Отгледайте смокиня у дома

Публикувано на 27/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 27/05/2022 | Видяно 1 570 пъти

Ficus lyratа или по-известно като смокиня с цигулкови листа, популярно дърво за отглеждане на закрито с много големи, красиво оформени и лъскави листа, които растат изправени върхи стабилен и елегантен ствол. През последните години се превръща в любимец на интериорните дизайнери и любителите на растенията. Истината е, че не е толкова издържливa, колкото други видове фикус. Добрият дренаж, достатъчно светлина и внимание към детайла ще направят огромна разлика. Повечето екземпляри от вида достигат над 2 метра височина и е добре да ги позиционирате в саксия, поставена на пода. Дървото се развива изключително бързо и ще ви изненада с растежа си. Можете да го засадите по всяко време на годината, ако желаете да го отглеждате вътре като повечето градинари. Имайте предвид, че красивото растение е отровно за домашни любимци.

Растенията в дома ни са онзи завършващ елемент, който внася хармония. Преди обаче да се стигне до закупуването на растения и подреждането на дребните неща, бъдете сигурни, че домът ви е бил подложен на ремонт – цялостен или просто освежаващ, като се доверите на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Грижа за смокиновото дръвче

Произхожда от тропическите части на Африка, където вирее в много топли и влажни условия. Това донякъде прави този вид предизвикателство за отглеждащите растения в домашни условия, защото е трудно да се дублират тези условия. Не са много взискателни растения, стига да успеете да им осигурите необходимите за тях условия. Отглеждайки я в дома си, бъдете готови да завъртате саксията на всеки няколко дни, за да може всички страни да се излагат на светлина. По този начин ще расте равномерно, вместо да се изкривява към светлината. През една-две седмици, почиствайте листата с влажна кърпа. Това не само прави листа по-лъскави и красиви. Праховото покритие влияе на фотосинтезата, повишава температурата на листата и запушва устицата.


Какви условия са необходими за отглеждането

Въпреки че смокинята живее в топла и влажна среда, това не е нещо, което може лесно да се поддържа в дома ви. За щастие това не е голяма пречка. За да се развие в пълния си блясък, ще се нуждае от следните условия:

  • Светлина – през целия ден, за предпочитане да не е пряка слънчева светлина.
  • Температура – не се чувства добре при ниска температура. Идеалната е между 15 и 25 °C.
  • Почвата трябва да бъде с добър дренаж.
  • Поливане - когато почвата е суха, но не прекалявайте и се старайте да поливате с вода със стайна температура.
  • Влажност – обича високата влажност, затова пулверизирайте редовно. Друг вариант е да закупите овлажнител за въздух.


Размножаване на Ficus Lyrata

Размножаването на този вид е сравнително лесно чрез резници и много трудно чрез семена. Разботейки с резници е почти сигурно, че ще имате успех.

  • Използвайте остри ножици, за да отрежете стъбло около 30-40 см, с поне няколко листа върху него. Оставете едно листо, останалите премахнете.
  • Поставете подготвеното стъбло в буркан или ваза с чиста вода със стайна температура. Позиционирайте го на светло и топло място.
  • Подменете водата, когато изглежда мътна.
  • След няколко седмици ще започнат да се появяват корените.
  • След като корените достигнат дължина 3-5 см, посадете го в средна по големина саксия, пълна с навлажнена почва. Поддържайте почвата влажна, но не и мокра.


Засаждане и пресаждане

Младите растения трябва да се пресаждат всяка пролет. Избирайте новата саксия като имате предвид да е поне с 4-5 см по-голяма в диаметър от предишната. Внимателно освободете растението от настоящата му саксия, повдигнете го като внимателно го придържате. Преместете с новата саксия и внимателно допълнете празното пространство с почва.

Ако растението е относително зряло, вероятно размерите му ще бъдат големи и ще е трудно да се пресади. В този случай премахнете част от почвата на повърхността и я заменете с нова.

Ако смятате да пресаждате растението навън, постарайте се да е при условия, че температурата надвишава 10 °C. Всичко различно от това може да стресира растението.


Вредители и заболявания

Тези растения нямат сериозни проблеми с вредители и заболявания, но могат да бъдат обект за паяжинообразуващи акари, щитоносни въшки, бактериални и гъбични заболявания. При наличието на тези проблеми може да забележите увреждане на листата, като точки или тъмни петна, както и малки буболечки по листата. Третирайте проблема възможно най-скоро, след като забележите с фунгицид, пестицид или друг препарат. Уверете се също и че условията, при които отглеждате вашата смокиня са подходящи, тъй като може и това да е причината. Уверете се, че влажността на въздуха не е прекалена и проветрявате помещението често, за да предотвратите появата на проблеми в бъдеще.

  • Светлокафяви или избелели петна по листата – това означава, че светлината е прекалено силна.
  • Кафяви петна или кафяви ръбове на листата – в този случай корените на растението може да изгниват, тъй като почвата е прекалено мокра. Проверете корените, отстранете увредените части, пресадете го в нова почва и внимавайте с напояването. Също така това може да е признак и за рязка смяна на температурата.
  • Пожълтели листа – индикация за бактериален проблем. Може да е прекалено късно да спасите растението. Въпреки това, опитайте като изрежете засегнатите листа и пресадите растението в нова почва.
  • Окапващи листа – основната причина е или в това, че поливате прекалено много или прекалено малко. Също и проблем може да бъдат резките температурни промени. Преместете растението далеч от климатик или от уреди за отопление.

Убедени сме, че това красиво растение би било чудесно допълнение във всеки дом. Ако имате желание да превърнете дома си в райско кътче, заявете своя проект и ще получите оферти от професионалисти в областта на озеленяването. Сравнете офертите и изберете тази, която е най-подходяща.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта