4 лесни идеи за декорация на малко помещение с отворен план

Публикувано на 28/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/10/2019 | Видяно 5 171 пъти

Обикновено, когато видим снимка на апартамент или помещение с отворен план, то е просторно, с модерен дизайн. Кухнята е разположена в единия край, големите прозорци позволяват на изобилието от естествена слънчева светлина да влезе в стаята и дори може да има зони за релакс. Но само защото имате по-малко пространство, не означава, че план от отворен тип е нещо, което не можете да приложите в дома си. С някои практични идеи и трикове можете да създадете помещението, за което мечтаете. Кои са те, сме се погрижили да ви покажем тук.

А за осъществяването на този смел проект и още много други, се доверете на професионалистите, регистрирани в нашия сайт.


Подходете по-минималистично с мебелите

Независимо дали вече имате малък отворен план или сте в процес на проектиране на такъв, основен елемент в пространството ще бъдат мебелите. Ако разполагате с по-малко място, няма как да имате и голямо обособено кътче за почивка. И ще се наложи да направите така, че пространството да изглежда възможно най-отворено.

  • Най-лесният начин да боравите с мебелите в по-малко пространство с отворен план всъщност е да заложите на по-големи предмети. Въпреки че по този начин се противопоставяте на общоприетите правила, по-големите мебели по протежение на стената помагат пространството да изглежда по-просторно. В противен случай затрупвате стаята с много по-малки предмети като отделни столове, табуретки, фотьойли и други. 
  • В зависимост от оформлението на стаята, можете да използвате дълъг диван, секция, дори да добавите лежанка или да обособите мини зона за релакс.

Вижте още: 7 идеи за максимално оползотворяване на малки жилищни пространства


Създайте фокусна точка

Перфектен начин да създадете илюзия за по-голям простор в малко пространство с отворен план е да създадете фокусна точка, която да добави визуален интерес към стаята. Един елемент от фокусната точка ще добави много стил в стаята, без да “задушава” по-малката площ по начина, по който дизайните с повече елементи биха го направили. Фокусните точки могат да включват:

  • Малка акцентна стена;
  • Камина, реална или електрическа (по-малките електрически камини се вписват добре в малки пространства);
  • По-екстравагантна мебел като диван с ярки цветове или фотьойл с интересен принт;
  • По-голяма картина, фотография или друг вид стенно изкуство, което да покрива повече площ.

Създавайки фокусна точка също си помагате за организацията в помещението, тъй като често пъти ще ви се наложи да включите и други предмети или мебели около акцентната зона.


Хармоничен преход

Когато става дума за декориране на малки пространства с отворен план, създаването на хармоничен преход между хола и кухнята може да се окаже трудна задача. 

  • Разделете зоната за работа и тази за забавление по стилен начин. Това можете да направите като използвате едни и същи материали и за кухненското, и за холното пространство. Например, повторете използването на едно и също дърво на кухненските плотове и на масата в хола, за да унифицирате зоните. Или изберете една и съща подова настилка. Или пък окачете допълващи се картини и в двете области. Възможностите са безкрайни.

Вижте още: Как да обзаведем малката кухня, без да я правим тъмна и схлупена?


Светлина, светлина, светлина

Цветовете са нещо, на което трябва да обърнете специално внимание. Както вероятно знаете, в по-малките помещения е важно да поддържате пространството светло и неутрално. Е, малките помещения с отворен план не са изключение от това правило. 

  • По-светлите цветове помагат на стаята да запази по-свободната си и просторна атмосфера. Освен това запазването на добрата осветеност в помещението, ще помогне да има по-отворен вид, тъй като по-тъмните пространства обикновено създават усещане за затвореност. 
  • Може също да помислите за обособяването на по-големи прозорци. Те ще позволяват повече естествена светлина да навлиза в стаята. 
  • Ако това не е опция, други варианти са вграденото осветление, големите висящи лампи или пък полилеи.
  • И не забравяйте, че в този случай всичко се прави с цел пространството да изглежда възможно най-отворено и просторно. Задължително условие при проектирането на малко помещение с отворен план е да направите така, че стаята да създава чувство за възможно най-голяма обширност. 

Намерихте ли вдъхновение, за да изпълните подобен проект и вкъщи? Не се колебайте - освежете дома си и внесете много удобство и стил. В случай че имате нужда от професионални насоки, може да се обърнете към доказаните специалисти, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект. До 24 часа вече ще имате готови оферти, а това, което трябва да направите е само и единствено да изберете най-подходящия за вас вариант.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта