Как да почистим дограмата у дома?

Публикувано на 13/04/2020 от Габриела Санчес | Последна редакция на 14/04/2020 | Видяно 30 495 пъти

Повечето съвременни домакинства вече разполагат с алуминиева или ПВЦ дограма, като част от създаването на един по-приветлив и енергийно ефективен дом. Новите прозорци и врати обаче имат нужда от качествена грижа и редовно почистване, като използването на някои препарати крие неподозирани рискове за състоянието на дограмата. На помощ в борбата със замърсяванията, лепенките и монтажната пяна, идват майсторите от най-големия форум за строителство "Направи сам". Разгледайте някои от най-добрите и изпитани съвети по темата, като не забравяйте, че за поставянето на нова дограма ви е нужен опитен майстор на мига! Открийте го лесно и бързо в MaistorPlus!


Отстраняване на засъхнала монтажна пяна от дограмата

Когато монтажната пяна не е засъхнала по прозореца, може лесно да се отстрани с помощта на ацетон. Този трик научихме от Takezo Sensey от форум "Направи сам", а как да премахнем засъхнала монтажна пяна научихме от velsi, който съветва да я отстраним механично, използвайки дървена летвичка и след това вълнено парче плат. Запомнете, че монтажната пяна става по-крехка и податлива на влияния с течение на времето, така че може да се отстрани значително по-лесно, ако известно време е изложена на слънце.


Какви продукти обаче не бива да използваме при почистване на прозорци?

Въпреки различията в методите за почистване на алуминиевата и ПВЦ дограма, специалистите са единодушни в едно - за отстраняване на лепенки и замърсявания не трябва да се използват никакви абразивни материали. Те ще навредят на профила и ще отстранят горния му слой или дори боята. Други средства, които не е препоръчително да се използват са шлифоващи материали, препарати, съдържащи разтворители, както и прекалено твърди или груби четки, които могат да надраскат профила.


Измивайте стъклата, само когато не са пряко огрени от слънчева светлина

Важно е да отбележим, че прозорците се мият, само когато не са огрени пряко от слънчева светлина. В противен случай, има опасност по чистото стъкло да останат следи и пръски, заради по-бързото изсъхване на домашния препарат. Ето още няколко хитрини за лесно измиване на прозорците в домашни условия:

  • Смесете сода бикарбонат, сол и вода, след което забършете стъклото с получената течност;

  • Не особено популярно, но много ефикасно решение се явява изтъркването на стъклото с разрязан картоф, след което обаче трябва да се почисти и с мека кърпа;

  • Върху по-упоритите замърсявания и драскотините нанесете паста за зъби и внимателно изтъркайте проблемната зона, след което минете отново със сухо парче плат или кърпа.

Смесете сода бикарбонат, сол и вода, след което забършете стъклото с получената течност;

Не особено популярно, но много ефикасно решение се явява изтъркването на стъклото с разрязан картоф, след което обаче трябва да се почисти и с мека кърпа;

Върху по-упоритите замърсявания и драскотините нанесете паста за зъби и внимателно изтъркайте проблемната зона, след което минете отново със сухо парче плат или кърпа.


Не подминавайте грижата за обкова и уплътненията

Специалистите съветват на всеки шест-седем месеца да се използва смазка за намаляване на сухото триене на движещите се елементи от дограмата. По този начин тя ще остане здрава за по-дълго, а и няма да се чува неприятно скърцане при отваряне или затваряне на прозореца. При почистване на дограмата отвън, обърнете внимание на състоянието на гумените уплътняващи елементи и в случай, че те са се отлепили от профила, потърсете помощ от майстор.

Виж още: Как да почистим монитора?


Изпитано успешен метод за премахване на лепенките

Доказан и много популярен метод, използван от майсторите във форума, е премахването на старите лепенки от дограмата с помощта на памучно парче плат и олио или крем за ръце. Мазната основа на тези съставки не позволява на лепилото да се разнесе, а го събира на едно място. Важно е да отбележим, че олиото и кремът не влияят на консистенцията на лепилото, просто спомагат по-лесното му механично отстраняване. Подробно обяснение на метода, както и други предложения за прилагането му, можете да откриете в тази тема.

Виж още: Какво е полезно да знаем при избора на покривни прозорци


Предимствата на традиционното почистване на прозореца

Един от най-често използваните методи за почистване на стъклата на прозорците е изтриването с на вестник или сухо парче памучен плат. Ако по стъклата има наслоена прах, това може и да свърши работа, но за упорити замърсявания са необходими по-сериозни мерки. Много домакини препоръчват към 1 литър топла вода да прибавите 1 супена лъжица оцет (или лимонов сок) и с тази течност да напръскате прозореца или да го изтриете с напоено парче плат. По този начин ще бъдете сигурни, че по стъклата на дограмата ви няма да останат драскотини или други следи.

Виж още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Как да премахнем прегорелите защитни лепенки от дограмата?

Често срещан случай е оставянето на лепенките по дограмата за твърде дълго време, което прави по-късното им отстраняване изключително трудно. Специалистите от най-големия форум за строителство "Направи сам" обаче предлагат разнообразни решения за този проблем. Някои от тях съветват да третирате лепенките със сапунена вода или с препарат за прозорци, други пък прибягват до по-нетрадиционни методи, като обработката на лепенката с парочистачка и внимателното избутване на остатъчното лепило с дървена шпатула. Още изпитани методи можете да откриете тук.


Още няколко полезни съвета за поддръжката на дограмата

Редовното почистване на дограмата и правилната експлоатация са най-добрата гаранция за нейния дълъг живот. За целта почистете всички остатъчни метални частички (стружки) с прахосмукачка непосредствено след монтажа и премахнете лепенките от дограмата възможно най-скоро след поставянето й. Друг проблем с дограмата може да е получаването на конденз, с който пък можете да се преборите с често проветряване на помещението. За да бъде жилището ви функционално и красиво, намерете опитен майстор, който да монтира правилно новата ви дограма! Направете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и вижте офертите на най-добрите специалисти в областта!Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
37 извършени проекта
Isodom
Цялостен ремонт, Панагюрище
6 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Сухо строителство, София
34 извършени проекта
Grupstroi
Покривни услуги, София
44 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
15 извършени проекта
"Никола Лазаров"
Ремонт на баня, София
54 извършени проекта