Как да поставим килима в интериора?

Последна редакция на 29/03/2024 от Станислава Матеева

Правилното поставяне на килима зависи от това колко голяма е стаята и каква конфигурация на дивана имате. Наистина важно е да постигнете правилен баланс. Ето и как да го направите.

  • Ако имате два дивана, килимът трябва да бъде разположен равномерно между тях – трябва да е на еднакво разстояние от всеки от тях – не 10 см пред единия и 20 см пред другия. Ако това не е възможно, значи килимът с грешен размер за конкретното пространство. Стремете се към симетрия.

  • В малко пространство е добре килимът да седи пред дивана. Това прави стаята да изглежда по-лека и по-просторна. 

  • В голямо пространство с отворен план килимът трябва да стои под предните крака на дивана. Ако пък имате голям килим, тогава диванът може да бъде поставен изцяло върху килима. Ако имате столове в пространството, тогава предните крака на стола трябва да се докосват или да "висят" върху килима. Това разположение създава уют, без да затваря определената зона за останалата част от стаята.

  • Ако разполагате с  модулен диван измерете внимателно пространството, където ще поставите килима. Препоръчваме ви да заложите на голям килим, върху който да поставите дивана, масичката и станалите елементи от интериора. Така ще създадете усещане за повече интимност и хармония.

Изборът на подходящ килим не е най-лекият, но не е и сложен. Особено ако следвате нашите съвети. Ако пък имате нужда от професионална помощ за проектирането на вашия мечтан дом, то се свържете с интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. За да го направите е нужно единствено да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите предложения, които да сравните, за да изберете най-доброто за вас.

Свързано:

Идеи за хол Съвети за всеки: как да изберете най-правилния килим за дома си!