5 трика, с които да намалим сметките за ток през зимата

Публикувано на 04/12/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 1 395 пъти

Най-празничният сезон е тук. И с постепенното падане на температурите навън, все по-често търсим топло и уютно кътче, в което да се сгушим, да се облечем в меките си пуловери, да пием топли напитки и да намираме повече време за разговори с любимите хора. А какво по-подходящо място от дома ни?

И въпреки че зимата и студа не са особено приятни на повечето от нас, спасение все пак има и то се крие зад четири топли стени, които наричаме свой дом. Този зимен оазис обаче има и своите недостатъци. Един от тях е високата сметка за ток. А какво точно я предизвиква? Климатикът, например, който работи и денем, и нощем. Или може би продължителните горещи душове, които са толкова приятни през студените дни. Това са само малка част от виновниците, които предизвикват неприятната изненада при получаването на фактурата за електричество. Ние обаче имаме добра новина! Има много начини да намалите харчовете за ток. Още по-добрата новина е, че ви ги показваме тук.

Ако пък търсите професионалист в областта на отоплението, с когото да се консултирате, винаги можете да го намерите в MaistorPlus.


Добро уплътнение и изолация на дома

Именно отоплението на дома е най-големият фактор, допринасящ за огромните сметки електричество през зимните месеци. Ако изолирате и уплътните дома си по-ефективно, можете да спестите доста електроенергия и съответно - пари. 

 • По-обемните и тежки завеси и пердете, както и щорите осигуряват допълнителна защита и служат като добър изолатор от студа. Важно е обаче в стаите с южно изложение да позволявате на слънчевата светлина да влиза свободно, за да може да топли помещението. 
 • За да запечатате местата, от където излиза топъл и влиза студен въздух (най-често около прозорците и вратите), използвайте силикон. По същия начин можете да запушите и цепнатините около електрическите контакти, дъските, таванските люкове, климатиците и др. 
 • Ако вече сте извършили тази процедура, но запечатването е остаряло и напукано, остържете го и го направете наново.
 • След като домът ви е изолиран от въздуха и уплътнен, той вече със сигурност ще стане по-топъл и по-енергоспестяващ. 
 • За допълнителни спестявания, отоплявайте основно частите от жилището ви, които използвате най-често.


Намалете температурата на климатика или термостата

Това може би е един от най-трудните за следване съвети. Факт е обаче, че като намалите температурата в жилището си с един или два градуса, можете да спестите много пари от сметките си за отопление. Например, опитайте да настроите топлината на 20 или 21 градуса, вместо на 23 или 24. В къщата ви ще бъде по-хладно, но през зимата можете да носите удобен и мек пуловер, топла жилетка, пухкави чорапи и комфортни домашни чехли. 

 • Можете също да използвате алтернативни начини за отопление. Такъв е камината, ако разбира се, притежавате такава. Тя освен, че създава уютна атмосфера е и добър вариант за по-топло помещение.
 • Бонус съвет: Опитайте да намалите температурата на климатика или отопляващото средство преди да започнете да готвите. Топлината от котлоните и фурната може да повиши температурата на жилището с няколко градуса, особено ако живеете в по-малък дом.

Вижте още: На какво да обърнем внимание при избора на икономичен и ефективен климатик за дома?


Монтирайте умен термостат

Ако все още нямате такъв, умният термостат е чудесен и удобен начин да намалите сметката си за ток както през лятото, така и през зимата. 

 • С програмируемия термостат настройвате температурата за определени часове на деня, обикновено от 6 до 8:00, 8:00 до 17:00, от 17:00 до 22:00 ч. 
 • Можете да програмирате по-ниски температури за времето, когато не сте в къщата или когато спите. Така топлината ще се регулира автоматично, според нуждите ви и особеностите на помещението. По този начин не е нужно да губите време и да се сещате да регулирате топлината всеки път, когато излизате от жилището или си лягате.

Вижте още: 4 отоплителни решения за дома, които ще се изплатят във времето


Намалете употребата на топла вода

Веднага след отоплението и охлаждането, причинител на по-високи сметки за ток е прекомерното използване на гореща вода. Използването на ток за затопляне на водата е един от факторите с най-голяма стойност при определяне на мащаба на сметката за електричество. Добра новина е, че има няколко лесни за прилагане трикове, които можете да приложите в ежедневието си:

 • Опитайте да намалите времето, което прекарвате под топлия душ. Да, след мразовити 20 минути навън, най-хубавата награда е именно той, но повярвайте - 5-10-минути под топлата вода също вършат добра работа. 
 • Използвайте по-хладка, не вряла вода, когато се къпете, за не излизате като обгорял скелет от банята. Все пак по-малките сметки за ток са по-приятни от това да не чувствате кожата по гърба си, нали?

Вижте още: Как да изберете най-доброто отоплително решение за вашата баня?


Изключете от захранване ненужните уреди

Може би ще ви изненадаме, но оставени включени в захранването, телевизорите, компютрите, зарядните, гейминг конзолите и кухненските уреди продължават да ползват електричество дори и да са изключени или в момента да не ги ползвате. 

 • За да избегнете неудобството да изключвате и включвате уредите и домашната електроника поотделно, включете ги в захранващи ленти. Така ще можете да изключите всичко наведнъж. 
 • Не забравяйте, че скрийнсейвърите не намаляват енергопотреблението на компютъра, но програмирането му в спящ режим спестява енергия.

Най-трудната част от спестяването на електроенергия е адаптирането към новите навици. Ако сте решени да намалите сметката си, огледайте първо най-големите потребители на енергия като отоплението, загряването на водата и осветлението. Ако имате възможност да намалите потреблението на енергия именно там, определено ще усетите и намаляване на сметката за ток.  За професионални съвети от специалисти в областта на електро услугите, можете да се обърнете към регистрираните при нас. По всяко време имате възможността да подадете напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа вече ще имате оферти, които да равните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
101 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Божидар Доков
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Кърти, чисти, извозва, Варна
11 извършени проекта