Сравнение на цени - колко струва сами да монтираме ламиниран паркет и да се доверим на професионалист?

Публикувано на 21/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 28/02/2020 | Видяно 8 899 пъти

Освежаването на дома е наложително, особено през пролетта. Именно този сезон е най-подходящият за започване на ремонтни дейности. Сред най-ефектните, бюджетни и сравнително лесни начини е смяната на подовата настилка.

Чудесен вариант в случая е ламинираният паркет. Той е не само финансово изгоден, но и е доста издръжлив и също толкова лесен за монтаж. Друго предимство на ламинирания паркет е, че се предлага в голямо разнообразие от цветове и текстури, които  имитират естествена дървесина. Също така може да намерите и ламинат, имитиращ плочки, камък и мрамор. Още едно предимство на ламинирания паркет е, че се комбинира идеално с други подови настилки, а и се почиства и поддържа доста лесно. За да бъде той чист, е нужно само забърсване с влажен моп.

Виждате, че предимствата на ламинирания паркет са наистина много. Но дали можете сами да го монтирате или е по-добре да се доверите на специалист в сферата? Отговорът на този въпрос ви даваме тук, като сравняваме двата варианта по два фактора - цена и време.


Фактор “Цена”

Цената, както знаете е ключов фактор при всеки ремонт. И затова правилното разпределяне на бюджета е много важно.

Вариантите за инсталиране на ламиниран паркет са два- или сами да направите ремонта, или да се доверите на професионалист.

1. Със сигурност удачен избор е да се доверите на изпълнител, специалист в сферата на такъв тип ремонти. Той не само ще прецени състоянието на площта, върху която ще се постави ламинатът, но и ще предложи добри решения, ще даде професионални съвети и ще се съобрази и с вашите предпочитания. Стандартната цена, която майстор ще ви вземе за поставяне на ламиниран паркет е между 4 лв. и 6 лв. за кв.м. площ. Цената зависи от това дали стаята е стандартна, т.е. с по-изчистен дизайн, без изпъкнали ъгли или вдлъбнатини.

  • Цената се определя и от състоянието на помещението, вашите желания и разбира се, заетостта на изпълнителя. Важно е да отбележим, че повечето майстори имат минимална стойност за изпълнение на ремонт. Тя най-често е около 50 лв. за стандартно помещение и 70 лв. за нестандартно. Хубаво е да знаете, че в сумата не са включени задължителните за качествен краен резултат монтажи на подови первази, подови лайсни и подрязване на обикновена врата. Цените на тези услуги са съответно 2 лв. линеен метър ПВЦ перваз, 4 лв. линеен метър МДФ перваз, монтаж на подова лайсна до 1 м - 10 лв., а на такава над 1 м. - 4 лв. за линеен метър. В цената не влизат и материалите.
  • Обобщено цената за монтаж на ламиниран паркет за една стая от 20 кв. м. с поставяне на ПВЦ перваз и подова лайсна до 1 м. – около 150 лв. Отделно трябва да имате предвид, че ще имате нужда и от ламинат и первази. Цената на среден клас ламинат е около 10 лв. За помещение от 20 кв. м. ще трябва да отделите 200 – 220 лв. Цените на ПВЦ первазите са около 5 лв. за дължина от 2.5 м. Те ще ви струват още около 20 лв. Общата стойност на целия проект с наемане на специалист, който да монтира ламинирания паркет е в рамките на 400-450 лв.
  • Безспорно предимство при наемането на майстор е, че той ще се съобрази с желанията ви.

2. Доста по-бюджетен вариант обаче е сами да се заемете с монтирането на ламиниран паркет. Този тип ремонт не е никак скъп, ако решите сами да го извършите. Крайният резултат ще е не по-малко удовлетворяващ от този, който специалист ще ви осигури. Материалите и инструментите, които е необходимо да си набавите на са никак много, а цените им - доста приемливи. Освен това те ще останат и за реализиране на бъдещи проекти. А ето и кои са те:

  • За този ремонт ще ви трябват ламинат (около 10 лв. кв.м.), ПВЦ первази (около 5 лв. за дължина от 2.5 м.), предпазни очила (между 4 лв. и 5 лв.), предпазна маска (2 лв.), гумен чук (6 лв.), подложка за ламинат (около 1 лв./ м.), дистанционери (3 лв./бр.) и настолен циркуляр. С негова помощ ще спестите както разходи, така и време.
  • Неоспорим факт е, че качествените инструменти са от съществено значение за добрия краен резултат. Нашият съвет за придобивка не само за този, а и за много други проекти, е да заложите на настолен циркуляр. Той ще ви бъде полезен за множество проекти, тъй като притежава много и интересни функции. С негова помощ може прецизно да отрежете паркета за пода или пък да го използвате за направата на акцентна стена в дома ви. Възможността за рязане под определен градус е допълнителен бонус за всеки домашен проект. Хубаво би бло този уред да притежава и лазер. По този начин изрязването ще бъде изключително прецизно. За какво още може да ви бъде полезен настолният циркуляр, както и допълнителните му характеристики и атрактивната му цена можете да намерите в каталога на нашите партньори, а също и в ревюто за инструмента.

Средно необходим бюджет - изводи:

  1. При наемане на изпълнител - в зависимост от избрания ламинат средната цена е - между 400 лв. и 450 лв. за помещение с размер 20 кв.м. В цената са включени материали.
  2. При “Направи си сам” проект - около 350 лв. за стая с размер 20 кв.м. и използване на същия ламинат. В цената са включени всички нужни материали, както и инструментите, които ще останат и за бъдещи проекти.


Фактор “Време"

Времето е друг фактор от особена важност при всеки ремонт.

1. Намирането на подходящ изпълнител, наемането му и работата му по монтажа на ламината в помещението с площ 20 кв.м., биха ви отнели около 5 дни.

  • Важно е да отбележим, че както при цената, времето също се определя от големината на помещението, вашите лични желания и изисквания, дизайна му и други непредвидени фактори, които неизменно съпътстват всеки ремонт.
  • Добре е да вземете предвид и това, че откриването и наемането на наистина добър изпълнител и контактът с него би ви отнело време. Важно е да предвидите и това, че след като вече сте осъществили връзка с майстора, той трябва да огледа помещението, да изготви проект и план за работа, който вие е възможно или да одобрите, или да отхвърлите. Чак след всички тези стъпки вече може да се пристъпи към същинската част на ремонта, а именно изпълнението му. Несъмнено в този случай също ще имате време, което трябва да предвидите, за да купите нужните материали (ламинат, первази и др.)

2. За да монтирате сами ламиниран паркет в дома ви, ще трябва да отделите от около 2, най-много 3 дни. Естествено, времето отново се определя от големината на помещението, в което ще поставите ламината и разбира се, от дизайна му.

  • Ако решите сами да извършите този ремонт, веднага пестите ден, два, които иначе ще трябва да отделите за търсене и комуникация с добър майстор. За закупуването на всички материали ще е хубаво да предвидите около 3-4 часа, като в това време е включен и транспортът. След като си ги набавите, следва същинската част, а именно инсталирането на ламинирания паркет.
  • За изпълнението на тази задача е нужно да предвидите около два дни. Ако сте от по-хаотичните хора, отделете още няколко часа.
  • Хубаво е да обърнем внимание, че в този времеви период са включени абсолютно всички етапи на работа, като предварителна подготовка на помещението, същинска работа и довършителни дейности.
  • За по-лесна, бърза и прецизна работа и за по-качествен краен резултат, обърнете специално внимание на машините и инструментите, с които ще изберете да работите. Подробни указания стъпка по стъпка как да монтирате ламиниран паркет сами, може да откриете в наръчника: Как сами да поставим ламиниран паркет?


Средно необходимо време - изводи:

  1. При наемане на изпълнител - 5 дни. В този период е включено и времето за подбор на подходящ специалист, консултациите с него и ремонтът на помещение 20 кв.м.
  2. При “Направи си сам” проект - между 2 и 3 дни.  В това време е включено и времето за закупуване на нужните материали и монтаж на ламинат в помещение 20 кв.м.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта