Оптимални интериорни решения за малки апартаменти

Публикувано на 14/07/2020 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 14/07/2020 | Видяно 4 636 пъти

В наши дни все повече хора заживяват в студиа, боксионери, гарсионери. Затова и им се налага да търсят креативни и нестандартни решения, за да обзаведат дома си естетически и практически издържано. Да побереш много неща на малко пространство е истинско предизвикателство.

Ако и вие сте изправени пред нещо подобно, то съветите по-долу ще ви бъдат от голяма полза. Съчетаването на удобство и стил не е невъзможно дори и при малка квадратура. А ако все пак се затруднявате сами да вземете правилните решения, за да обзаведете дома си най-оптимално, то професионалните в интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus са насреща. 


Изберете си мултифункционална маса

Недейте да се опитвате да наблъскате колкото се може повече мебели в малкото пространство, с което разполагате. Резултатът ще бъде един претъпкан дом, в който дори няма да имате желание да се задържате, защото ще се чувствате задушени.

  • Масата е една от основните и най-важни мебели в къщата. Съществуват различни видове като висока кухненска, ниска холна, друга за писане и т.н. Забравете за всичко това.
  • Реално не се нуждаете от нищо повече от една маса, на която ще можете да се храните, да пиете кафе, да пишете, да поставяте, каквото си пожелаете. Затова най-оптималният вариант е да си вземете разтегателна маса. Ако разполага и с шкафове и чекмеджета, още по-добре. 

Вижте още: 6 функционални разтегателни маси за ефективно оптимизиране на пространството


Отделете спалня във всекидневната

Ако живеете в малък апартамент, със сигурност ви се налага да съчетаете кухнята и всекидневната или всекидневната и спалнята си. Или и трите взети заедно.

За някои хора не е проблем и да спят на дивана. Но други не само искат отделно легло, но и търсят уединение.

  • Един от вариантите е да изградите стена в средата на помещението с гипскартон. Но това е равносилно на основен ремонт.
  • Друга алтернатива е да поставите секция по средата на стаята. По този начин задната й част ще се явява стена на "спалнята" ви.
  • А един от най-лесните и икономични начини е просто да заградите леглото си със завеси.


Създайте фокус на вниманието

Когато влезете в помещението и срещу вас виждате прозорци или специфична архитектурна форма в конструкцията, то това е фокусната точка на стаята. Тя създава усещането за по-дълбоко пространство. Но ако я няма, то вие лесно бихте могли да я създадете.

  • За целта може да послужи красива, оригинална, стилна картина.
  • Друг вариант е един нестандартен и грабващ вниманието часовник.
  • Добра алтернатива са и стенните скулптури.
  • Фототапети, интересни осветителни тела и всякакви други произведения на изкуството - възможностите са много.

А когато сте поставили фокуса си на внимание, много важно е да подредите останалите си мебели и декоративни елементи спрямо него. Нищо не бива да отнема първоначалното внимание от тази така специална точка. По този начин ще се сдобиете с една стилна и хармонична стая, в която няма да се чувствате притиснати от четирите стени.

Вижте още: 4 лесни идеи за декорация на малко помещение с отворен план


Светлината трябва да е навсякъде

Светлината е изключително важна за всеки момент от ежедневието ни. Без нея не бихме могли да вършим почти нищо. А ако е недостатъчна, това бързо може да се превърне в причина за главоболие и проблеми с очите.

  • При едностайните апартаменти и студиата често се появява един голям проблем - светлината трудно достига до всички части на помещението. Ако разделите стаята със стена, то прозорците ще останат само в едната част. Това би могло да се реши с остъкляване на преградата, но така се губи уединението.
  • Дори и да няма стена, светлината, която достига до най-отдалечения край спрямо прозорците, е в намалено количество. А вечер една лампа не би могла по никакъв начин да освети добре всяко кътче от жилището ви.
  • Решението е да разположите множество осветителни тела из апартамента си. Някое от тях дори би могло да се превърне във отличен фокус на вниманието.

След като прочетохте кратките ни съвети и имаре нужда и от професионално съдействие за реализацията им, то не се колебайте, а потърсете интериорните дизайнери, които са регистрирани в сайта ни. За целта само трябва да направите заявка за проект, която е напълно безплатна и не е със задължително обвързване. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да вземете най-правилното решение.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта