Семейство с две деца в двустаен апартамент. Как да има достатъчно място за всеки?

Публикувано на 15/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 15/06/2022 | Видяно 1 468 пъти

Представете си, че трябва внимателно да обмисляте и да се съобразявате с това от какво имате нужда и какво бихте искали да има във вашия дом. През последните десетилетия къщите се заместват с апартаменти, които от своя страна започват да бъдат с по-малка квадратура. Разбира се, градът има своите предимства – в близост сте до ресторанти, магазини, училища. Живеейки в апартамент, обаче трябва да се съобразяваме с площта, с която разполагаме и да се целим да постигнем най-доброто от пространството. А имайки деца нещата стават малко по-сложни. Те имат нужда от пространство за игра, а вие пък от тишина. Със сигурност понякога ще ви се налага да слагате слушалки или да прекарате малко време сами с чаша кафе на терасата. Вижте нашите идеи за това как семейство с две деца да приспособи двустаен апартамент, така че всеки да разполага със своето малко пространство за себе си.

Консултацията с интериорен дизайнер би ви дала много иновативни и интересни идеи за вашето пространство, като винаги може да ги приспособите спрямо вашите нужди и очаквания.


Планирайте семейното пространство

Основата, около която трябва да се придържате е, че пространството е за вашето семейство. Приемете факта, че най-вероятно ще има играчки и детски принадлежности навсякъде или рискувате да полудеете. За да може всеки член на семейство да се чувства добре, планирайте внимателно къде и как ще разположите стаите, мебелите, какви преустройства се налага да бъдат направени. Ако децата ви са по-големи, попитайте и тях какво им харесва и какво би ги направило щастливи. Важно е да се съобразите с нуждите на всеки член от семейството и с начина ви на живот. Разчертайте предварителна схема и внимателно обмислете дали всяка една идея може да се инкорпорира в дома ви.


Бъдете гъвкави

Обикновено, за да успеете да вместите всичко в двустаен апартамент, е необходимо да направите компромиси. Съвременните условия ни принуждават да измисляме какви ли не нови начини за обособяване на различни зони в домовете ни. Основните свойства, с които трябва да се съобразите е помещенията да бъдат функционални и комфортни. Според специалистите в интериора всичко може да бъде променено с помощта на декоративни техники. Двустайният апартамент включва спалня, кухня, хол, коридор и баня. Семейният живот предполага да бъдете изобретателни и да комбинирате помещения с различна функционалност. Стратегическите и ефективни решения могат да допринесат до това крайният резултат да бъде по-добър дори и от най-смелите ви фантазии. Дори и с ограничен бюджет може да постигнете наистина невероятна промяна.


Социално пространство за цялото семейство

Неведнъж сте чували, че кухнята е сърцето на дома. Но същото може да се каже и за дневната, където децата си играят, докато с любимия човек отпочивате след дългия ден. Една от най-често срещаните комбинации в българския дом е тази между кухня, хол и трапезария. Взимайки решение да обедините тези помещения, трябва да бъдете много внимателни, тъй като разпределението е от огромно значение. За кухненските шкафове ви съветваме да се спрете на такива с височина до тавана, тъй като ще имате възможността да съберете повече вещи.

  • Ако разполагате с ниша, разположете кухнята там, по този начин помещението ще изглежда естествено.
  • Стаята, която сте предвидили за тази цел е правоъгълна. В този случай, най-добре е да разположите кухнята на една от тесните стени.
  • Хитринка, която може да използвате, за да отделите помещението, е да използвате вертикална преграда. В този случай може да използвате библиотека или стена от гипсокартон. Тя може да бъде частична или изцяло, като може да добавите и плъзгащи врати.
  • Друг вариант за целта е да поставите барплот. По този начин ще създадете повече пространство и в кухнята, а и ще имате удобно местенце за сутрешното си кафе или закуската на децата.


Споделена стая за двете деца

Може да бъде трудно да създадете споделена детска стая и да разберете как е правилно да я разделите. Може да имате близнаци или пък две деца на различна възраст, които обичат да са заедно – а може и просто да не разполагате с достатъчно пространство и да нямате друг избор. Ако квадратурата, която е на разположение е малка, двуетажните легла или легло-надстройка са подходяща опция, за да има пространство за децата да учат и играят.

Да направите специална споделената детска стая може да ви се струва като непосилна задача, но с няколко дизайнерски трика децата ви ще бъдат доволни.

  • Поставете балдахин над всяко легло – по този начин ще създадете уединение, също така ако едното дете чете книга няма да пречи на другото.
  • Когато стане въпрос за детска стая, си представяме ярки цветове и игриви шарки. Всъщност монохромната цветова схема с акцент ще е по-добрият вариант. Ако изберете за акцент неутрален цвят като жълтия, може да го изолзвате и в стая за момичета, момчета, или пък ако децата са момиче и момче.
  • В случая стаята няма да бъде със завидна големина, затова използвайте светли цветове, които ще засилят чувството за простор.
  • Ако искате да разделите стаята без да използвате двуетажно легло, може децата да са малки или просто да предпочитат да спят на по-ниско, поставете леглата едно до друго по дължина и ги разделете със завеса, библиотека или стена от гипсокартон.


Специално място за родителите

Колкото и да обичаме децата си, всеки от нас понякога има нужда от малко уединение, независимо дали имаме нужда от почивка или трябва да изпълним няколко задачи. Предизвикателство е да съберем в една стая място за почивка и кът за работа, както и да постигнем баланс между двете. На първо място ви съветваме внимателно да изберете спалня. Тук може да варира между класически избор или падащо такова. С втория вариант през деня може да освободите значително пространство, което да използвате като място за тренировка например. Поставете кресло и малка масичка за кафе, където да се отдадете на малко време за себе си с чаша кафе и хубава книга.


Офис в спалнята

Домашният офис в спалнята трябва да бъде функционален и стилен, за да пасва на останалата част от стаята, а също така трябва и да ви вдъхновява и да пробужда продуктивността ви. Когато сте в леглото, искате да отпочинете и да се отпуснете, но когато работите, ви е необходимо да сте концентрирани и енергични. Най-добрият начин двете зони да се сработват е да създадете визуална преграда. Изберете подходящо бюро, стол, рафтове и организационни джаджи. Проучвания показват, че създавайки специален кът за работа, продуктивността се повишава с около 40%, позволявайки ви да постигнете повече за по-кратко време.

Вдъхновението за промяна на дома понякога е помрачено от това, че не сте сигурни какво и как точно ще се получи в краен етап. Ето къде идват на помощ и специалистите на MaistorPlus. Свържете се с тях, като заявите своя проект, резгледайте изпратените оферти и създайте перфектния дом за вас и семейството ви!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта