4 лесни идеи за декорация на малко помещение с отворен план

Публикувано на 28/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/10/2019 | Видяно 5 863 пъти

Обикновено, когато видим снимка на апартамент или помещение с отворен план, то е просторно, с модерен дизайн. Кухнята е разположена в единия край, големите прозорци позволяват на изобилието от естествена слънчева светлина да влезе в стаята и дори може да има зони за релакс. Но само защото имате по-малко пространство, не означава, че план от отворен тип е нещо, което не можете да приложите в дома си. С някои практични идеи и трикове можете да създадете помещението, за което мечтаете. Кои са те, сме се погрижили да ви покажем тук.

А за осъществяването на този смел проект и още много други, се доверете на професионалистите, регистрирани в нашия сайт.


Подходете по-минималистично с мебелите

Независимо дали вече имате малък отворен план или сте в процес на проектиране на такъв, основен елемент в пространството ще бъдат мебелите. Ако разполагате с по-малко място, няма как да имате и голямо обособено кътче за почивка. И ще се наложи да направите така, че пространството да изглежда възможно най-отворено.

  • Най-лесният начин да боравите с мебелите в по-малко пространство с отворен план всъщност е да заложите на по-големи предмети. Въпреки че по този начин се противопоставяте на общоприетите правила, по-големите мебели по протежение на стената помагат пространството да изглежда по-просторно. В противен случай затрупвате стаята с много по-малки предмети като отделни столове, табуретки, фотьойли и други. 
  • В зависимост от оформлението на стаята, можете да използвате дълъг диван, секция, дори да добавите лежанка или да обособите мини зона за релакс.

Вижте още: 7 идеи за максимално оползотворяване на малки жилищни пространства


Създайте фокусна точка

Перфектен начин да създадете илюзия за по-голям простор в малко пространство с отворен план е да създадете фокусна точка, която да добави визуален интерес към стаята. Един елемент от фокусната точка ще добави много стил в стаята, без да “задушава” по-малката площ по начина, по който дизайните с повече елементи биха го направили. Фокусните точки могат да включват:

  • Малка акцентна стена;
  • Камина, реална или електрическа (по-малките електрически камини се вписват добре в малки пространства);
  • По-екстравагантна мебел като диван с ярки цветове или фотьойл с интересен принт;
  • По-голяма картина, фотография или друг вид стенно изкуство, което да покрива повече площ.

Създавайки фокусна точка също си помагате за организацията в помещението, тъй като често пъти ще ви се наложи да включите и други предмети или мебели около акцентната зона.


Хармоничен преход

Когато става дума за декориране на малки пространства с отворен план, създаването на хармоничен преход между хола и кухнята може да се окаже трудна задача. 

  • Разделете зоната за работа и тази за забавление по стилен начин. Това можете да направите като използвате едни и същи материали и за кухненското, и за холното пространство. Например, повторете използването на едно и също дърво на кухненските плотове и на масата в хола, за да унифицирате зоните. Или изберете една и съща подова настилка. Или пък окачете допълващи се картини и в двете области. Възможностите са безкрайни.

Вижте още: Как да обзаведем малката кухня, без да я правим тъмна и схлупена?


Светлина, светлина, светлина

Цветовете са нещо, на което трябва да обърнете специално внимание. Както вероятно знаете, в по-малките помещения е важно да поддържате пространството светло и неутрално. Е, малките помещения с отворен план не са изключение от това правило. 

  • По-светлите цветове помагат на стаята да запази по-свободната си и просторна атмосфера. Освен това запазването на добрата осветеност в помещението, ще помогне да има по-отворен вид, тъй като по-тъмните пространства обикновено създават усещане за затвореност. 
  • Може също да помислите за обособяването на по-големи прозорци. Те ще позволяват повече естествена светлина да навлиза в стаята. 
  • Ако това не е опция, други варианти са вграденото осветление, големите висящи лампи или пък полилеи.
  • И не забравяйте, че в този случай всичко се прави с цел пространството да изглежда възможно най-отворено и просторно. Задължително условие при проектирането на малко помещение с отворен план е да направите така, че стаята да създава чувство за възможно най-голяма обширност. 

Намерихте ли вдъхновение, за да изпълните подобен проект и вкъщи? Не се колебайте - освежете дома си и внесете много удобство и стил. В случай че имате нужда от професионални насоки, може да се обърнете към доказаните специалисти, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект. До 24 часа вече ще имате готови оферти, а това, което трябва да направите е само и единствено да изберете най-подходящия за вас вариант.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
137 извършени проекта
Стобис 2000
Строителство на сгради, София
27 извършени проекта
Стефан Ненов VIP
ВиК Услуги, София
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
11 извършени проекта