Вредители и заболявания

Последна редакция на 01/05/2024 от Патриция Симеонова

Тези растения нямат сериозни проблеми с вредители и заболявания, но могат да бъдат обект за паяжинообразуващи акари, щитоносни въшки, бактериални и гъбични заболявания. При наличието на тези проблеми може да забележите увреждане на листата, като точки или тъмни петна, както и малки буболечки по листата. Третирайте проблема възможно най-скоро, след като забележите с фунгицид, пестицид или друг препарат. Уверете се също и че условията, при които отглеждате вашата смокиня са подходящи, тъй като може и това да е причината. Уверете се, че влажността на въздуха не е прекалена и проветрявате помещението често, за да предотвратите появата на проблеми в бъдеще.

  • Светлокафяви или избелели петна по листата – това означава, че светлината е прекалено силна.
  • Кафяви петна или кафяви ръбове на листата – в този случай корените на растението може да изгниват, тъй като почвата е прекалено мокра. Проверете корените, отстранете увредените части, пресадете го в нова почва и внимавайте с напояването. Също така това може да е признак и за рязка смяна на температурата.
  • Пожълтели листа – индикация за бактериален проблем. Може да е прекалено късно да спасите растението. Въпреки това, опитайте като изрежете засегнатите листа и пресадите растението в нова почва.
  • Окапващи листа – основната причина е или в това, че поливате прекалено много или прекалено малко. Също и проблем може да бъдат резките температурни промени. Преместете растението далеч от климатик или от уреди за отопление.

Убедени сме, че това красиво растение би било чудесно допълнение във всеки дом. Ако имате желание да превърнете дома си в райско кътче, заявете своя проект и ще получите оферти от професионалисти в областта на озеленяването. Сравнете офертите и изберете тази, която е най-подходяща.

Свързано:

Идеи и вдъхновения за дома и интериора Отгледайте смокиня у дома