Как сами да поставим ламиниран паркет?

Публикувано на 21/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 11/03/2020 | Видяно 8 112 пъти

Ето че отново идва онова време от годината, в което ни се иска да освежим дома си. И какъв по-подходящ вариант от този да сменим подовата настилка и да поставим ламинат.

Предимствата на ламинирания паркет са много. Уникалният му дизайн позволява да се сътвори реалистичен вид на всички видове дървесина. Освен това той умело пресъздава и други текстури и материали като камък и плочки. Още едно предимство е, че цената на ламинирания паркет е изключително достъпна. Освен всичко изброено до момента, ламинатът се слави и с изключителна издръжливост. Той може да се увреди доста по-трудно от други настилки, а продължителността на живота му може да бъде до 30 години.

Най-големият плюс е, че инсталацията на ламинатът е изключително лесна и бърза. Това е така, защото той се предлага с click система и планки. Ламинираните дъски се захващат една за друга, а нужда от лепило - няма. И именно защото монтирането му се осъществява лесно, всеки сам може да го инсталира в дома си, без намесата на професионалист. Тук ви показваме ръководство стъпка по стъпка как качествено да сложите ламиниран паркет в дома си. Разбира се, трябва да се въоръжите и с много хъс, добра информация и качествени инструменти.


Необходими инструменти

  • Настолен циркуляр;
  • Чук, като ние ви препоръчваме гумен, за да не нарани ламелите;
  • Трион;
  • Ролетка;
  • Изтегляща скоба;
  • Клинове;
  • Шкурка;
  • Предпазни очила;
  • Предпазна маска.

Нужните за този проект инструменти бихте могли да откриете в повечето строителни вериги и железарии. От ключово значение е да заложите на качествен настолен циркуляр. С негова помощ може прецизно да отрежете дъските за пода или пък да го използвате за направата на акцентна стена. Абсолютно прави стени в апартамента са рядко условие, на което не можем да разчитаме. Затова значителна част от поставянето на паркет в апартамента неизменно е свързана с правилното разкрояване и срязване на крайните дъски. Тази задача е най-лесна за изпълнение, ако циркулярният трион да може да се завърта наляво и надясно, фиксирайки различен ъгъл на рязане.

Вижте още: Настолен циркуляр "Parkside" - какво показват тестовете на доверения майстор?


Предварителна подготовка

Предварителната подготовка е основата на всеки един проект, особено когато става дума за ремонт или обновяване на дома. По този начин ще гарантирате качеството на изработката си и устойчивостта й във времето. А за да бъде монтирането на ламиниран паркет добре извършена и за да получите отличен краен резултат е необходимо първо да:

  • Внесете ламината в помещението. Препоръчваме ви да го оставите в стаята, в което ще бъде поставен, поне за 24 часа. През този период ламинатът се темперира според температурата и влажността  в стаята. По този начин се избягват евентуални неприятности от свиването или раздуването на ламелите във вече монтираната настилка.
  • След като сте внесли ламината в помещението, е време да подготвите добре основата, върху която той ще бъде поставен. При условие, че основата е с неравности по дълбоки от 3 мм., това може да доведе до потъване на този участък при стъпване. Именно затова основата трябва да бъде равна, суха и почистена, за да бъде ремонтът успешен.
  • Ако ще работите върху нова саморазливна замазка, трябва да изчакате тя да изсъхне напълно и след това да започнете с монтажа на ламината.


Съвети при купуване на ламинат

Препоръчваме ви да купите 10% повече от общата квадратура ламинат, необходим за покриване на пода ви. Общата квадратура може да бъде открита чрез умножаване на дължината по ширината на стаята.

  • По време на инсталацията ще се наложи да режете ламината, за да пасне към стаята. Това означава, че не всички дъски ще се поберат перфектно и ще имате остатъци от парчета ламинат.
  • За да изберете най-бюджетен вариант си отделете време за разглеждане на предложенията в няколко магазина.
  • Добре е да знаете, че върху по-тъмните нюанси ламиниран паркет остават по-забележими следи от драскотини. И обратно – колкото по-светъл е цветът, толкова по-малко ще се забелязват те.


Стъпка 1: Полагане на подложка под ламинирания паркет

След като сте подготвили основата, върху която ще поставите ламината, е време да се залавяте за същинската работа.

