лепилото, просто спомагат по-лесното му механично отстраняване. Подробно обяснение на метода, както и други предложения за прилагането му, можете да откриете в тази тема.

Виж още: Какво е полезно да знаем при избора на покривни прозорци


Предимствата на традиционното почистване на прозореца

Един от най-често използваните методи за почистване на стъклата на прозорците е изтриването с на вестник или сухо парче памучен плат. Ако по стъклата има наслоена прах, това може и да свърши работа, но за упорити замърсявания са необходими по-сериозни мерки. Много домакини препоръчват към 1 литър топла вода да прибавите 1 супена лъжица оцет (или лимонов сок) и с тази течност да напръскате прозореца или да го изтриете с напоено парче плат. По този начин ще бъдете сигурни, че по стъклата на дограмата ви няма да останат драскотини или други следи.

Виж още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Как да премахнем прегорелите защитни лепенки от дограмата?

Често срещан случай е оставянето на лепенките по дограмата за твърде дълго време, което прави по-късното им отстраняване изключително трудно. Специалистите от най-големия форум за строителство "Направи сам" обаче предлагат разнообразни решения за този проблем. Някои от тях съветват да третирате лепенките със сапунена вода или с препарат за прозорци, други пък прибягват до по-нетрадиционни методи, като обработката на лепенката с парочистачка и внимателното избутване на остатъчното лепило с дървена шпатула. Още изпитани методи можете да откриете тук.


Още няколко полезни съвета за поддръжката на дограмата

Редовното почистване на дограмата и правилната експлоатация са най-добрата гаранция за нейния дълъг живот. За целта почистете всички остатъчни метални частички (стружки) с прахосмукачка непосредствено след монтажа и премахнете лепенките от дограмата възможно най-скоро след поставянето й. Друг проблем с дограмата може да е получаването на конденз, с който пък можете да се преборите с често проветряване на помещението. За да бъде жилището ви функционално и красиво, намерете опитен майстор, който да монтира правилно новата ви дограма! Направете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и вижте офертите на най-добрите специалисти в областта!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта