Избор на практично кошче за боклук за апартамента

Публикувано на 11/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 12/07/2022 | Видяно 4 851 пъти

Кошчетата за боклук са задължителни за всеки дом, офис, обществено място или улица. Въз основа на тези параметри можете да намерите напълно различни модели. Основно те са нужни за кухнята, тоалетната, офиса, терасата, коридора и дори за детската стая. По какво се различават един от друг? И как да изберем подходящия продукт за апартамента?

Наистина това са доста въпроси и в тази публикация ще ви дадем отговори. Но за повече добри съвети, потърсете специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Видове кошчета  според предназначението

В зависимост от целта, за която закупувате кошчето, то може да бъде няколко вида:

  • Кошче за боклук с капак. Става дума за стандартни и класически модели, предимно със среден размер. Тъй като са с плътно затварящ се капак, е разумно да съхранявате хранителни отпадъци в такъв контейнер, така че миризмата винаги да остава вътре. Ето защо основно се ползват в почти всяка кухня или тоалетна. Капакът може да се отвори по различни начини: или се издърпва отстрани, или просто да натиснете с крака си педала, който е долу.
  • Вградено кошче в шкаф. Този модел е идеален за малка кухня: той лесно се монтира вътре в шкафа под мивката. По принцип такива продукти не са големи, така че често ще ви се налага да изпразвате боклука от тях. Но в този случай чистотата е максимална: повечето модели са с автоматично вдигащ се капак, след като отворите вратата на шкафа.
  • Офисно кошче. То е предназначено за домашен офис и е без капак, тъй като там отпадъците са без миризма. Най-популярните са пластмасовите или метални модели тип кофа. В тях директно слагате боклука. 


Стандартни и сензорни кошчета за боклук

Кошчетата за боклук са необходимост във всяко жилище, за да има ред и хигиена. Те трябва да са не само дискретни и с практичен дизайн, но и да бъдат хармонично съвместени с останалите мебели и аксесоари в стаята. Повечето модели са обикновени или с механични приспособления за отваряне и затваряне на капака. Но технологиите се развиват.

Днес на пазара се предлагат високотехнологични кошчета, които наистина изумяват със своите функции.

  • Те са със сензорни екрани, които позволяват да поддържате чистота на най-високо ниво: просто насочете ръката си към капака, а той автоматично се отваря.
  • По принцип в такива продукти отзад има бутон за включване и изключване на този процес.
  • В кошчето има найлонова торбичка, която сама се запечатва, когато се напълни.

Вижте още: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време


Обем на кошчето – не подценявайте това

Обемът на кошчето зависи от вида на помещението, за което е предназначено, както и от квадратурата му.

  • Кошчета с малък обем

Най-компактните модели започват от един литър. Съответно те са предназначени за малки отпадъци: салфетки, хартия и клечки за зъби, с една дума за малки неща. Ето защо те са удобни за домашен офис или за остъклена тераса.

  • Кошчета със среден обем

Техният обем варира от 10 до 30 литра. Обикновено това са кухненските кошчета, предимно с капак или педал. Кошче с обем около 1-15 литра е идеално за тоалетната.

  • Кошчета с голям обем

Техният обем е вече 65-150 литра. Те наистина са най-големите и не могат да се ползват при малко жилище. Но са идеални, ако живеете в къща и събирате в тях боклука от по-малките кошчета.


Материал - обърнете внимание и на него, когато купувате кошче за боклук

Що се отнася до материалите, от които е изработено кошчето, принципно се използват основно два варианта.

  • Първият е пластмасов. Доказаните производители гарантират, че той има високи нива на качество и дълготрайност. Не купувайте модели от евтина пластмаса, те бързо ще се счупят и ще загуби добрия си вид.
  • Вторият е неръждаема стомана. Този материал определено е по-здрав и по-траен от пластмасата. Той надеждно издържа както на температурните разлики, така и на влагата, не може да се счупи дори при падане или удар.
  • Струва си да се има предвид, че някои модели комбинират и двата материала. Например основата може да бъде направена от пластмаса, а капакът е от неръждаема стомана.

Вижте още: 8 доказано успешни трика за по-ефективно пролетно почистване


Не подценявайте дизайна на този продукт

Пластмасовите модели кошчета са най-разнообразни.

  • Първо, те могат да бъдат намерени във всички възможни цветови палитри: червено, жълто, синьо, сиво, черно.
  • Също така, повърхността често е украсена с рисунки, надписи и шарки за всеки вкус. Лесно е да изберете подходящ и успешен вариант спрямо интериора на кухнята, тоалетната, офиса, детската стая, терасата или коридора.
  • Металните кошчета за боклук  като дизайн не са чак толкова разнообразни, въпреки че понякога са боядисани в ярки цветове. В същото време предимството на универсалния им дизайн и метален цвят е, че те пасват на абсолютно всеки интериор. В допълнение, опциите с хром и с гланцирана повърхност изглеждат представителни и стилни.


Формата при кошчетата за боклук е най-различна

Запомнете: формата почти не влияе върху капацитета на кошчето за боклук. Освен това търсете модел, който е максимално компактен, така че да не заема много място в съответното помещение. Този показател зависи от вашите лични предпочитания:

  • Заоблена форма. Много удобен модел, лесен за интегриране в кухнята.
  • Квадратна форма. Тези кошчета добре стоят близо до стената, тъй като стените на самия продукт също са прави. Удобни и практични са за коридора, кухнята и тоалетната..
  • Правоъгълна форма. Още по-популярни са такива продукти, тъй като те също могат да бъдат удобно поставени в ъгъла. Приложими са на практика за всяка стая.
  • Нестандартна форма. Става дума за дизайнерски модели, които могат да са доста абстрактни и изобщо да не подозирате, че са кошчета за боклук.

Като се имат предвид тези критерии, избраният от вас модел не само ще гарантира, че ще продължи да служи много години, но и ще бъде максимално използван. Винаги можете да потърсите професионално съдействие от специалистите, регистрирани при нас. Направете още сега напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Сравнете ги, вижте отзиви на предишни клиенти и вземете най-доброто решение.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта