Остаряла електрическа система

Последна редакция на 11/05/2024 от Ирена Петрова

Откакто електричеството е станало обичайно за жилищата, е минал повече от век и за това време методите и правилата за електрическите инсталации са се променили съществено. В много по-стари или исторически къщи има електрическа инсталация, която е била широко използвана до 30-те години на миналия век. Тя не е незаконна и все още е приемлива според днешните електрически норми.

Въпреки това, електрическата инсталация тип "копче и тръба" не е най-идеалната система за съвременна употреба. Тя не разполага със заземяващ канал, така че е по-вероятно да повреди електрониката ви. Освен това електрическите системи с копчета и тръби не разполагат с триполюсни контакти, които днес се изискват от много уреди. Освен това покритието на проводника може да е на път да се изтрие; ако това стане, то разкрива проводник под напрежение (което може да доведе до електрически пожар).

Освен това електрическата инсталация с копчета и тръби има някои ограничения, когато става въпрос за реставрация на историческа къща. Например, не може да се постави изолация върху електрическа система с копчета и тръби, тъй като проводниците могат лесно да прегреят. Така че, ако възнамерявате да изолирате или преизолирате старата си къща, може би няма да имате друг избор, освен да подмените цялата електрическа система.

Свързано:

Снимки от ремонтни дейности Какво трябва да знаем за обновяването на стара къща?