Какво трябва да знаем за обновяването на стара къща?

Публикувано на 19/07/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 19/07/2023 | Видяно 2 398 пъти

Когато става въпрос за ремонт на дома, работата с по-старо жилище може да представлява сериозно предизвикателство. При това не само за исторически къщи: дори жилища, построени преди 40 години, може да се окаче, че са направени от материали, съдържащи различни химикали, остарели електрически системи и слаби покриви - и това са само някои от проблемите. Понякога трудностите се дължат на промени в строителните норми и стандарти, а понякога просто на старостта на жилището. Но ако смятате да реставрирате стария дом, ето някои неща, които трябва да знаете, преди да се заемете с проекта.


Стените могат да бъдат токсични

Много имоти на определена възраст съдържат опасни вещества. Разбира се, по времето, когато са били построени, не е било известно, че те са опасни, и дори днес тези вещества не са вредни - освен ако не се отделят във въздуха по време на разрушаване или ремонт, или чрез повредени повърхности. Например къщите, построени преди 80-те години на миналия век, вероятно съдържат азбест, който може да бъде открит в текстурната боя, тръбите за парно отопление, пръсканата изолация и подовите плочки. Когато изтръгвате стари плочки или събаряте изолация, азбестът може да се освободи във въздуха и да причини белодробно увреждане на хората, работещи или живеещи в къщата.

Освен това е важно да внимавате за оловната боя, когато ремонтирате стар дом. Агенцията за опазване на околната среда (EPA) изчислява, че 87% от жилищата, построени преди 1940 г., и една четвърт от тези, построени между 1960 и 1978 г., са били украсени с боя на оловна основа, която може да причини както физически, така и психически проблеми - особено за децата и бременните жени.

Когато става въпрос за обновяване на дом с токсични химикали, по-специално азбест, най-добре е да се обърнете към професионалисти. Можете сами да направите тест за азбест, но за отстраняването му са ви необходими подходящи предпазни средства, както и респиратор. Оловната боя може да е по-малък проблем: тя може да бъде покрита с безоловна боя. Въпреки това, ако забележите, че стените, таваните или первазите и рамките на прозорците се лющят, отчупват или напукват, тя трябва да бъде отстранена, като се използват определени предпазни мерки. Отново попитайте професионалистите.


Разпространява се плесен и мухъл

По-старите жилища е по-вероятно да имат проблеми с влагата поради неидентифицирани течове и наводнения или повреди от вода, които никога не са били отстранени правилно. В резултат на това може да се появи мухъл или плесен, особено в мазетата и тъмните помещения. Ако домът, който ремонтирате, е близо до море, езеро или в район с много влажен климат, вероятността за поява на мухъл и плесен е още по-голяма.

Макар че рискът е по-малък, отколкото при оловото или азбеста, мухълът и плесента могат да причинят здравословни проблеми, особено на хората с респираторни заболявания или алергии; най-малкото те предизвикват неприятни миризми и могат да доведат до гниене. Плесените растат бързо и не изчезват от само себе си. Затова, ако по време на ремонта откриете мухъл или плесен, трябва да се заемете с тях веднага.

Въпреки че има професионалисти, които са специализирани в безопасното отстраняване на плесени и мухъл, често е възможно да се отървете от тях сами. Но не можете да боядисвате върху мухъла или просто да изрежете парче гипсокартон, където той расте - мухълът може да се пренесе по въздуха и да се разпространи в близките райони. Плесента обикновено може да бъде отстранена с помощта на разтвор, съдържащ белина или водороден пероксид, но трябва да носите ръкавици, маска и предпазни средства за очите и да проветрявате помещението с помощта на боксов вентилатор или като отваряте прозорците.


Нестабилна основа

Пукнатини в основите могат да се появят във всяка къща, но с напредването на възрастта вероятността да се повредят основите е по-голяма. Има различни неща, които могат да доведат до появата на пукнатини в основите, включително подпочвени води, корени на дървета, лошо строителство и проблеми с дренажа. Освен това много от по-старите къщи имат тухлени основи, които не са толкова здрави и устойчиви, колкото по-новите основи, които са направени от бетон.

Ако забележите пукнатини в основите на дома си, може да се наложи да ги ремонтирате по време на процеса на обновяване. Трябва да внимавате и за пукнатини в основите, които са придружени от издуване, което може да означава по-сериозен структурен проблем. Сравнително лесно е да се поправят малки пукнатини с епоксиден уплътнител, закупен от магазина. По-големите пукнатини обаче е по-добре да бъдат отстранени от професионалист. Същото важи и за стените на основите, които не са подравнени или са изпъкнали.


Остаряла електрическа система

Откакто електричеството е станало обичайно за жилищата, е минал повече от век и за това време методите и правилата за електрическите инсталации са се променили съществено. В много по-стари или исторически къщи има електрическа инсталация, която е била широко използвана до 30-те години на миналия век. Тя не е незаконна и все още е приемлива според днешните електрически норми.

Въпреки това, електрическата инсталация тип "копче и тръба" не е най-идеалната система за съвременна употреба. Тя не разполага със заземяващ канал, така че е по-вероятно да повреди електрониката ви. Освен това електрическите системи с копчета и тръби не разполагат с триполюсни контакти, които днес се изискват от много уреди. Освен това покритието на проводника може да е на път да се изтрие; ако това стане, то разкрива проводник под напрежение (което може да доведе до електрически пожар).

Освен това електрическата инсталация с копчета и тръби има някои ограничения, когато става въпрос за реставрация на историческа къща. Например, не може да се постави изолация върху електрическа система с копчета и тръби, тъй като проводниците могат лесно да прегреят. Така че, ако възнамерявате да изолирате или преизолирате старата си къща, може би няма да имате друг избор, освен да подмените цялата електрическа система.


Водопроводната система използва поцинковани тръби

Ако домът ви е построен около 1960 г., трябва да проверите дали има поцинковани тръби. Изработени от стомана, поцинкованите тръби са един от първите заместители на оловните тръби. Покрити с цинк, те са доста издръжливи - за известно време. Но с течение на десетилетията покритието се разрушава, в резултат на което тръбите корозират и ръждясват от постоянното излагане на вода. Когато поцинкованите тръби се износят, това може да увеличи риска от течове и спукване, което може да причини сериозни щети.

Подобно на електрическите системи с копчета и тръби, поцинкованите тръби не трябва да се подменят. Тази водопроводна система е приемлива съгласно съвременните строителни норми. Ако обаче забележите силно ръждясали тръби, ниско налягане на водата или че водата, която излиза от крановете, е обезцветена, трябва да помислите за подмяна на водопроводната система.

В зависимост от размера на дома ви, подмяната на поцинкованите тръби може да бъде дълъг процес. Най-добре е обаче да подмените тръбите още в ранните етапи на ремонта. Подмяната на водопроводната инсталация ще включва рязане в стени и подове, а подмяната на ръждясали и корозирали тръби може да бъде неприятна.

Ако прецените, че не можете да се справите сами с ремонта на старата къща, свържете се с някой от професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта