Стените могат да бъдат токсични

Последна редакция на 11/05/2024 от Ирена Петрова

Много имоти на определена възраст съдържат опасни вещества. Разбира се, по времето, когато са били построени, не е било известно, че те са опасни, и дори днес тези вещества не са вредни - освен ако не се отделят във въздуха по време на разрушаване или ремонт, или чрез повредени повърхности. Например къщите, построени преди 80-те години на миналия век, вероятно съдържат азбест, който може да бъде открит в текстурната боя, тръбите за парно отопление, пръсканата изолация и подовите плочки. Когато изтръгвате стари плочки или събаряте изолация, азбестът може да се освободи във въздуха и да причини белодробно увреждане на хората, работещи или живеещи в къщата.

Освен това е важно да внимавате за оловната боя, когато ремонтирате стар дом. Агенцията за опазване на околната среда (EPA) изчислява, че 87% от жилищата, построени преди 1940 г., и една четвърт от тези, построени между 1960 и 1978 г., са били украсени с боя на оловна основа, която може да причини както физически, така и психически проблеми - особено за децата и бременните жени.

Когато става въпрос за обновяване на дом с токсични химикали, по-специално азбест, най-добре е да се обърнете към професионалисти. Можете сами да направите тест за азбест, но за отстраняването му са ви необходими подходящи предпазни средства, както и респиратор. Оловната боя може да е по-малък проблем: тя може да бъде покрита с безоловна боя. Въпреки това, ако забележите, че стените, таваните или первазите и рамките на прозорците се лющят, отчупват или напукват, тя трябва да бъде отстранена, като се използват определени предпазни мерки. Отново попитайте професионалистите.

Свързано:

Снимки от ремонтни дейности Какво трябва да знаем за обновяването на стара къща?