Разпространява се плесен и мухъл

Последна редакция на 11/05/2024 от Ирена Петрова

По-старите жилища е по-вероятно да имат проблеми с влагата поради неидентифицирани течове и наводнения или повреди от вода, които никога не са били отстранени правилно. В резултат на това може да се появи мухъл или плесен, особено в мазетата и тъмните помещения. Ако домът, който ремонтирате, е близо до море, езеро или в район с много влажен климат, вероятността за поява на мухъл и плесен е още по-голяма.

Макар че рискът е по-малък, отколкото при оловото или азбеста, мухълът и плесента могат да причинят здравословни проблеми, особено на хората с респираторни заболявания или алергии; най-малкото те предизвикват неприятни миризми и могат да доведат до гниене. Плесените растат бързо и не изчезват от само себе си. Затова, ако по време на ремонта откриете мухъл или плесен, трябва да се заемете с тях веднага.

Въпреки че има професионалисти, които са специализирани в безопасното отстраняване на плесени и мухъл, често е възможно да се отървете от тях сами. Но не можете да боядисвате върху мухъла или просто да изрежете парче гипсокартон, където той расте - мухълът може да се пренесе по въздуха и да се разпространи в близките райони. Плесента обикновено може да бъде отстранена с помощта на разтвор, съдържащ белина или водороден пероксид, но трябва да носите ръкавици, маска и предпазни средства за очите и да проветрявате помещението с помощта на боксов вентилатор или като отваряте прозорците.

Свързано:

Снимки от ремонтни дейности Какво трябва да знаем за обновяването на стара къща?