  • Първата и основна задача е да поставите подложка под ламината преди самото му инсталиране. Тя ще предпази вашата нова настилка от влага и повреди от циментовата плоча отдолу. Подложката може и да обере неравностите, в зависимост от дебелината. Материалите, от които тя може да е изработена са много и затова изборът ви е богат. На пазара се предлагат полиетиленова, кокосова и фибранова.
  • За шумо и топлоизолация препоръчваме да изберете фибранова или кокосова подложка, тъй като полиетиленовите нямат тези качества.
  • Избраната от вас подложка, трябва да поставите хоризонтално на ламината. Внимавайте да не се получи съвпадение на снадките на ламината и подложката. Ако е необходимо отрежете няколко сантиметра от края на подложката, за да изместите мястото на свързване на двата листа подложка на желаното място.


Стъпка 2: Започнете да полагате ламинирания паркет

След като вече сте поставили предпазната подложка, е време да започнете да поставяте и ламината.

  • Поставете дистанционери по протежение на стената, за да създадете малка празнина между ламината и стената. Това разстояние е необходимо, тъй като позволява на ламината да се свива и разширява. Ако пропуснете изпълнението на тази препоръка е много вероятно след време ламинираният паркет да се надуе или деформира. Фугите до стената могат да бъдат скрити с подов перваз, а тези до вратата – с подходящ профил алуминиева лайсна.
  • Ламинираният паркет се полага на плаващ принцип и не е необходимо да се захваща за основата с пирони или лепило. Необходимо е дъските да се монтират с разминаване от 20 до 40 см. между тях. Така всяка следваща дъска притиска предходната към основата.


Стъпка 3: Изрежете точния размер на ламината

Изберете начален ъгъл на стаята и работете отляво надясно, като поставяте парчетата едно по едно до завършване на всеки ред. След това следете за правилното застъпване на дъските със следващия ред паркет.

  • За завършване на почти всеки ред ще е необходимо да разкроите и нарежете последните дъски, така че да паснат достатъчно до стената (не забравяйте, че да оставите малко отстояние).
  • За да се постигне застъпване с всеки "втори" ред паркет, също ще трябва да подготвите дъски с необходимата дъкжина. За целта  след разкрояване използвайте настолния циркуляр. С негова помощ бързо и лесно ще отрежете дъските така, че да могат идеално да се сглобят. Препоръчваме ви да запазите всички нарязани парчета до завършване на работата, тъй като те могат да бъдат използвани като крайни парчета по-нататък в реденето или като материал в други проекти.
  • След като сте отрязали необходимата дължина ламинат, за да постигнете идеален завършек на този етап, минете с шкурка отрязаните ръбчета. Така ще бъдете сигурни, че липсват неравности или стърчащи трески.


Стъпка 4: Отстранете големите фуги

Докато поставяте дъските, могат да се образуват фуги както между поставените една до друга плоскости, така и между самите редове. Трябва да бъдете много внимателни и да проверявате за такива след поставянето на всяка дъска.

  • При наличието им, използвайте гумен чук, с който леко да притиснете дъските, така че да прилепнат една за друга. Ако целта е да премахнете фуга между два реда, първо се уверете, че дъските са вързани добре според клик механизмът, иначе рискувате да го повредите и да трябва да ползвате нова дъска.
  • В ниаккъв случай не използвате обикновен чук за директен удар, защото ще нараните повърхността на ламината и това да се отрази на естетическата страна на вашия проект.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва сами да монтираме ламиниран паркет и да се доверим на професионалист?


Стъпка 5: Поставете подови первази

След като вече сте поставили ламината, е време да запълните празнините, които сте оставили до стените. Това можете да направите с помощта на подови первази.

  • За инсталацията им са ви нужни клипси, винтове, дюбел, тапи и снадки.
  • Клипсите захванете за стената чрез винт и дюбел.
  • Первазът монтирайте върху тях. Разстоянието, на което трябва да се намират клипсите една от друга е около 30 см.

За финал остава да изчистите пода. Не забравяйте, че всяка подова настилка има своите специфики. Така че бъдете внимателни с препаратите, които използвате. Понякога наличието на восък в концентрата за чистене, може да бъде пагубен за вашия ламинат и да се отрази на неговата устойчивост!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта