Как да обзаведем малката кухня, без да я правим тъмна и схлупена?

Публикувано на 27/04/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/04/2017 | Видяно 51 607 пъти

Обзавеждането на малки помещения е истинско предизвикателство за всяка съвременна домакиня, а когато говорим за кухнята, компромис с функционалността не може да се направи. Ето защо днес ви представяме няколко изпитани съвета от професионалисти, с които тясната кухня ще стане по-приветлива и гостоприемна, при това без да е необходимо да подменяте цялото й обзавеждане. Запознайте се с нашите идеи, а за качественото им прилагане у дома, потърсете помощ от доказани професионалисти, като сравните техните профили и оферти в MaistorPlus!


Изберете един и същи цвят за стените и шкафовете

Изборът на нюанс за стените и обзавеждането е от ключово значение за създаването на хармонична атмосфера в кухнята. Белият цвят днес се явява изключително удачен вариант за малки помещения, като е особено популярен в жилищата, подчинени на скандинавския стил в интериора. Специалистите съветват да използвате светли ненатрапчиви нюанси в кухнята, като изберете един и същи цвят за стените и шкафовете. По този начин те визуално ще се слеят и тясното помещение ще изглежда по-голямо и светло. За този ефект допринася още ефектното осветление, затова обърнете особено внимание на различните варианти, подходящи за кухня.

Виж още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня


Или пък заложете на плавно преливане на цветовете

Ако идеята да боядисате стените и шкафовете в един и същи нюанс ви се струва скучна и непрактична, заложете на различните тонове на една и съща гама цветове. Така например можете да комбинирате елементи с различна наситеност, които от една страна ще разчупват визуално семплото помещение, а от друга – ще допринасат за това то да изглежда по-просторно и приветливо. В случай че заложите на тъмни кухненски шкафове, майсторите препоръчват да съчетаете основата им с елегантно гланцирано покритие, което отразява светлината и уравновесява натрапчивите тъмни нюанси в кухнята.


Отворените рафтове постепенно изместват горните шкафове

Все повече съвременни кухни заменят масивните горни шкафове с практични отворени рафтове, които създават впечатление за по-просторно и светло помещение. По този начин от една страна усвоявате успешно пространството във височина, а от друга – можете да оставите на показ любимите си сервизи и ефектни декорации. Отворените рафтове обаче имат и своите недостатъци, а като съществен техен минус опитните домакини изтъкват постоянното наслояване на прах. В този смисъл достойна алтернатива на рафтовете са горните кухненски шкафове със стъклени вратички, които също толкова осезаемо допринасят за усещането за хармония в малката кухня.


Заложете на вградени уреди и шкафове за съхранение

Често срещан проблем в компактните кухни е липсата на достатъчно пространство за съхранение на всички съдове, пособия и продукти. Ето защо, ако разполагате с по-голям бюджет, специалистите препоръчват да изградите допълнителни вградени шкафове, които да поберат всички малки електроуреди и кухненски джаджи. Друга хитра идея за спестяване на място в малката кухня е вграждането на основните уреди, като хладилника, готварската печка, миялната и микровълновата фурна. На пръв поглед този вариант изисква подмяна на някои уреди у дома, но в дългосрочен план се оказва едно наистина успешно решение за тесния кухненски бокс.


Усвоете неудобния ъгъл в помещението

Представяме ви още един страхотен вариант, с който ще спечелите място в малката кухня. За целта усвоете неудобните ъгли в помещението, като ги превърнете в допълнителни зони за съхранение на малки електроуреди и кухненски пособия. На пръв поглед този семпъл детайл няма да допринесе особено осезаемо за усещането за простор в помещението. Той обаче ще ви помогне да освободите кухненския плот от миксера и тостера, а по този начин ще създадете и представа за по-чисто и светло помещение. Друг удачен вариант за домакинствата, които не разполагат с достатъчна работна площ за обработка на продукти, е монтирането на мивката в ъгъла. Така кухненският плот около нея остава свободен за всякакви смели кулинарни експерименти.


Заменете масивните прегради с практичен бар плот

Ако кухнята ви е закътана в малка и неудобна стая, значи е време да обмислите вариант за обединяването й с дневната или трапезарията. За целта помислете дали е възможно премахването на стената, която я отделя от останалото помещение, и потърсете опитен дизайнер, който да ви помогне да разпределите правилно новото общо пространство. За прилагането на този вариант е желателно да разполагате и с качествена вентилационна система, така че ароматите от готвенето да не нарушават спокойствието в хола. От друга страна, цялостно премахване на стената може да се избегне, като запазите основата й и я превърнете във функционален бар плот. По този начин кухнята вече няма да е изолирана в неудобната ниша на дома, а и ще изглежда по-просторна и гостоприемна.


Изберете леки конструкции, които няма да спират светлината у дома

Свикнали сме да асоциираме кухненския остров с масивна и тежка конструкция, разположена в центъра на едно наистина голямо помещение. В действителност обаче на пазара можете да откриете и много по-леки и мобилни решения, които по нищо не отстъпват на функциите на класическия кухненски остров. По аналогичен начин заложете на бар плот, който не спира светлината в кухнята, а напротив - допълва дизайна на помещението и го прави много по-гостоприемно. В тези случаи можете да наемете майстор и за допълнителна изработка на рафтове към бар плота, които да ви помогнат да постигнете по-добра организация в модерната кухня.

Виж още: Хитро решение за компактни жилища - обединете хола и кухнята в едно


За финал - подберете внимателно декорациите

За съжаление въпреки безспорната си естетическа стойност, масивните декоративни елементи няма да отвлекат вниманието от факта, че разполагате с малка и неудобна кухня. Тъкмо обратното – те ще я направят по-схлупена и претрупана, като ви лишат и от ценно място за съхранение на съдове и пособия. Затова, ако ще поставяте красиви декоративни детайли, добре е те да бъдат съобразени с характеристиките на помещението. За целта заменете плътните щори с леки завеси, вазата с цветя пък преместете от кухненския плот върху масата за хранене, а всички стенни декорации запазете за помещенията, които разполагат с достатъчно светлина. По този начин кухнята ще изглежда семпла, но пък наистина стилово издържана.

Всички тези съвети със сигурност ще направят обзавеждането на малката кухня много по-лесно. За правилното им прилагане у дома потърсете опитен професионалист, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно и без допълнително обвързване!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта