Съвети за всеки: как да изберете най-правилния килим за дома си!

Публикувано на 10/01/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/01/2022 | Видяно 1 305 пъти

 

Килимите са онази част от интериора, която изпълва пространството с пъстрота и вдъхва индивидуалност, стил и топлина. Те обаче могат да бъдат едни от по-скъпите елементи, които добавяме в дома си. Именно затова е важно да бъдем сигурни, че сме избрали правилния такъв. 

Не е достатъчно обаче просто да имаме килима на мечтите си. Важно е да знаем и как правилно да го позиционираме в интериора. Затова в следващите редове ви показваме дизайнерски трикове, които ще ви помогнат в това начинание.

Ако пък имате нужда от още професионални съвети или пък помощ за преобразяването на дома ви, можете да се свържете с опитните майстори, регистрирани в MaistorPlus.


Първи стъпки

Първото нещо, което трябва да направите, е да измерите пространството си и чак след това да вземете решение за естетиката, която искате да постигнете.

Какъв искате да бъде килимът ви - с шарка, с цветен блок или пък едноцветен? От какъв вид материал предпочитате той да е изработен - естествени или синтетични? Трябва ли килимът да е издръжлив – ще бъде ли поставен в зона от дома, през която често преминавате? Ще бъде ли частично покрит от диван или масичка за кафе? Искате ли да седите върху него – важно ли е за вас как се чувства под краката ви?

След като отговорите на тези въпроси, решете кой тип килим ще отговаря най-добре на нуждите на вашето семейство, както и на тези на пространство.

После разгледайте оформлението на стаята си. Ако килимът е за всекидневна зона, помислете за подредбата на дивана – независимо дали имате единичен диван, класическа комбинация от двуместен и триместен или пък модулен, вашето място за сядане ще определи формата и размера на килима, който търсите.


Стил и материя на килима

 

Вземете под внимание дивана, цвета на стената, размера и формата на стаята и усещането, което искате да създадете в пространството.

  • Ако искате да създадете хармонична, релаксираща атмосфера, заложете на вълнен килим в по-мека цветова палитра. 

  • Ако предпочитате нещо тъмно, тогава потърсете килим с по-дълбоки, по-богати тонове и интересна текстура.

  • Тъмният килим ще направи пространството по-интимно, докато бледото килимче няма да изглежда толкова внушително или тежко.

Материалът, който изберете за вашия килим, зависи от това къде ще бъде поставен той и за каква цел ще служи - дали е чисто функционален или с него искате да внесете нотка лукс в стаята. Ако искате той да е по-издръжлив, заложете на такъв, изработен от синтетични влакна, смеси от вълна или естествени влакна като сизал.

Вижте още: Правила, които можете да нарушите, когато декорирате малки пространства


Кръгъл или правоъгълен килим

 

Правоъгълните или квадратни килими могат допринасят за по-традициония вид на дадено помещение. Те да чудесни за дефиниране на пространствата. От друга страна пък кръглити килими придават повече мекота на стаята. И няма значение дали не пасват идеално на пространството. От своя страна правоъгълните и квадратните килими, трябва да е с правилни размери, за да бъдат пропорционални на пространството. В противен случай ще изглеждат не на място. 


Килими, подходящи за деца

 

Ако имате деца и търсите килим за тяхната стая, то е добре той да бъде издръжлив, както и да пасва на техния вкус и да има по-игрив дизайн. Затова помислете за текстурата му, модела му и тъканите, от които е изработен.

Заложете на килим с малко синтетични влакна в него. Смес от вълна би била идеалният избор за детска стая, тъй като се усеща се страхотно под краката. Съветваме ви и да изберете шарен килим, а не едноцветен или такъв с цветен блок. Графичен килим с двуцветна нишка би бил чудесен за децата избор. 


Как да поставим килима в интериора?

Правилното поставяне на килима зависи от това колко голяма е стаята и каква конфигурация на дивана имате. Наистина важно е да постигнете правилен баланс. Ето и как да го направите.

  • Ако имате два дивана, килимът трябва да бъде разположен равномерно между тях – трябва да е на еднакво разстояние от всеки от тях – не 10 см пред единия и 20 см пред другия. Ако това не е възможно, значи килимът с грешен размер за конкретното пространство. Стремете се към симетрия.

  • В малко пространство е добре килимът да седи пред дивана. Това прави стаята да изглежда по-лека и по-просторна. 

  • В голямо пространство с отворен план килимът трябва да стои под предните крака на дивана. Ако пък имате голям килим, тогава диванът може да бъде поставен изцяло върху килима. Ако имате столове в пространството, тогава предните крака на стола трябва да се докосват или да "висят" върху килима. Това разположение създава уют, без да затваря определената зона за останалата част от стаята.

  • Ако разполагате с  модулен диван измерете внимателно пространството, където ще поставите килима. Препоръчваме ви да заложите на голям килим, върху който да поставите дивана, масичката и станалите елементи от интериора. Така ще създадете усещане за повече интимност и хармония.

Изборът на подходящ килим не е най-лекият, но не е и сложен. Особено ако следвате нашите съвети. Ако пък имате нужда от професионална помощ за проектирането на вашия мечтан дом, то се свържете с интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. За да го направите е нужно единствено да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите предложения, които да сравните, за да изберете най-доброто за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта